Please enable JS

Πέτσας: Εξετάζεται και η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας- Πως θα εφαρμοστεί – Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν!

Το σενάριο της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, λόγω της μη συμμόρφωσης πολιτών με τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σχολιάζοντας την «έξοδο» των κατοίκων από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς, δήλωσε: «Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές… Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό». 

Κρίσιμο για πολλούς λόγους είναι το Σαββατοκύριακο που διανύουμε καθώς αποτελεί βαρόμετρο για την κυβέρνηση και τις επιλογές που θα χρειαστεί να κάνει τις επόμενες ώρες προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διάδοση του ιού στην χώρα μας.

Ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσε από την μία πλευρά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας για την εικόνα του ιού στην χώρα μας σε συνδυασμό με τα περιστατικά απειθαρχίας στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, «σπρώχνει» το Μέγαρο Μαξίμου προς την έσχατη λύση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πληροφορίες του Newsbomb.gr από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θέλουν τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται μία τέτοια απόφαση.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης είχε «πέσει» στο τραπέζι εδώ και πολλές ημέρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει στο κυβερνητικό επιτελείο πως θα λάβει μία τέτοια απόφαση, μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής και έχει πει, ο πρωθυπουργός έχει πίστη στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Τα φαινόμενα απειθαρχίας είναι αυτά, άλλωστε, που τον οδήγησαν στο διάγγελμα/μήνυμά του, να τονίζει το μερίδιο ευθύνης όλων μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως εξαντλούνται οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση.

Πολλοί θεωρούν το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ως μία τελευταία προειδοποίηση, με τον ίδιο να σημειώνει άλλωστε την κρισιμότητα του Σαββατοκύριακου που διανύουμε. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν πολίτες να κάνουν βόλτες ανέμελοι το Σαββατοκύριακο στα πάρκα, τις παραλίες ή οπουδήποτε αλλού. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες έρχονται να επιδεινώσουν οι εικόνες των πολιτών την Παρασκευή να συνωστίζονται στα διόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις στα λιμάνια. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε κύμα μαζικής φυγής από την Αθήνα, καθώς τα διόδια των Αφιδνών πέρασε περίπου ο ίδιος αριθμός ΙΧ με την προηγούμενη Παρασκευή και από τα διόδια της Ελευσίνας μικρότερος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.

Στα διόδια σχηματίστηκαν όμως ουρές καθώς ήταν λιγότερα ταμεία ανοιχτά, για την προστασία εργαζομένων και κοινού, ενώ λειτουργούσαν κυρίως με e-pass και αυτόματα μηχανήματα κερμάτων.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπήρξε μία κανονική έξοδος Σαββατοκύριακου και άρα δεν συμμορφώθηκαν άπαντες με τις συστάσεις των ειδικών να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση δεν ήταν απολύτως αναγκαία, τρομάζει το υπουργείο Υγείας, που έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διασποράς. Για αυτό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία δήλωση του είχε σχολιάσει πως στην Ιταλία δεν φτάνουν τα φέρετρα.

Από την άλλη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με μία οργισμένη δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά την επιλογή ορισμένων πολιτών να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις να μην το πράξουν.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα» εξήγησε ο κ.Πέτσας και τόνισε: «Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος, Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

 

Και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο αυτό, ενώ δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθληση κατά ομάδες.

ERMOY APAGOREFSI 654

 https://www.newsbomb.gr/