Please enable JS

H Σοφίκα Ελευθερουδάκη μιλάει από την καραντίνα για την πρωτοβουλία “Γράψε, μπορείς”!

Τι σας ώθησε να πάρετε την πρωτοβουλία “Γράψε, μπορείς” ;

Ξεκίνησε από μια προσωπική διαπίστωση: Όσο είμαστε νέοι, νομίζουμε ότι ο χρόνος δεν περνάει ποτέ. Τόσο εμείς, όσο και οι δικοί μας θα είμαστε …αιώνιοι. Θα υπάρχει πάντα ένα «αύριο» για να ρωτήσουμε τη μαμά μας για κάτι που έγινε παλιά, τον παππού για την Κατοχή, για το πώς μεγάλωσε ο μπαμπάς, για μια συνταγή, για να τακτοποιήσουμε τις φωτογραφίες μας… Και μετά, το «αύριο» δεν υφίσταται. Γιατί η «μαμά» έπαθε άνοια, γιατί ο «παππούς» έφυγε από τη ζωή. Και μένουμε με τα ερωτήματα αναπάντητα.

Και όλες οι ιστορίες που (δεν) γράφονται, αποτελούν μέρος της ιστορίας της χώρας μας. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και οι πολιτικοί που την δημιουργούν. Είμαστε και όλοι εμείς, οι επιστήμονες, οι έμποροι, οι νοικοκυρές, οι διπλωμάτες, οι γιατροί, οι άνθρωποι του μόχθου, οι εκπαιδευτικοί, που επίσης «γράφουμε» την ιστορία.

Αναφέρετε μέσα στο Δελτίου Τύπου ότι “Ο βιβλιοπώλης είναι μια γεννημένη προξενήτρα”. Τι εννοείτε με αυτήν την φράση;

Πιστεύω ότι ο βιβλιοπώλης πρέπει να γνωρίσει (προξενέψει) ένα βιβλίο σε έναν άνθρωπο. Για να το κάνει αυτό καλά, πρέπει να ξέρει το βιβλίο, να ξέρει τον άνθρωπο και να κρίνει αν ο «γάμος» έχει την δυνατότητα να πάει καλά. Αν το βιβλίο ταιριάξει στον άνθρωπο, μπορεί ακόμη και να του αλλάξει τη ζωή. Το κατάλληλο βιβλίο στον κατάλληλο άνθρωπο, είναι λίγο όπως δύο σύντροφοι που ερωτεύονται. Μπορεί να βγει κάτι μοναδικό και μαγικό. Και η διαίσθηση της…προξενήτρας μπορεί να αποβεί καταλυτική.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείται ότι είναι να εκφράσουμε τη σκέψη μας πάνω στο χαρτί;

Έχω διαπιστώσει ότι άλλοι είναι καλύτεροι στο να γράφουν και άλλοι στο να μιλούν. Στον τόπο καταγωγής μου, τις Σπέτσες, έχουμε έναν εκπληκτικό ταξιτζή, τον κύριο Ηλία, ο οποίος σε μία διαδρομή ενός τετάρτου μπορεί να σου πει τα πάντα, και με έναν γλαφυρότατο τρόπο! Άλλοι προτιμούν να γράφουν. Για να βοηθήσουμε και τις δύο κατηγορίες, σκεφτήκαμε το εξής: Έχουμε ανεβάσει στο eleftheroudakis.com μια σειρά από σχεδόν 100 ενδεικτικές ερωτήσεις, με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει το ταξίδι αυτό των αναμνήσεων. Εκείνοι που θέλουν να γράψουν, μπορούν απλά να απαντούν στις ερωτήσεις, έστω και ξεκινώντας με τη λέξη «θυμάμαι». Εκείνοι που προτιμούν να μιλούν, μπορούν να τα λένε σε ένα «κασσετοφωνάκι» ή, αν έχουν υπολογιστή, στον υπολογιστή τους. Μέσω του Google υπάρχει η δυνατότητα να μιλάς και ο υπολογιστής να γράφει αυτά που λες.

sofika2

Η Ελλάδα και η Γη μπήκαμε σε μια περίοδο δοκιμασίας με τον ιό. Τι πιστεύετε ότι θα φέρει την επομένη μέρα όλη αυτή η κατάσταση για μας τους ανθρώπους και την ζωή μας; 

Καταρχήν νομίζω ότι θα φέρει πολλά βιβλία! Σκεφτείτε τι πολύτιμο υλικό μαζεύτηκε από την αναγκαστική καραντίνα. Από science fiction, ιστορίες αγάπης, μαγειρικές συνταγές «για όταν είσαι κλεισμένος μέσα», ταξίδια που φανταστήκαμε και δεν κάναμε, και βεβαίως, αναμνήσεις για το «Γράψε, Μπορείς!» γιατί ήταν η καταλληλότερη εποχή για να το ξεκινήσουμε. Θα είδατε και στο Facebook, που πολλοί άρχισαν ξεκαθαρίσματα φωτογραφιών, επικοινωνία με παλιούς συμμαθητές… Εμείς οι απόφοιτοι του σχολείου μου έχουμε ενθουσιαστεί τόσο πολύ, που σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα βιβλίο με όλες τις παλιές ιστορίες και σκανδαλιές της εποχής εκείνης.

Νομίζω επίσης ότι η εποχή αυτή μας έχει ήδη κάνει πιο φιλοσοφημένους για το «αύριο» και πόσο γρήγορα αυτό αλλάζει, όπως σας είπα και πιο πάνω. Όχι μόνο γιατί αρρώστησαν (ή και έφυγαν από τη ζωή) ξαφνικά φίλοι και συγγενείς, αλλά και γιατί είδαμε ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και πόσο γρήγορα έρχεται μια ανατροπή. Ευτυχώς ο ιός, όσο και αόρατος να είναι, είναι ένας κοινός εχθρός για ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε αντίθεση με τη γενιά των γονιών και παππούδων μας, που βγήκαν από έναν καταστροφικό Πόλεμο μεταξύ των χωρών τους, με εκατομμύρια νεκρούς, πόλεις βομβαρδισμένες, εργοστάσια κατεστραμμένα… και τα κατάφεραν.

Θα τα καταφέρουμε και εμείς και γρηγορότερα, απ’ ότι νομίζουμε!

 

Πληροφορίες για το “Γράψε, μπορείς” – Μία πρωτοβουλία από τις εκδόσεις Γ.Κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ ΕΔΩ

sofika3

Array