Στις 9 χθες το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωνε ότι εξετάζεται η χαλάρωση του lockdown και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ανά γεωγραφική ζώνη. Δύο ώρες αργότερα ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε νέο, καθολικό lockdown – οριζόντιο και «προληπτικό – έως τις 11 Ιανουαρίου.
Η καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνά Λινού είπε ότι μένει «έκπληκτη» με την απόφαση, εκτός εάν στην κυβέρνηση «έχουν στοιχεία που εμείς δεν τα γνωρίζουμε». Πηγές του Μαξίμου είπαν ότι το «προληπτικό» σκληρό lockdown αποτελεί απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μην επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο και να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως προανήγγειλε την επαναλειτουργία των σχολείων από τις 11 Ιανουαρίου, ερήμην της επιτροπής και εν τη απουσία οποιασδήποτε επιστημονικής εισήγησης – την προανήγγειλε ως απλό, και περίπου αυτονόητο, απότοκο της «προσωπικής απόφασης» του πρωθυπουργού, μαζί με το προληπτικό lockdown.
Ουδείς από τους επιδημιολόγους του υπουργείου Υγείας ήταν ενήμερος και ουδείς είχε ερωτηθεί. Κατά τις πληροφορίες υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από μέλη της επιτροπής προς τον ίδιο τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τουλάχιστον ένας εκ των επιστημόνων φέρεται να διαμήνυσε πως στο εξής δεν μπορεί να υποστηρίζει δημόσια τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, και το θέμα δεν αποκλείεται να έχει ακόμη πιο έντονη συνέχεια.
Η πολιτική πραγματικότητα όμως παραμένει αμετάβλητη και, σε πρώτο επίπεδο, λέει πως στο Μαξίμου υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση επίσπευσης της επαναλειτουργίας των σχολείων για τρεις λόγους: Αφενός για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι πανελλαδικές εξετάσεις και αφετέρου – και κυρίως – διότι οι πιέσεις είναι ασφυκτικές τόσο από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χάνουν έσοδα και κέρδη όσο και από τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να τερματίσουν τις γονικές άδειες ειδικού σκοπού.
Και εκείνο που αποτυγχάνει δεν είναι το μοντέλο διαχείρισης αλλά το ίδιο το μοντέλο διακυβέρνησης: το μοντέλο «διακυβέρνησης Μαξίμου» που ασχολείται μόνον με την ανάδειξη και διαφύλαξη του πρωθυπουργικού προφίλ, την ώρα που οι υπουργοί ασχολούνται επίσης μόνον με την μάχη της προσωπικής τους επιβίωσης εν όψει ανασχηματισμού.
Είναι ένα μοντέλο επικίνδυνο κατ’ αρχάς για την κοινωνία, καθώς οι κυβερνητικές παλινωδίες υπονομεύουν και ακυρώνουν σταθερά τα ίδια τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Είναι όμως ένα μοντέλο επικίνδυνο και για την ίδια την φιλελεύθερη δημοκρατία. Το περιέγραψε κατά διασταλτικό έστω τρόπο, αναφερόμενη μεν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα αλλά και με ορατές αιχμές για το εγχώριο τοπίο, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών – ένα άρθρο, στο οποίο επεσήμανε ότι «στη λαϊκιστική στρέβλωση της δημοκρατίας η λαϊκή βούληση συγχέεται με τη βούληση της πλειοψηφίας».
Στο Μαξίμου δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς με το άρθρο αυτό της Κατερίνας Σακελλαροπούλου – τόσο γιατί επέλεξε να το γράψει στην συγκεκριμένη εφημερίδα, όσο και γιατί υπενθύμισε πως «στην εποχή της πανδημίας δεν κρίνεται μόνο η ατομική και η δημόσια υγεία, αλλά και η εμπιστοσύνη μας στην πολιτεία και τους θεσμούς της».
https://tvxs.gr/news/ellada/paraskinio-toy-neoy-lockdown
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.