Please enable JS

“Να ανακοπεί ο πλους του Τσεσμέ”- Παρέμβαση 5 πρώην στελεχών της ΝΔ- Η δήλωση Αντώναρου, Ζώη, Σπηλιωτόπουλου, Κανελλοπούλου, Τσιτουρίδη

“Η σημερινή κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με την αποφασιστικότητα που επιβάλλεται προκειμένου να προασπίσει, όπως έχει καθήκον, την εθνική της κυριαρχία με σθένος και αξιοπρέπεια, αναφέρουν σε εκτενή δήλωση-παρέμβαση, με αφορμή της έξοδο του “Τσεσμέ” στο Αιγαίο με την συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, πέντε πρώην κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Αντώναρο (κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή και πρώην βουλευτή), Χρήστο Ζώή (πρώην υπουργό και βουλευτή), Κρινιώ Κανελλοπούλου (πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας- κόρη του Θανάση Κανελλόπουλου), Άρη Σπηλιωτόπουλου (πρώην υπουργού Παιδείας και Τουρισμού, βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ) και Σάββα Τσιτουρίδη (πρώην υπουργού και βουλευτή).

Είχε προηγηθεί πριν λίγο καιρό παρέμβαση των κ. Αντώναρου, Ζώή, Σπηλιωτόπουλου για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δια της οποίας εκδήλωναν την αντίθεσή τους, ενώ τώρα έχει σημασία πως στη νέα δημόσια παρέμβαση προστίθενται και οι Κρινιώ Κανελλοπούλου και Σάββας Τσιτουρίδης.

“Τα περιθώρια για παθητικότητα, σιωπή  και δήθεν κατευνασμό της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Τώρα είναι πια η στιγμή της δράσης και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών”, αναφέρουν οι πέντε στη δήλωσή τους, επιχειρώντας όχι μόνο την διαφοροποίηση από την κυβερνητική στάση αλλά και μια προσπάθεια να εκφράσουν ένα τμήμα της λεγόμενης “πατριωτικής κεντροδεξιάς”.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι πέντε ζητούν ακόμα και να ανακοπεί ο πλους του “Τσεσμέ” εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, υπονοώντας ακόμα και επιχειρησιακή-στρατιωτική δράση αποτροπής.

“Χωρίς περιστροφές πρέπει να πει η κυβέρνηση στην Τουρκία ότι η παρουσία του στολίσκου της σε ελληνικές περιοχές δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να τον αποσύρει αμέσως. Εάν η Τουρκία αρνηθεί τη συμμόρφωση, πρέπει να ανακοπεί ο πλους του Τσεσμέ με όλα τα ενδεικνυόμενα μέσα που επιβάλλει η εθνική περηφάνεια κι αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να ματαιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιασδήποτε μορφής διαβουλεύσεις.”

Ολόκληρη η δήλωση των πέντε πρώην στελεχών της Ν.Δ

                                      Κ Ο Ι Ν Η      Δ Η Λ Ω Σ Η 

Των

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου

ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΗ, πρώην υπουργού

ΚΡΙΝΙΩΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, πρώην προέδρου της Κοινοβ. Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας

ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, πρώην υπουργού

ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ, πρώην υπουργού

                                                                                               Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2021

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία κλιμακώνει συνειδητά και στοχευμένα τις προκλήσεις προς τη χώρα μας και αμφισβητεί, με απροκάλυπτα αναθεωρητικό  τρόπο, αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο.

Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου δεν είναι ένα ακόμη απλό περιστατικό που προστίθεται στην εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Το Τσεσμέ δεν είναι ένα συνηθισμένο ερευνητικό σκάφος. Ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού ναυτικού. Σουλατσάρει — στην ουσία ανενόχλητα — φθάνοντας μέχρι και σε μέχρι σήμερα “απλησίαστες” περιοχές του Δυτικού Αιγαίου. Επιχειρεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 

Χλιαρές αντιδράσεις, ρουτινιάρικες διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο και δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων του τύπου “για μια ακόμη φορά η Τουρκία….” όχι μόνο δεν είναι ικανές να πείσουν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της. Αντίθετα: Την αποθρασύνουν αφού της στέλνουν το λανθασμένο μήνυμα ότι η Ελλάδα παρακολουθεί απαθής κι ανήμπορη τη παραβατική συμπεριφορά της. Ότι η σημερινή κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με την αποφασιστικότητα που επιβάλλεται προκειμένου να προασπίσει, όπως έχει καθήκον, την εθνική της κυριαρχία με σθένος και αξιοπρέπεια.

Η καταφανής προσπάθεια να διαφυλαχθεί ένα κλίμα δήθεν ηρεμίας προκειμένου να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μας οδηγεί σε εθνική υποχώρηση. Ενώ η χώρα γιορτάζει  φέτος τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία καμμία κυβέρνηση, φυσικά ούτε και η σημερινή, έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από τα εδάφη και τις θάλασσες που πρόσθεσαν με θυσίες και αίμα οι πρόγονοι μας στον εθνικό κορμό.

Τα περιθώρια για παθητικότητα, σιωπή  και δήθεν κατευνασμό της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Τώρα είναι πια η στιγμή της δράσης και των αποφασιστικών πρωτοβουλιών. 

Χωρίς περιστροφές πρέπει να πει η κυβέρνηση στην Τουρκία ότι η παρουσία του στολίσκου της σε ελληνικές περιοχές δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να τον αποσύρει  αμέσως. Εάν η Τουρκία αρνηθεί τη συμμόρφωση, πρέπει να ανακοπεί ο πλους του Τσεσμέ με όλα τα ενδεικνυόμενα μέσα που επιβάλλει η εθνική περηφάνεια κι αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να ματαιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιασδήποτε μορφής διαβουλεύσεις. 

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενημερώσει, φίλους εταίρους και συμμάχους ότι την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση έχει η Τουρκία που αγνοεί το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να επιβάλει σε μια φιλειρηνική χώρα όπως η Ελλάδα τις δικές της ορέξεις. Οι απλές κενές περιεχομένου δηλώσεις συμπαράστασης δεν αρκούν. Τους ζητάμε: Σταματήστε τους τώρα.

Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση. Δεν  μας θέλγουν οι πολεμικές ιαχές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά υπέρ ενός διαλόγου με κανόνες, συγκεκριμένη θεματολογία και απόλυτο σεβασμό του διεθνών δικαίου. Δεν διεκδικούμε αλλά και δεν εκχωρούμε τίποτε. 

Αν αποκλίνουμε από αυτό τον δρόμο τώρα, θα το μετανιώσουμε αύριο. Γι’ αυτό πρέπει σήμερα, όχι αύριο να πούμε ουσιαστικά και στην πράξη ΌΧΙ στους διεκδικητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας.