Please enable JS

H Βάσω Σκόπα μιλάει για το SAY YES

  1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Ήθελα να οργανώσω ωραία πράγματα για μένα και τους φίλους μου. Να τα βρω κι αν δεν υπάρχουν να τα δημιουργήσω.  Αυτή ήταν η ιδέα. Και μετά είπα: Δεν ανοίγουμε τον κύκλο; Έτσι ξεκίνησε με φίλους, ακολούθησαν φίλοι φίλων, γνωστοί και μετά όσοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά τους. Μήνα με το μήνα, μεγαλώνει η παρέα των φίλων του SAY YES. Έρχεται κάποιος σε μια εκδήλωση που του κινεί το ενδιαφέρον, πχ. σε μια έκθεση και μετά επειδή του άρεσε η συνολική εμπειρία (παρέα, κλίμα, διοργάνωση), έρχεται και σε ένα σεμινάριο, σε μια συζήτηση, σε έναν περίπατο. Γιατί οι ωραίες εμπειρίες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό: Όταν ξεκινήσεις, ανοίγει η όρεξη, ξυπνάει η περιέργεια. Έχεις κάνει το βήμα. Έχεις βγει από τη ρουτίνα. Και λες ΝΑΙ και στην επόμενη πρόσκληση.

 

  1. Πρωτότυπο όνομα. Πώς το σκεφτήκατε;

Το ΝΑΙ/YES ήταν από την αρχή στο μυαλό μου. Πιστεύω στο Ναι. Στο ΝΑΙ της αποδοχής, της συμφωνίας, της δημιουργίας, της θετικότητας. Συνδέεται με κάτι ευχάριστο, γι΄ αυτό πάει τόσο ωραία με το «ευχαριστώ». – Θέλεις ένα γλυκό; – Ναι, ευχαριστώ! Το YES όμως είναι μια απάντηση, ενώ εγώ ήθελα να κάνω μια πρόταση.  Όταν είδα κάπου τη φράση SAY YES, είπα αυτό είναι. Έγινε πρόσκληση. Το λογότυπο σχεδίασε ένας γραφίστας από τη Θεσσαλονίκη και με το ζωηρό κίτρινο έδωσε όλη τη δύναμη και τη χαρά που έχει στο μυαλό μου η λέξη ΝΑΙ και το ίδιο το SAY YES.

 

  1. Πιστεύετε ότι -λόγω της αποξένωσης- το χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος; Να ανήκει σε ομάδες;

Για τους περισσότερους από εμάς η ζωή αξίζει όταν τη μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Κι  αυτό νομίζω ίσχυε σε όλες τις εποχές. Παλιότερα ήταν πιο απλή και αυτονόητη η επαφή. Στη γειτονιές, στις δουλειές, στα καφενεία. Σήμερα είναι μάλλον πιο εύκολο να απομονωθείς, ακόμα κι αν δεν το θέλεις. Το SAY YES δίνει μια δυνατότητα σε κάποιον να έρχεται κοντά με ανθρώπους που του ταιριάζουν, γιατί μοιράζονται έστω για κάποια ώρα, ένα κοινό ενδιαφέρον. Προτιμώ να το σκέφτομαι σαν παρέα, παρά σαν ομάδα. Η παρέα δεν έχει υποχρεώσεις – βρίσκεται αν και όταν το θέλει για λόγους αποκλειστικά ψυχαγωγικούς. Η παρέα κάνει κάθε εμπειρία πιο ευχάριστη και πιο πλήρη.

 

  1. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο, τι θα θέλατε να διοργανώσετε;

  Δεν το είχα σκεφτεί μέχρι να ρωτήσετε. Μια που θα ονειρευτώ, ας είναι κάτι   μεγάλο! Ένα ραντεβού σε κεντρικό σημείο της πόλης με πάρα πολλούς συμμετέχοντες που θα συναντηθούν την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος για να κάνουν κάτι μαζί… να χορέψουν ας πούμε! (Τίποτα δεν δημιουργεί στο σώμα και την ψυχή την ευφορία που δίνει ο χορός, όπως και να χορεύουμε). Για λίγα λεπτά σ΄ έναν κοινό ρυθμό, που ενώνει και προσκαλεί γνωστούς κι αγνώστους. Μια ξαφνική χαρά, που δε χρειάζεται αιτία, απλώς σπάει τη ρουτίνα και θυμίζει πως η ζωή δεν είναι ένας κύκλος υποχρεώσεων.

