Please enable JS

Για κατάθεση στον εισαγγελέα καλείται η Σοφία Μπεκατώρου – Το χρονικό της υπόθεσης

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών θα βρεθεί την Τετάρτη το πρωί η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, η οποία καλείται να καταθέσει για όσα κατήγγειλε σε βάρος παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας περί βιασμού της.

Μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου για την καταγγελία της κ. Μπεκατώρου περί σεξουαλικής κακοποίησης που δέχθηκε το 1998 από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, η Ολυμπιονίκης καλείται να καταθέσει για την υπόθεση. Να σημειωθεί ότι έχει παρέλθει ο χρόνος για ποινική αξιολόγηση της πράξης του φερόμενου δράστη, καθώς ο χρόνος παραγραφής είτε για ασέλγεια είτε για βιασμό ανέρχεται στα 15 χρόνια. Ωστόσο η έρευνα της Εισαγγελίας ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για καταγγελίες αθλητριών και αθλητών, που υπέστησαν σεξουαλικά βίαιες συμπεριφορές από πρόσωπα που ο ρόλος τους ήταν κομβικής σημασίας για την επαγγελματική πορεία τους, σε χρόνο που δεν θα έχει παρέλθει παραγραφή και επομένως θα μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά.

Με την κλήση της κ. Μπεκατώρου από τον εισαγγελέα ανοίγει η επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης των καταγγελιών της, καθώς η Ολυμπιονίκης καλείται να καταθέσει αναλυτικά για την υπόθεση.

 
 

Δεν θα εκπροσωπηθεί από την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ το γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ολυμπιονίκης «δεν επιθυμεί να συνεχισθεί η εκπροσώπησή της από τη νομική ομάδα των Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου». 

«Βασική πρόθεση και ελπίδα της υπεράσπισης ήταν να ξεσκεπαστεί συνολικά για τη χώρα ένας κύκλος υποθέσεων εκμετάλλευσης και κακοποίησης, που αφορά νέες και νέους, και που εκτείνεται εντός και εκτός αθλητισμού.

Ευχόμαστε την κα Μπεκατώρου πολλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα να αλλάξουν τα πράγματα». 

Η ίδια η κ. Μπεκατώρου εξήγησε τους λόγους γιατί συνέβη αυτό:

«Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου.

Σοφία Μπεκατώρου: «Να βγουν όλα στο φως»

Στην πρώτη της ανάρτηση μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία της (η οποία είχε γίνει πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο αλλά για άγνωστο λόγο δεν είχε λάβει τότε μεγάλη δημοσιότητα), η Σοφία Μπεκατώρου ζητά να βγουν όλα στο φως όχι μόνο για την δική της υπόθεση αλλά για όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.  

Το χρονικό 

Παρά τα όσα νομίζουν οι περισσότεροι, η Σοφία Μπεκατώρου δεν μίλησε πρώτη φορά για τα όσα έζησε στη διαδικτυακή Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι» του υφυπουργείου Αθλητισμού που έγινε στα μέσα Ιανουαρίου. Είχε μιλήσει σε συνέντευξή της Marie Claire τον Δεκέμβριο του 2020, περιγράφοντας όσα έζησε τότε. Αν και στη συνέντευξη αναφέρει ότι έχει μιλήσει στον εισαγγελέα πριν αποφασίσει να μιλήσει δημόσια, παραμένει άγνωστο γιατί το θέμα δεν πήρε διαστάσεις από τότε.  

Κακλαμανάκης: Η Σοφία μού είχε πει για το βιασμό της

Για συντονισμένη προσπάθεια «συσκότισης» αλλά και απόκρυψης της αλήθειας μπροστά στις σοβαρές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και παλαιότερες δικές του και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, μίλησε σήμερα ο Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης. 

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, ο δύο φορές Ολυμπιονίκης είπε: «Η κατάθεση αλήθειας από ψυχής μετά από τόσο πόνο και κλείσιμο στον εαυτό της δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτός ο πόνος έχει γίνει στην πορεία δύναμη και η δύναμη τελικά γίνεται προσφορά».

Ερωτηθείς αν γνώριζε, ο πρωταθλητής είπε: «Μου το είπε λίγο μετά την κατάθεσή μου στη Βουλή. Δεν είναι χρόνια πριν, είμαι όμως αρκετό καιρόν πριν τη σημερινή ημέρα. Πιστεύω ότι η Σοφία έφτασε στο σημείο, έχοντας το μέσα της κλείσει, να δει όλη αυτή την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, τις απειλές, τις ύβρεις και είπε ό,τι λένε όλοι οι αθλητές: ‘ως εδώ, δεν πάει άλλο’», υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι η περίπτωσή της δεν είναι μεμονωμένη. «Είναι κι άλλοι αθλητές», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας έχει καταθέσει αγωγή κατά του Νίκου Κακλαμανάκη για τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ζητώντας 100.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τη στάση της Ομοσπονδίας, ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέφερε: «Η Ομοσπονδία μάς περιφρονεί και προχωρά σε υβριστικές αναρτήσεις, κυρίως μέσω της αντιπροέδρου, για το οποίο δεν έχει πάρει καμία απόσταση κανένα μέλος, περιφρονεί ακόμη και τον εισαγγελέα», κατήγγειλε ενώ έθεσε το ερώτημα: «Ποιοι και γιατί αποφεύγουν τόσο επίμονα και τόσο συστηματικά την αλήθεια; Είναι όλοι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ; Πρέπει επιτέλους να ακούσουν και να σταματήσουν τον πόλεμο».

Αποκαλύψεις και από άλλες αθλήτριες 

η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και για άλλες καταγγελίες αθλητριών για σεξουαλική παρενόχληση.   Η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου, κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από γιατρούς.  

Η αθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, Μαρίνα Ψυχογιου καταγγέλλει πως έχει πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας. Επίσης η αργυρή ολυμπιονίκης, Νίκη Μπακογιάννη κατήγγειλε ότι είχε δεχτεί παρενόχληση – ανήθικη πρόταση από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ όταν εκείνη ήταν 29 ετών. 

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yia-katathese-ston-eisayyelea-kaleitai-e-sofia-mpekatoroe_gr_60055039c5b62c0057be81ec?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles