Please enable JS

Ήρα Κατσούδα: Για μένα το χιούμορ είναι καταφύγιο!

Μετά το «Χωρίς Γλουτένη», το «Για γυναίκα, καλή είναι». Πότε καταλαβαίνεις ότι έφτασε ο καιρός για καινούρια παράσταση;

Αρχικά όταν έχω βαρεθεί την προηγούμενη. Το καταλαβαίνεις ότι τα κείμενα σου έχουν κάνει τον κύκλο τους όταν νιώθεις ότι δεν διασκεδάζεις πλέον με τα αστεία σου οπότε δεν μπορείς να τα πλασάρεις και καλά. Το «Χωρίς Γλουτένη»  ήταν η πρώτη μου σόλο παράσταση και ήταν κάπως ανομοιογενής, υπό την έννοια ότι μέσα είχε κείμενα που τα είχα γράψει πριν 7 χρόνια και κείμενα που έγραψα την χρονιά που το παρουσίασα. Λογικό είναι μέσα σε 7 χρόνια να έχει αλλάξει ο τρόπος μου, η οπτική μου και τα πράγματα που με απασχολούν. Βασικά είχα αλλάξει εγώ η ίδια. Το «Για γυναίκα καλή είναι» είναι μια συμπαγής παράσταση με κείμενα που γράφτηκαν όλα την ίδια χρονική στιγμή.

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να προετοιμάσεις το κάθε καινούριο σου stand up comedy show και ποια στάδια περιλαμβάνει αυτή η προετοιμασία;

Μέσες άκρες θέλει κάνα χρόνο γιατί αρχικά γράφεις τρία τρία λεπτά , μετά αλλά 5 μετά άλλα 10 και αυτά τα κείμενα τα δοκιμάζεις μέσα στην χρονιά σε παραστάσεις για να δεις αν περνάνε. Ήδη δοκιμάζω κείμενα μέσα στο τωρινό μου σόλο για την επόμενη παράσταση. Αυτά είναι τα στάδια όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι. Τώρα όσον αφορά στο ψυχολογικό, ουυυυ περνάνε πολλά! Από το «Τι έγραψα τώρα!» όταν σου βγαίνει αβίαστα ένα κείμενο και είναι άρτιο από την αρχή, μέχρι το «Πάει τέλος είμαι άχρηστη» όταν παθαίνεις μπλοκάρισμα και μπορεί επί έναν μήνα να γράφεις μόνο σκουπίδια! Αλλά όπως και να έχει είναι μια πολύ ωραία και δημιουργική διαδικασία.

Τι σε ώθησε να δώσεις αυτό τον τίτλο στην καινούρια σου παράσταση;

Είναι μια ατάκα που δυστυχώς έχουμε ακούσει οι περισσότερες γυναίκες ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Συγκεκριμένα είναι ατάκα που έχω ακούσει από κάποιους θεατές μετά από παράσταση. Θεατές που έκριναν σκόπιμο να μοιραστούν μαζί μου ότι «Μπράβο. Γέλασα. Και δεν το περίμενα. Για γυναίκα καλή είσαι». Ένα εγκεφαλικάκι το παθαίνεις. Επίσης το θέμα του gender equality είναι δυστυχώς κάτι που είναι στην καθημερινή ατζέντα. Και λέω δυστυχώς γιατί κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν διάκριση φύλου ώστε να συζητάμε την ισότητα. Παρόλα αυτά δυστυχώς υπάρχει. Η διάκριση φύλου όσο και να έχουμε προχωρήσει είναι δυστυχώς ακόμα στο τραπέζι και έχει βαθιές κοινωνικά ρίζες. Από τα πιο «απλά» καθημερινά στερεότυπα για την μητρότητα (ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις παιδιά), κοινωνικά στερεότυπα για την γυναίκα μέχρι τα πιο επικίνδυνα όπως οι καταστάσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού όπου το θύμα πάντα «προκάλεσε με αυτά που φορούσε ή πήγαινε γυρεύοντας»

Στην παράσταση ποια είναι τα κυριότερα θέματα που θίγεις;

Προφανώς θίγω το θέμα της ισότητας και των στερεοτύπων σχετικά με αυτό, αλλά η παράσταση περνάει και από πολλά άλλα θέματα. Εξάλλου όπως λέω και στην παράσταση δεν θα μιλήσουμε μόνο για «φεμινιστικά» θέματα επειδή είμαι γυναίκα γιατί εγώ αυτό θα θεωρούσα σεξισμό. Γιατί σαν γυναίκα και σαν άνθρωπος με απασχολούν πολλά πράγματα και θα μιλήσουμε για όλα αυτά. Π.χ. ψυχολόγους, ελληνάρες, διαζύγιο, κοινωνικές μόδες, ταξίδια, ποτά, ιντερνετική πραγματικότητα κ.α.  Βασικά ξέρετε τι; Ελάτε να μάθετε από πρώτο χέρι!

katsu2

Πόση δύναμη έχει το χιούμορ; Τι θέση έχει στη ζωή σου, εκτός σκηνής;

Μεγάλη. Για μένα το χιούμορ είναι καταφύγιο. Πάντα όταν βρίσκομαι «στριμωγμένη» σε μια δύσκολη στιγμή ή κουβέντα ή ακόμα ακόμα όταν νιώθω αμήχανα το ρίχνω στο χιούμορ και καταφέρνω να ξεγλιστράω. Ξέρω δεν ακούγεται πολύ ώριμο και μοιάζει περισσότερο με φυγή, που είναι! Αλλά να σας πω κάτι; Τι να κάνω αυτός ο άνθρωπος είμαι και το αποδέχομαι πλέον!

Θεωρείς ότι ως λαός έχουμε χιούμορ;

Φυσικά. Τώρα βέβαια χιούμορ με χιούμορ έχει έτη φωτός διαφορά, αλλά αν το πιάσουμε σαν έννοια ναι έχουμε. Έχουμε παράδοση στο χιούμορ ιστορικά. Από Αριστοφάνη μέχρι μπουλούκια και επιθεώρηση. Το stand up απλά είναι ένα είδος που δεν ήταν γνωστό στην Ελλάδα και πλέον όμως είναι. Και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Όσο πάει και ριζώνει στην νοοτροπία του Έλληνα και αυτό μας κάνει τους κωμικούς πολύ χαρούμενους και περήφανους.

Μετά τις παραστάσεις στο ELIART, τι έχεις στο πρόγραμμα;

Περιοδεία. Ξεκινάω από Θεσσαλονίκη και μετά συνεχίζει σε όλη την περιφέρεια. Ταξίδια και παραστάσεις δηλαδή, που σίγουρα δεν είναι τόσο φαν όσο ακούγεται. Έχει πολλή κούραση αλλά και απίστευτες εμπειρίες, ανθρώπους, μέρη κτλ. Και φυσικά το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης που γίνεται κάθε Μάιο στην Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώνω. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ είναι το μόνο φεστιβάλ που γίνεται και φιλοξενεί κωμωδίες από κάθε μορφή τέχνης και όχι μόνο stand up, improv και θέατρο. Από comix και animation μέχρι χορό, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, youtube κτλ Από μόνο του αυτό είναι full time job όλο τον χρόνο.

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

katsouda 6e68cf73

 

 

 

Array