Με τι μουσικά ακούσματα μεγάλωσες;
Από τη μία κλασική μουσική, κι από την άλλη ελληνικό τραγούδι. Αυτό που ονομάζουμε έντεχνο ελληνικό τραγούδι από το ‘60 και το ‘70, μέχρι τους τραγουδοποιούς του ‘80 και ‘90. Τους μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές μας. Μαζί με την pop της εποχής σε παιδικά πάρτυ. Όλα υπήρχαν στο σπίτι. Όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε και η ανάγκη μου να το ψάξω ακόμα βαθύτερα. Τα ελαφρά των ‘30-‘50, τα λαϊκα και ρεμπέτικα, πιο πίσω ακόμα με επιλεκτικά Παραδοσιακά. Αργότερα ήρθε η μεγάλη αγάπη που ονομάζεται world music, ethnik, fusion, jazz κλπ.
Tι θα ακούσουμε στh Sfiga με την Ελένη Πέτα;
Το «Syggένεια πρόject» είναι μία υπέροχη συνάντηση με την Ελένη Πέτα και 6 μοναδικούς μουσικούς, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο στιχουργός, Μάνος Σαγκρής. Είναι ένα ταξίδι στον Κόσμο και την Ελλάδα μέσα από αναπάντεχες μουσικές συγγένειες και μίξεις. Ούτι, λαούτο, μαντολίνο, πιάνο, κιθάρες, τύμπανα, μπάσο, σαξόφωνα, σε ένα εκρηκτικό κολάζ ηχοχρωμάτων που γεφυρώνει Δύση, Ανατολή και Μεσόγειο. Ο Σαββόπουλος ενώνεται με τους Beirut, Ο Θεοδωράκης με το Μπαχ, ο Καλδάρας γίνεται RnB, η Θράκη, η Ήπειρος και η Κρήτη, πλάι σε jazzy χρώματα, γαλλικές μπαλάντες ή Ιταλιάνικες ταραντέλλες. Ξεχωριστή θέση στη δίωρη αυτή γιορτή της μουσικής, τραγούδια από την δισκογραφία της Ελένης αλλά και από το “Ανήλικο”, την πρώτη μας επίσημη δισκογραφική δουλειά μας με τον Μάνο Σαγκρή, τον μόνιμο συνεργάτη μου. Μιλάμε για έναν συνεχή διάλογο με την Ελένη πάνω στην σκηνή. Κι αυτό είναι κάτι που την τιμά ιδιαιτέρως, καθώς η διάθεση μοιρασιάς στις μέρες μας δεν είναι καθόλου δεδομένη.
Πώς μπορεί ένας μουσικός να προωθήσει τη μουσική του σήμερα το 2019;
Το Internet είναι κάτι σαν «ευχή και κατάρα».
Από τη μία οι ίδιοι οι δημιουργοί κοντρολάρουν καλύτερα το υλικό τους έτσι. Σχεδόν σε απευθείας σύνδεση με τον παραλήπτη, χωρίς να παρεμβάλεται κάποιος «μεσάζων». Είναι ίσως πιο ειλικρινής αυτός ο διάλογος μουσικού-ακροατή. Από την άλλη μιλάμε για ένα χάος πληροφοριών οι οποίες έρχονται και φεύγουν, για να έρθουν οι επόμενες κ.ο.κ. Αυτό δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία της συνολικής ακρόασης μιας δουλειάς. Είναι σα να μένει πάντα κάτι στη μέση. Κόβουμε όπου θέλουμε το κομμάτι για να πάμε γρήγορα στο επόμενο κι έτσι μένουμε απλά στην είδηση, στην πληροφορία, χωρίς να αναπτύσσουμε βαθύ συναίσθημα και επαφή με αυτό που ακούμε. Γι αυτό οι ζωντανές εμφανίσεις είναι πάντα για μένα ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος να επικοινωνήσει ο μουσικός το υλικό του. Γενικά πάντως περνάμε μια μεταβατική περίοδο. Θέλω να πιστεύω ότι το καλό υλικό βρίσκει πάντα τον τρόπο να ξεχωρίσει και ο χρόνος θα δείξει τί αξίζει για να μείνει.
Τι κάνεις στο θέατρο;
Από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, Μήδεια του Μποστ στο Θέατρο Θησείον. Παίζω πιάνο στην παράσταση ζωντανά. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος αυτού του θιάσου και κοντά σε αυτήν την ομάδα, την Μυθωδία, που έχουν φτιάξει ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο Νικορέστης Χανιωτάκης, δυο νέοι άνθρωποι, με καινούριες ιδέες και όραμα για το θέατρο.
Στην Μήδεια περνάμε, αλήθεια, πάρα πολύ ωραία, γελάμε συγκλονιστικά πολύ. Είναι καταπληκτικό να παίζεις σε κωμωδία, ως μουσικός. Πολύ δυνατή εμπειρία!
