Please enable JS

Aλέξανδρος Μέντης (ALEKSANDROS)

Ο Έλληνας μουσικός που ζει στο Παρίσι παρουσιάζει τη νέα του δουλειά “Άλλη Όχθη” & μιλά για τους κανόνες της κοινωνίας & πως πρέπει να γίνεις αποδεκτός.

Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=qTZhkKF3Hrk

Μίλησέ μας για το νέα σου μουσική δημιουργία.

Πρόκειται για ένα κομμάτι-video με τίτλο “Η Άλλη Όχθη”. Επιμένω στο κομμάτι-video γιατί είναι αναπόσπαστα μεταξύ τους.

Μουσικά θέλησα να κάνω κάτι πολύ αργό, σαν όλο να είναι σε slow motion, σαν να του έχει ρουφήξει κάποιος τη ζωή από μέσα του γιατί έτσι νιώθω κι εγώ αυτή την περίοδο.
Το βίντεο είναι κατά βάση 3D animation, με μια σύντομη σκηνή στον πραγματικό κόσμο. Για όποιον το επιθυμεί υπάρχουν στα σχόλια στο youtube, κάτω από το βίντεο, κάποιες φράσεις κλειδιά που θα εξηγούν τί συμβαίνει και γιατί. Όσο μου αρέσει να φτιάχνω κάτι άλλο τόσο μου αρέσει να το αναλύω.

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε για το νεό σου μουσικό κομμάτι;

Ο πυρήνας του κομματιού αλλά και του video είναι η έννοια της επιτυχίας και της καταξίωσης στο σημερινό κόσμο. Η “Άλλη Όχθη” είναι εκεί που σου λένε οι κανόνες της κοινωνίας πως πρέπει να φτάσεις για να γίνεις αποδεκτός.

Με απλά λόγια να αποκτήσεις followers, λεφτά, να έχεις την τέλεια σχέση, την τέλεια δουλειά. Στο video όλα είναι συμβολικά. Η αρχική μοναξιά του ήρωα, οι κριτές που περιμένουν να δουν κάτι που δεν ξέρουμε τί είναι, ο κόσμος που γυρνάει ανάποδα, ο έρωτας με τον εν δυνάμει εαυτό μας, το τεράστιο μάτι στο τέλος που συμβολίζει τη στιγμή που θα σε δουν.

Γιατί αποφάσισες να συνεργαστείς με τον ηθοποιό Δημήτρη Τσιγκριμάνη στο video clip;

Με τον Δημήτρη δεν γνωριζόμασταν. Τον είχα δει μόνο σε φωτογραφίες. Η εικόνα του μου έβγαζε μια αθωότητα την οποία ήθελα στην ενδιάμεση σκηνή. Πρόκειται για εξαιρετικό συνεργάτη και ελπίζω στο μέλλον να κάνουμε κι άλλα πράγματα μαζί.

Αρχικά σκοπός μου ήταν όλα όσα βλεπετε στο video να συμβαίνουν μέσα στην φαντασία του ως αποτέλεσμα του ορού με το μαύρο υγρό, που του είχα βάλει. Τελικά αποφάσισα να αντιστρέψω τα πράγματα και στην ουσία οι digital χαρακτήρες να φανταζονται τους πραγματικούς.

Στην σκηνή αυτή λοιπόν ο Δημήτρης παίρνει την θέση του καλού εαυτού και εγώ του κακού. Ήθελα να υπάρχει ένας ερωτισμός πολύ κρατημένος και ψυχρός και στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι εγώ από μία θέση δύναμης τον κάνω αυτό που είμαι κι εγώ. Τον φέρνω στα μέτρα μου και το avatar μου στη συνέχεια τον τραβάει μαζί του σε έναν άλλον κόσμο.

Τελικά μένεις στην Αθήνα ή στο Παρίσι; Και γιατί;

Πουθενά στην ουσία. Ανήκω στη γενιά που είχε πολλούς που έφυγαν στο εξωτερικό και ξαναγύρισαν (ή σχεδόν). Θεωρώ ότι όσοι το κάναμε αυτό πολύ απλά “μπλέξαμε τα μπούτια μας” και πολλοί από εμάς ζούμε συνεχώς σε μια κρίση ταυτότητας. Εγώ και κάποιοι φίλοι μου πάντως σίγουρα. Ο τρόπος σκέψης μου είναι πολύ ελληνικός. Σαν άνθρωπος νιώθω σπίτι μου εκεί όπου είναι η οικογένειά μου και σαν καλλιτέχνης ζω σε έναν ενδιάμεσο κόσμο, αυτόν των αναφορών μου. Ζω στη μουσική και τα video της Sevdaliza, στις σειρές του Ryan Murphy και στον κόσμο της Michelle Gurevich.

Πώς βλέπεις το πολιτικό τοπίο στις μέρες μας;

Μπερδεμένο πολύ. Υπάρχει ο συνεχής φόβος του ιού και αυτό δημιουγεί παντού μια αβεβαιότητα προφανώς. Νιώθω μια οργή του κόσμου, που δεν μπορεί να την προσδιορίσει και ψάχνει αφορμή συνέχεια να θυμώσει και να κατηγορήσει. Η ανθρωποφαγία έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο και νομίζω ότι το σύστημα καταρρέει για να έρθουν άλλα πράγματα που δεν φανταζόμαστε καν όπως ο ιός.

Ίσως είμαι πολύ απαισιόδοξος αλλά έχω την αίσθηση πως πάμε σχεδόν μαθηματικά προς την Gilead της Margaret Atwood. Και με αυτό εννοώ πως τους “κακούς” και τους “καλούς” στην ιστορία θα είναι πολύ δύσκολο να τους διαχωρίσουμε με την πρώτη ματιά. Οπότε και πολιτικά θεωρώ πως, δεδομένου ότι το μοντέλο πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα όνειρα των τελευταίων γενιών καταρρέει, θα έρθουν πολιτικές καταστάσεις πολύ περίεργες λόγω της οργής των ανθρώπων.

Array