 

  1. Η πιο επιτυχημένη εκδήλωση μέχρι στιγμής;

Ίσως το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο για το Φεστιβάλ Jazz, ίσως η πρώτη συνάντηση στη Στοά του Βιβλίου με το καταπληκτικό καθηγητή Θετικής Ψυχολογίας κ. Σταλίκα που μας άνοιξε την όρεξη και για μια ολόκληρη σειρά σεμιναρίων θετικής ψυχολογίας με φανατικούς πια συμμετέχοντες, ίσως το απίθανο βράδυ στο διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι του «Βρες το Δολοφόνο», ίσως τα «Cook & Dine» βράδια Παρασκευής που με τις οδηγίες του σεφ μαγειρεύουμε όλοι μαζί πότε σουφλέ, πότε κιμάδες, πότε κινέζικα, τα οποία στη συνέχεια τρώμε παρέα πίνοντας κρασί, ίσως.. το επόμενο.

 

  1. Ένα περιστατικό που σας έμεινε από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις.

Δεν έχω κρατήσει περιστατικά, έχω κρατήσει εικόνες φίλων που γελάνε, που συγκινούνται, που γεμίζουν τα μάτια με εικόνες και τα ρουθούνια με μυρουδιές, που ρουφάνε τα λόγια του ομιλητή ή του ξεναγού και ξανά που γελάνε. Και κάποια λόγια. Ένα από αυτά ήρθε εχτές στο email, το παραθέτω όπως ακριβώς γράφτηκε: «Αυτό που έλεγα, όταν ερχόμασταν, ήταν ότι δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση αν δεν ήταν το SayYes, να οργανωθούμε για να πάμε. ‘Όχι μόνο στο χθεσινό. Και σε πολλά άλλα. Συμφωνήσαμε με το Γιώργο ότι φέτος χάρη στο SayYes έχει εμπλουτιστεί η ζωή μας με πάρα πολλές, ωραίες, διαφορετικές εκδηλώσεις. Ξεκολλάμε από τη ρουτίνα, μαθαίνουμε καινούργια, άλλα πράγματα, βλέπουμε φίλους, γνωρίζουμε νέα μέρη, κόσμο διαφορετικό που δεν θα γνωρίζαμε στα μέρη που ήδη κυκλοφορούμε ή στις δουλειές μας. Είμαστε χαρούμενοι. Και πριν, στην αναμονή (φοβερή παρηγοριά στα ζόρια της καθημερινότητας να έχεις κάτι ωραίο να περιμένεις) και κατά τη διάρκεια και μετά (super after effect). Τι ωραία! Ευχαριστούμε

Όλες τις εκδηλώσεις του SAY YES/ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, μπορείτε να δείτε στο www.sayyes.gr ή να μας γράψετε στο sayyesathens@gmail.com, για να σας στέλνουμε στο email σας ένα πλήρες ενημερωτικό newsletter πριν από κάθε εκδήλωση.

SAY YES: Ερχόμαστε κοντά μέσα από τα κοινά μας ενδιαφέροντα

 

Τους τελευταίους μήνες το SAY YES, μια κεφάτη ομάδα μάς προσκαλεί να πούμε «ΝΑΙ» στις δράσεις που διοργανώνει. Στόχος της, να δούμε την πόλη μ’ άλλα μάτια. Να γίνουμε μια μεγάλη παρέα. Τα κοινά μας ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά που θα μας ενώσουν. Να βγούμε από την εσωστρέφεια και να εκμεταλλευτούμε όσο ελεύθερο χρόνο έχουμε με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να χρειαστεί να ψάξουμε ή ν’ ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά. Τι κάνει, δηλαδή; Ψάχνει, επιλέγει, δημιουργεί, συνθέτει και προτείνει κάθε φορά μια εμπειρία γνώσης, χωρίς να ξεχνά την ψυχαγωγία. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε «Ναι», δηλώνοντας συμμετοχή.

«Παρά την κρίση με τους κλυδωνισμούς και τις ανατροπές που έχει δημιουργήσει σε όλους μας, βρίσκουμε τρόπους να περνάμε καλά, να νοιώθουμε καλά. Γιατί δε σταματήσαμε να βρισκόμαστε και δεν σταματήσαμε να ενδιαφερόμαστε. Ο ένας για τον άλλον και μαζί για τόσα ωραία και σημαντικά πράγματα που συνεχίζουν να συμβαίνουν. Με την πεποίθηση πως ευτυχισμένη ζωή δεν είναι η ζωή χωρίς προβλήματα, αλλά η ζωή που παράλληλα με τα προβλήματα, συνεχίζει να έχει χαρά, αγάπη κι ενδιαφέρον»αναφέρει η Βάσω Σκόπα, εμπνευστής της ομάδα SAY YES. 
Κάθε μήνα προγραμματίζονται δράσεις που καλύπτουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Βρείτε αυτό που σας κάνει περισσότερο «κλικ» και… SAY YES!