Λόγω των νεύρων της βασικά, ως υπάκουος και φιλήσυχος πιανίστας, δέχομαι μέχρι και χαστούκια από την Μήδεια (Μάκης Παπαδημητρίου), περνάω των παθών μου τον τάραχο, αλλά κατά τ’ άλλα περνάμε υπέροχα. Συμβαίνουν πάρα πολλά ευτράπελα τα οποία δεν περιγράφονται. Πρέπει να έρθει να δει κάποιος την παράσταση για να καταλάβει.
Φέτος επίσης, έχω συνθέσει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση «The Children» που παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στο Θέατρο Ιλίσια αλλά και για τη «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια» που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Θησείο κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Είναι ευτυχία να γράφω μουσική για το θέατρο.
ΤΙ πιστεύεις για την Ελλάδα του 2019;
Αν γίνομαι αισιόδοξος, είναι όταν βλέπω κάπου να επικρατεί πνεύμα συλλογικότητας. Εκεί ξαφνικά ανοίγει η καρδιά μου. Προσωπικά θεωρώ πως μόνο μέσα από την συλλογικότητα μπορούμε να προχωρήσουμε, να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Αν κοιτάξουμε ουσιαστικά ο ένας τον άλλον, υπάρχει ελπίδα. Στη νέα γενιά το βλέπω σιγά σιγά να γεννιέται. Μέσα από ομάδες, νέες ιδέες για επιχειρηματικότητα, συσπείρωση σε μια πιο εναλλακτική ματιά που αφορά συχνά στο περιβάλλον, στον ακτιβισμό, στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια διαφορετική προσέγγιση της αστικής ζωής που μας θέλει πιο κοντά.. Στη μουσική πχ βλέπω συχνά να δημιουργούνται μπάντες που ξεκινάνε από αληθινές παρέες. Με τα ελάχιστα μέσα τις περισσότερες φορές. Ή το θέατρο, ας πούμε, δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα σε όλους μας. Θα πρότεινα σε κάθε άνθρωπο, να παρακολουθήσει έστω μια φορά στη ζωή του, σαν σεμινάριο, μια πρόβα στο θέατρο. Να δει πόσο σημαντική στον καθένα είναι η ύπαρξη και η παρουσία του διπλανού του, για να υλοποιηθεί μια παράσταση. Ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, σκηνογράφοι, φωτογράφοι, τεχνικοί, οι άνθρωποι του θεάτρου.. Μια αλυσίδα που δεν θα λειτουργήσει, εάν δε χαμηλώσει ο εγωισμός από όλους κι αν δεν εξυπηρετηθεί ένα κοινό όραμα ή νόημα, με απόλυτο σεβασμό στην εργασία του συναδέλφου. Με αυτή την εικόνα θέλω να βλέπω και να ονειρεύομαι τη Χώρα μου και γι αυτήν θα εργασθώ με οποιαδήποτε ιδιότητα και με κάθε τρόπο.
Πληροφορίες για την μουσική παράσταση στην Σφίγγα ΕΔΩ
Πληροφορίες για την παράσταση Μήδεια του Μποστ που συμμετέχει με ζωντανή μουσική απόδοση ο Γιάννης Μαθές:
Λίγα λόγια για το έργο:
Η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) αποτελεί μια από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας κι έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία ανά περιόδους στο θέατρο Στοά με την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, όπως επίσης από άλλους θιάσους σε καλοκαιρινές περιοδείες στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που ανέβηκε στην χώρα μας ήταν το 2015 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Απ’ το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με την μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια -μέχρι δακρύων από τα γέλια- κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.
Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».
Υπόθεση:
Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια! Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Αντί να σφάξει τα παιδιά της σκοτώνει κάτι συμμαθητές τους που είχανε πάει στο σπίτι να τα συναντήσουν.
Συντελεστές:
Διασκευή – Απόδοση στίχων – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωτότυπη μουσική * : Monika
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα
Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαριάννα Κολυβοδιάκου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Παραγωγή: Μυθωδία
* Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς
Διανομή:
Μήδεια: Μάκης Παπαδημητρίου
Οιδίποδας: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Ευριπίδης: Γιάννης Δρακόπουλος
Ιάσωνας: Νίκος Πουρσανίδης
Τροφός: Γεράσιμος Σκαφίδας
Αντιγόνη: Μπέτυ Αποστόλου
Κορυφαία Χορού: Άννα Κλάδη
Στον ρόλο της Καλόγριας Πόλυ η Μίνα Αδαμάκη!
Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Πρεμίερα: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τέταρτη: 19:00
Πέμπτη: 19:00
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 19:00
Κυριακή 19:00
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δευτέρα 23/12/19 21:15
Δευτέρα 30/12/19 21:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
110 ‘
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
– στο ticketservices.gr
– στο tickets.public.gr
– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– τηλεφωνικά στο 210.7234567
– Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου
– Από το ταμείο του θεάτρου:
«θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 17:00)
Προπώληση/πώληση εισιτηρίων:
ώρες ταμείου 18:00-21:00
(ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)
Πρόσβαση
«θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, Μοναστηράκι
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.