Please enable JS

Aθώος ο Ηλίας Γκιώνης που όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στην ομοφοβία

 

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε αθώο τον ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, Ηλία Γκιώνη, που ζήτησε τον λόγο απέναντι σε ομοφοβικά σχόλια που του απηύθυναν αστυνομικοί ένα βράδυ που περπατούσε στα Εξάρχεια. «Δες έναν άντρακλα που περνάει» είπαν και εκείνος αντέδρασε λέγοντας – το αυτονόητο- ότι αυτό αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο. Τελικά του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. «Νιώθω δικαίωση και όχι μόνο για εμένα, αλλά για πάρα πολλά άτομα από εμάς που έχουμε δεχθεί βία και δεν αντιδράσαμε ποτέ» δήλωσε στο TPP.

Αμέσως μετά την αθώωσή του, ο Ηλίας Γκιώνης μίλησε στο TPP:

Νιώθω δικαίωση και όχι μόνο για εμένα, αλλά για πάρα πολλά άτομα από εμάς που έχουμε δεχθεί βία και δεν αντιδράσαμε ποτέ. Δεν τελειώνει εδώ όμως, συνεχίζουμε γιατί εκκρεμεί και η ΕΔΕ που έχει γίνει για τους αστυνομικούς . Μάλιστα, ο ένας αστυνομικός που κατέθεσε σήμερα ήταν αυτός που ξεκίνησε τη βία εναντίον μου. Για μένα τώρα ξεκινάνε όλα, από εδώ και πέρα, σαν Ηλίας, όποιον άνθρωπο σέρνουν άδικα σε δικαστήρια θα είμαι έξω μαζί με κόσμο για να τον στηρίξω.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια. «Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε» αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι συλλογικότητες Καμία Ανοχή,  Femctωrìa και Drag Sabbat.

Για την υπόθεση του Ηλία Γκιώνη έκανε δημόσια δήλωση και η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της  για ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής κακοποίησης που έχει καταγγελθεί, αυτή τη φορά ενάντια σε έναν ακτιβιστή. «Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά της αστυνομίας στην υπόθεση του Ηλία Γκιώνη. Η οργάνωση θέλει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι υποχρεωμένες να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για να απαγορεύσουν, να αποτρέψουν και να διερευνήσουν εγκλήματα μίσους, και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους γι’ αυτά. Στα θύματα εγκλημάτων μίσους θα πρέπει να παρέχεται κατάλληλη επανόρθωση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα σχετικά με την καταγγελθείσα κακοποίηση του Ηλία Γκιώνη είναι άμεση, εμπεριστατωμένη, ανεξάρτητη, αμερόληπτη και κατάλληλη, και ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε φερόμενο ως κίνητρο μίσους πίσω από τη διάπραξη του εγκλήματος» αναφέρει μεταξύ άλλων.

118786209 2763299873992881 9019924967563414741 o

https://thepressproject.gr/des-re-enan-antrakla-pou-pernaei-alli-mia-kyriaki-stin-periochi-ton-exarcheion/