Please enable JS

Η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη μας μιλά για το διεθνές της έργο ΄Αμολή’

Ένα φιλόδοξο καλλιτεχνικό έργο ξεκινάει σε λίγες ημέρες στον Ασπροπυργο, με στόχο να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την παρεξηγημένη περιοχή. Η Αιμιλία Μπουρίτη, εικαστικός, performance artist και εμπνευστής του προγράμματος μας μιλά για τα “Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου” που θα παρουσιάζονται για τα επόμενα Σάββατα στην περιοχή.

  • Μίλησε μας για την καλλιτεχνική δράση «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου» που ξεκινάει αυτό το Σάββατο.

Τα Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου είναι ένα συμμετοχικό βιωματικό δρώμενο  και λειτουργεί ως μία site specific performance, δηλαδή δημιουργείται και προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο χώρο που παρουσιάζεται. Το δρώμενο φέρνει στην επιφάνεια το αγροτικό και πολυπολιτισμικό στοιχείο σε ένα συμμετοχικό πλαίσιο όπου καλλιτέχνες, αγρότες και το ευρύτερο κοινό δημιουργούν ένα βιωματικό, συλλογικό, καλλιτεχνικό έργο στους αγρούς του Ασπροπύργου.

Πρόκειται για μία καλλιτεχνική δράση όπου μέσα από τα στοιχεία της performance, της εικαστικής εγκατάστασης, των προβολών, της αφήγησης, της δυναμικής του τοπίου και τις ψυχικές καταθέσεις κοινωνικών ομάδων, όπως των Αρβανιτών αγροτών και των Ποντίων της συνοικίας της Γκορυτσάς, οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται βιωματικά τη σχέση του σώματος με την καλλιεργημένη τροφή, το χώμα, τους σπόρους, το τοπίο, τη μνήμη και την ιστορία των τόπων, καθώς χτίζεται ένας ουσιαστικός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ τους.

  • Οι δράσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος “Αμολή”. Πες μας δυο λόγια περί τίνος πρόκειται και γιατί το ονόμασες έτσι.

Η λέξη «Αμολή» χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια. Είναι μία λέξη που άκουγα καθημερινά από μικρή καθώς η οικογένεια μου ήταν αγροτική και το κτήμα μας είναι στον Ασπρόπυργο.

Το διεθνές πρόγραμμα ‘Αμολή’ έχει τις ρίζες του στο έργο μου ‘Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια’ που πραγματοποίησα το 2016 στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η “Αμολή’ είναι ένα συλλογικό έργο με αντικείμενο την αγροτική, μεταβιομηχανική και πολυπολιτισμική κοινότητα του Ασπροπύργου. Είναι διετές 2019-2020 και έχει ανακοινωθεί το πρώτο μέρος του προγράμματος του, έως τον  Δεκέμβριο 2019.ΜΠΟΥΡΙΤΗ 2

Η εκκίνηση θα γίνει, όπως πραναφέρθηκε, με τα “Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου” (21 & 28 Σεπτεμβρίου, 5 & 12 Οκτωβρίου 2019).

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η δημιουργία τράπεζας σπόρων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου με σκοπό τη συλλογή και τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων της περιοχής.

Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί διεθνές Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα κλείσει τον Δεκέμβριο με τη “Γιορτή των κοινοτήτων” του Ασπροπύργου στα άδεια μαγαζιά στο κέντρο της πόλης.

ΜΠΟΥΡΙΤΗ 3

  • Με ποιο σκεπτικό διάλεξες τον Ασπρόπυργο σαν επίκεντρο του έργου σου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον αγροτικό Ασπρόπυργο (τότε που δεν ήταν το κύριο στίγμα του η βιομηχανίες) οι γονείς μου ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι και έζησα όμορφα και ανέμελα την αγροτική ζωή του Ασπροπύργου. Σταδιακά η πόλη έγινε βιομηχανική και υπήρξε συρρίκνωση της αγροτικής δραστηριότητας, μέσα στο χρόνο και εξαιτίας αρκετών παραγόντων η πόλη πέρασε στην μεταβιομηχανική της εποχή.

 Εγώ ως καλλιτέχνης, εικαστικός performer αισθάνομαι  έτοιμη να καταπιαστώ  με τις πλούσιες δυναμικές της πόλης και να δημιουργήσω έργα εικαστικά με άξονα το σώμα και το βίωμα σε σχέση με τη γη, την τροφή και  τη συμμετοχικότητα της πολυπολιτισμικής κοινότητας του Ασπροπύργου . Είναι μία προσπάθεια και ένας προσωπικός ζήλος να δημιουργηθούν καινούργιες συλλογικότητες.

  • Πώς εμπλέκονται οι ντόπιοι Αρβανίτες αγρότες με τους πρόσφυγες Ποντίους στη δράση για τα “Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου”;

Πρόκειται για δύο διαφορετικά συμμετοχικά δρώμενα σε δύο διαφορετικές περιοχές του Ασπροπύργου, την Αγία Μαρίνα για τους Αρβανίτες αγρότες και την περιοχή της Γκορυτσάς για τους Ποντίους πρόσφυγες.

Η κάθε κοινότητα θα ξεδιπλώσει τη δυναμική της καθώς θα μυεί τους συμμετέχοντες στη σχέση της με τη γη, την τροφή, τη μουσική και την προσωπική κατάθεση του κάθε μέλους της κοινότητας που συμμετέχει. Καθοριστικό ρόλο παίζει η χρήση του τοπίου που έχει επιλεγεί για την κάθε κοινότητα.

  • Τι θα ήθελες να πάρουν μαζί τους φεύγοντας οι συμμετέχοντες;

Επιθυμώ η εμπειρία αυτή να ακουμπήσει ψυχικά τους συμμετέχοντες και  να αφυπνιστεί ένα κομμάτι προσωπικής μνήμης που θα τους συνδέσει με τη δική τους επίσης πορεία και τον τόπο που προέρχονται.  Επίσης θα ήθελα να υπάρξει το συναίσθημα της  εμπιστοσύνης και η ιδέα ότι είναι στο χέρι μας με αφορμή τα καλλιτεχνικά δρώμενα να έρθουμε κοντά και να δημιουργήσουμε σχέσεις ουσιαστικές, ειλικρίνειας και ψυχής.

 Πληροφορίες για το έργο “Αμολή” ΕΔΩ 

ΜΠΟΥΡΙΤΗ 1

Το πρόγραμμα «Αμολή»  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Ασπροπύργου, το Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, το Γ΄ Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ίδρυμα Πολιτισμού Art4elkaar στο Άμστερνταμ, τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου και τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του

Δήμου Ασπροπύργου. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται απο τον Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Array