Please enable JS

Mάνος Παπαδάς

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο δηλητηριώδεις ρατσιστικές συμπεριφορές. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι προχωράμε σε ένα καλύτερο μέλλον, πιο δίκαιο και με σεβασμό στο συνάνθρωπο.

Γιατί αποδέχτηκες να παίξεις στην παράσταση της Ανδρονίκης Αβδελιώτη, “Άγνωστοι στο τρένο”;

Γιατί μου το πρότεινε η Ανδρονίκη Αβδελιώτη(γέλια)!

Είναι όμως αλήθεια αυτό, πέρα από την πλάκα. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, άλλωστε συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Μου είπε ότι θα μπορούσα να κάνω πολύ καλά αυτό το ρόλο και την πίστεψα(γέλια)!

Ανεξάρτητα από την προσωπική και καλλιτεχνική επαφή με την Ανδρονίκη, μου προτάθηκε να παίξω σε ένα υπέροχο έργο και ο Τσαρλς Μπρούνο είναι ένας ζηλευτός ρόλος.

Τα έργα μυστηρίου, λίγο δράμα-λίγο θρίλερ μου αρέσουν πολύ! Τέτοιου είδους έργα δεν ανεβαίνουν συχνά στο θέατρο και ήταν μια καλή ευκαιρία!

Για ποιούς λόγους πιστεύεις ότι θα έπρεπε να την δούμε;

Γιατί παίζω τον βασικό ρόλο(γέλια)! Είναι μια παράσταση που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι, κόπο και πολλές αλλαγές λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Σε όποιον αρέσουν τα έργα μυστηρίου, με “noire” αισθητική είναι μια καλή ευκαιρία να δει μια άλλη προσέγγιση των ρόλων, από αυτή που απέδωσε ο Χίτσκοκ στην ταινία του “Strangers on a train”. H θεατρική απόδοση είναι βασισμένη στη νουβέλα της Patricia Highsmith και οι χαρακτήρες είναι πιο ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένοι.

Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος;

Όπως ανέφερα ήδη, υποδύομαι τον Τσαρλς Μπρούνο. Είναι ένας αρκετά πλούσιος νέος, με αρρωστημένη αγάπη για τη μητέρα του και φοβερό μίσος για τον πατέρα του. Αυτό το μίσος τον οδηγεί σε αποτρόπαιες πράξεις, μπλέκοντας στα σχέδια του έναν ανυποψίαστο άνθρωπο που τον γνωρίζει τυχαία στο τρένο. Στο τέλος δεν εμπλέκονται μόνο στο έγκλημα αλλά και συναισθηματικά…


Πως νοιώθεις απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού (με όλες τις εκφάνσεις του), που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια;

Εν μέρη διαφωνώ ότι έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Απλά γίνεται λόγος για αυτά. Τα επικοινωνούμε πιο εύκολα, πια. Νομίζω ότι παλιότερα ήταν πολύ χειρότερα. Τώρα οι άνθρωποι είναι πιο μαχητικοί και ο φόβος έχει μειωθεί. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο η χρήση και η δύναμη των social media αλλά φυσικά και των οργανώσεων αλληλεγγύης και υποστήριξης των θυμάτων. Τουλάχιστον από συζητήσεις με καλλιτέχνες που συναναστρέφομαι εγώ, τα φαινόμενα ρατσισμού αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί. Έχουμε πια πολλά παραδείγματα που βγήκαν στο φως από ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν από ρατσιστικά σχόλια και συμπεριφορές. Η κοινωνία νομίζω δεν αντέχει άλλο τέτοιες δηλητηριώδεις συμπεριφορές. Δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι προχωράμε σε ένα καλύτερο μέλλον, πιο δίκαιο και με σεβασμό στο συνάνθρωπο.

Πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης βρίσκουν τρόπους για να καταπατούν τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Τώρα χτύπησες φλέβα! Δεν ξέρω πως ήταν τα πράγματα πριν το 2009. Φυσικά και έχω ακούσει από άλλους, αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία. Είμαι ένας καλλιτέχνης που φοίτησε στην αρχή της κρίσης, αποφοίτησε στο απόγειο της κρίσης και ξεκίνησε να εργάζεται ασταμάτητα όλα αυτά τα χρόνια. Αποκορύφωμα η πανδημία εκεί που πάω να κλείσω δεκαετία σαν επαγγελματίας ηθοποιός.

Δεν είναι μόνο θέμα κυβερνήσεων αλλά κυρίως θέμα κακών εργοδοτών, άρα έχουν πρόσωπο.

Τα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται συνεχώς εξαιτίας της κακής περιόδου που διανύουμε είτε στο όνομα της οικονομικής κρίσης είτε στο όνομα της πανδημίας. Υπομονή γιατί έχουμε κρίση και δεν βγαίνει να σας βάλουμε ένσημα ή να σας πληρώσουμε στην ώρα σας ή να σας πληρώσουμε τις πρόβες κ.τ.λ.! Αυτό ακούγαμε και ακόμα αυτό ακούμε.

Μα όλο κακές περιόδους βλέπω να διανύουμε!

Κάνουμε υπομονή για να ρεφάρουμε, γιατί έχουμε κατανόηση και φιλότιμο, ίσως πιστεύουμε ότι το κάρμα θα μας το επιστρέψει επειδή μας το χρωστά αλλά απ’ ότι φαίνεται δύσκολο να στρώσει το πράγμα.

Φωτογραφίες της Χρύσας Παπαδοπούλου-Merendez από την παράσταση «Άγνωστοι στο τρένο»

Φωτογραφίες της Νικολέττα Γιαννούλη. Από τα γυρίσματα της ταινίας «ANGEL PARDALOS» της Αγγελικής Παρδαλίδου.

Φωτογραφία του Θάνου Λυμπερόπουλου, από το φεστιβάλ Δράμας 2021.

Πληροφορίες για την παράσταση Άγνωστοι στο τρένο στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα ΕΔΩ

Array


Related Posts