Please enable JS

Λύθηκε ο “γρίφος” του έκτακτου λοκντάουν! Εκκλησία: «Οχι» στο λουκέτο, ανοιχτοί οι ναοί τα Θεοφάνεια!

Ο Κυριάκος μάλλον γνώριζε για το αντάρτικο της ΙΣ για αυτό έκανε το νέο πιο αυστηρο λοκντάουν 10 ημερών…

Λύθηκε ο γρίφος … για το νέο ξαφνικό και αδικαιολόγητο lockdown που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη 2η μερα του νέου χρόνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μία ημερα πριν τονα ανσχηματισμό ( στον οποιο μετακινήθηκε και ίδιος ) και αιφνιδιαζοντας όλα τα κυβερνητικά στελέχη συμπεριλαμβανομένου και του Άδωνη Γεωργιάδη που λίγες ώρες νωριστερα το πρωί του Σαββάτου, μιλουσε ανεμελος … στα κανάλια για “ανοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες”!

Την απόφασή της να ανοίξει τους ναούς για τα Θεοφάνεια (μεθαύριο ) ανακοίνωσε σήμερα η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας βραχυκυκλώνοντας το έκτακτο κυβερνητικό λοκντάουν ! Φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός μάλλον είχε πληροφορηθεί για το αντάρτικο της ΙΣ για αυτό έσπευσε το Σαββατο να ανακοινωσει ως προσωπική του απόφαση λόγω ανησυχίας για το άνοιγμα των σχολείων, το νέο ξαφνικό λοκντάουν 10 ημερών….

Στην… αντεπίθεση περνάει η Εκκλησία καθώς μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, πάει κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης, λέγοντας πως θα ανοίξουν οι ναοί για τα Θεοφάνεια.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, η ΔΙΣ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού ενώ αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο επίσημο ανακοινωθέν κάνει λόγο για αιφνιδιαστικές κυβερνητικές ανακοινώσεις και τονίζει ότι αποφάσισε ομόφωνα να είναι ανοικτοί οι ναοί για την συμμετοχή πιστών στην θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων μέσα σε αυτούς.

Μάλιστα, ζητά από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η προηγούμενη ΚΥΑ χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρεται και στο θέμα των εμβολίων και καλεί την κυβέρνηση αλλά και την ΕΕ να «προ­βούν στις α­πα­ραίτητες ε­νέρ­γειες ού­τως ώ­στε να ε­ξα­σφα­λι­στεί άμεσα ο ι­κα­νός α­ρι­θμός εγ­κε­κρι­μέ­νων εμ­βο­λίων για τους πο­λί­τες. Κα­νείς δεν έ­χει το δι­καί­ωμα να υ­πη­ρε­τεί αλ­λό­τρι­ους σκο­πούς α­πέ­ναντι σε ένα τόσο σημαν­τικό θέμα ό­πως η υ­πέρ­βαση της παν­δη­μίας, δι­ότι το δι­καί­ωμα στην υ­γεία α­νή­κει σε ό­λους».

Ακολουθεί το επίσημο ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

https://thefaq.gr/lythike-o-quot-grifos-quot-toy-ektaktoy-lokntaoyn-ekklisia-ochi-sto-loyketo-anoichtoi-oi-naoi-ta-theofaneia-o-kyriakos-mallon-gnorize-gia-to-antartiko-tis-is-gia-ayto-ekane-to-neo-pio-aystiro-lokntaoy/?fbclid=IwAR3WJG7FAq-CxsAw5I1TFq_DqMJG8FaIVBed_wVQH082tRqysSw_-OUQKp4