Please enable JS

H ζωγράφος Ισμήνη Μίχα μιλάει για έναν ύμνο στην γυναίκα!

Ποιοι ζωγράφοι ή γενικότερα εικαστικοί σας επηρέασαν;

 Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι με επηρέασαν, αλλά ειδικά αυτοί της Αναγέννησης γιατί εκτός από τα αριστουργήματα που μας άφησαν συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση, αναδημιουργία και στις αλλαγές σε όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι μετά τα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα.

Πώς συνέβη να ασχοληθείτε με την τέχνη της ζωγραφικής και πότε αρχίσατε; Σας έσπρωξε κάτι στην τέχνη αυτή;

Η ζωγραφική είναι το πάθος μου από μικρό παιδάκι. Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτήν όταν, εμβαθύνοντας στα μυστικά της τέχνης, διαπίστωσα ότι είναι μέσον έκφρασης συναισθημάτων, δημιούργημα φαντασίας αλλά και παρατήρησης του κόσμου γύρω μου. Η τέχνη προσφέρει, η ελευθερία έκφρασης προκαλεί συναισθήματα, σε ταξιδεύει.

ergo6

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα έργα σας; Κι αν ναι γιατί; Πόσο δένεται ζωγράφος με το έργο του;

Αγαπώ κάθε έργο μου και δένομαι μαζί του όσο αυτό εξελίσσεται, κάθε φορά με ένα διαφορετικό συναίσθημα και μία ιστορία φαντασίας, θέλοντας να βάλω το θεατή μέσα σε αυτήν από τη δική μου μάτια.

Οι διαφοροποιήσεις ξεκινούν από τη στιγμή που αυτό ολοκληρώνεται. Χαίρομαι όταν το έργο μου το αγαπήσει κάποιος, ώστε να θελήσει να το αποκτήσει.

Θεωρώ ότι η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο και εξαφανίζουν όλα τα σύνορα.

mixa2

Για να ζωγραφίσει κάποιος χρειάζεται ταλέντο ή μπορούν όλοι να ζωγραφίσουν;

Η προδιάθεση και το λεγόμενο ταλέντο αποτελούν κεφαλαιώδεις προϋποθέσεις. Πέρα όμως από το φυσικό χάρισμα-και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη ζωγραφική- είναι απαραίτητη η καλλιέργεια του ταλέντου. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με θεωρητικές σπουδές, όσο και με την πρακτική εξάσκηση. Συχνά, μάλιστα, σε διαφορετικές τεχνοτροπίες. Αυτό προϋποθέτει ατελείωτες ώρες δουλειάς με ελάχιστες ή καθόλου απολαβές, στερώντας πολλά από τον εαυτό σου, αλλά και από τους ανθρώπους που σε χρειάζονται.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να δημιουργήσετε τα έργα σας;

Επηρεάζομαι από τα πάντα γύρω μου, σε συνδυασμό με αυτά που έχω μέσα μου εκφράζοντας τα με χρώματα στον καμβά. Για μένα αυτή είναι η μαγεία της ζωγραφικής: να υπάρχεις μες στο έργο σου. Κανένας να μη σε βλέπει, αλλά όλοι να αισθάνονται την παρουσία σου.

ergo

Έχετε κάποια συμβουλή για νέους ζωγράφους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος καλλιτέχνης είναι ότι η τέχνη είναι ένα δέντρο που λιπαίνεται με τη μοναχικότητα και ποτίζεται με ιδρώτα. Ιδρώτα από την σκληρή δουλειά και συχνά επίπονη ενασχόληση μαζί της. Ως εκ τούτου, ο νεαρός καλλιτέχνης πρέπει να διαθέτει πάθος, αγάπη και αυταπάρνηση. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να υποστεί θυσίες, ακόμα και στην προσωπική του ζωή, για ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τέχνης του. Τέλος θα έλεγα ότι πρέπει να διαθέτει ανοιχτό μυαλό και να βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πολυπρισματικό φάσμα. Η τέχνη είναι ένα τεράστιο ιρίδιοσκοπειο που μας καλεί να δούμε την ύπαρξή μας χρωματισμένη με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις.

Ποια είναι τα οφέλη των εικαστικών τεχνών στον άνθρωπο;

Διαχρονικά δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή, καμία εξέλιξη στο συλλογικό βίο- κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και επιστημονικό, την οποία να μην έχει επηρεάσει ή καθορίσει η τέχνη. Η ενασχόληση με την τέχνη είναι βαθύτατα φιλοσοφική, αφού ταυτίζεται με τον ίδιο τον άνθρωπο, τη ζωή του και τον πολιτισμό.

mixa4

Σε περιόδους κρίσης οικονομικής και υγειονομικής όπως σήμερα αυξάνονται ο ρατσισμός και ο φασισμός. Πώς θα αντιμετωπίζεται αυτό εσείς; Τι σκέφτεσαι για αυτό το ζήτημα;

  Ανέφερα προηγουμένως ότι η τέχνη βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πολυπρισματικό φάσμα. Αυτό σημαίνει εξ’ ορισμού ότι αντιστρατεύεται σε κάθε μορφή αυταρχισμού και ρατσισμού και δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα και εναλλακτική θέαση των πραγμάτων. Ειδικά στην εποχή μας που ο φασισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά νοοτροπίες ζωής, η τέχνη καλείται να αναλάβει μία υψηλή αποστολή: σε πρώτο στάδιο να αναδείξει αυτές τις ντροπιαστικές συμπεριφορές για την ανθρωπότητα και σε δεύτερο να κάνει αισθητικές παρεμβάσεις μέσα από το έργο της για την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Να αφυπνίζει και να ασκεί επιρροή στην κοινή γνώμη για θέματα ηθικής πολιτικής και πολιτισμού που απασχολούν την κοινωνία.

Πληροφορίες για την έκθεση ΕΔΩ

ergo2

Array