Please enable JS

Διέρρευσαν τα πρακτικά της επιτροπής: «Γεραπετρίτης – Σκέρτσος επιβάλλουν αποφάσεις»

Η εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” δημοσιεύει -όπως ισχυρίζεται- στο αυριανό της φύλλο, πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που αποδεικνύουν όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πως κυβερνητικά στελέχη και οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως οι Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος έδιναν τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες η επιτροπή έπρεπε να κινηθεί και να λάβει αποφάσεις.
Αν η αποκάλυψη -από εφημερίδα μάλιστα της συντηρητικής παράταξης- επιβεβαιωθεί, τότε πρόκειται περί “βόμβας” που σκάει στα θεμέλια της κυβέρνησης και θέτει πλέον εν αμφιβόλω το άμεσο πρωθυπουργικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα πρακτικά κρατούνταν κανονικά παρά τις κατα καιρούς διαψέυσεις «κανονικά με γραμματεία, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης πως: «με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής, οι επιστήμονες αποφασίζουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας συνεχίζει: «Μια ακόμη διαπίστωση από την μελέτη των πρακτικών είναι ότι προκύπτουν διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα από πολλές επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου».

«Οι επιστήμονες νομιμοποιούν μέτρα που αποφασίζει το Μαξίμου»

Σύμφωνα με την “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, στο πρακτικό της 176ης συνεδρίασης (19 Μαρτίου 2021), ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης «ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους». Σύμφωνα με τα πρακτικά «ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».

Σε πρακτικά άλλης συνεδρίασης (της 180ης) που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ (και πρώην διευθυντής του ΣΕΒ) Ακης Σκέρτσος, φέρεται να ενημερώνει τους επιστήμονες για τον σχεδιασμό των selft test, που είχε ήδη πραγματοποιήσει η κυβέρνηση και για τη διάταξη που θα πήγαινε στη Βουλή. «Αναφορικά με τον μαζικό αντιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο self testing καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομεις της οικονομία καθώς και η εκπαίδευση», αναφέρει το επίμαχο σημείο των πρακτικών.

Διαφωνίες από Τσιόδρα

Το ρεπορτάζ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ φέρεται επίσης να κάνει λόγο για «διαφωνίες Τσιόδρα», οι οποίες και «προκύπτουν από τα πρακτικά».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: «Από τα πρακτικά που έχει στη διάθεση της η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” γίνεται κατανοητό και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της κυβέρνησης. Ο κ. Τσιόδρας καταγράφεται να διαφωνεί σχεδόν με όλα όσα εισηγείται και προκρίνει το κυβερνητικό επιτελείο. Και εδώ μάλλον κρίνεται αναγκαίο να δοθούν στη δημοσιότητα ή έστω στα κόμματα του Κοινοβουλίου τα πρακτικά συγκεκριμένων συνεδριάσεων που αφορούν μέτρα τα οποία αποδείχθηκαν καταστροφικά».

*πηγη: Πληροφορίες από “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

https://www.2020mag.gr/politics/1178-dierrefsan-ta-praktika-tis-epitropis-pieseis-stous-epistimones-apo-to-perivallon-mitsotaki?fbclid=IwAR2sY7ofKM4_k4lZXiwGlGIGn-RN0P05-89Ffl11l3xax-nXQI-tI6jUY4E