Please enable JS

MATAROA AWARDS 2022 – ART THESSALONIKI

Το εικαστικό έργο “braille” στα Mataroa Awards 2022 της Art Thessaloniki.

“Θα θέλαμε να σας καλέσουμε στα φετινά βραβεία MATAROA AWARDS 2022 που ξεκινούν από αύριο 03 έως 06 Νοεμβρίου στα περίπτερα 10 και 9 της Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair. Για 3η φορά η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) διοργανώνουν τα MATAROA AWARDS για νέους καλλιτέχνες κάτω των 33 ετών.

Στα φετινά βραβεία συμμετέχει ο εικαστικός Αλέξανδρος Καπετάνου.

Το ερώτημα γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το έργο του είναι «Γιατί οι ανθρώπινες απαγορεύσεις πρέπει να καταλήγουν στη θάλασσα;».

Το ερώτημα προβληματίζει τον καλλιτέχνη στην καθημερινή θέαση της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας. Η ίδια άλλωστε συναντάται παντού. Άλλοτε ως προειδοποιητική σήμανση, άλλοτε ως απαγόρευση κυκλοφορίας, άλλοτε ως μέσο υγειονομικής προστασίας.

Η εκτεταμένη μορφή του αστικού αυτού ρύπου κινητοποίησε τα αντανακλαστικά του δημιουργού, προχωρώντας στη συλλογή και στη μεταποίησή του σε μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Επιλέγοντας συνειδητά να καταπιαστεί με την έννοια της απαγόρευσης, παίζει σαρκαστικά μαζί της, διαμορφώνοντας σύγχρονα εικαστικά τοπία. Η εμμονική ενασχόληση με το υλικό και η αξιοποίηση της μορφολογικής και μεταπλαστικής του ικανότητας, οδήγησε σε ατέρμονες επαναλήψεις κινήσεων ύφανσης, διαμορφώνοντας ένα «χαλί της πόλης», 118.188 χειροποίητων κόμπων. 

Ώρες προσέλευσης: 

Πέμπτη: 16:00-22:00

Παρασκευή: 14:00-21:00

Σάββατο – Κυριακή: 11:00-21:00

Για τον εικαστικό δημιουργό κοινωνία, πολιτεία και τέχνη είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους. Στο έργο του “braille”, η ώσμωση αυτών, επιτυγχάνει μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού όσοι γνωρίζουν τον ομώνυμο κώδικα, μπορούν να αντιληφθούν τα κείμενα των επιγραφών, τη στιγμή που οι υπόλοιποι βλέποντες στέκονται αμήχανοι στο χώρο. Όραση και αφή ενεργοποιούνται συνεπώς
με έναν τρόπο ξεχωριστό.
Το περιεχόμενο των πινάκων αποτελείται από συνεντεύξεις τυφλών και ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας, εκφράζοντας μέσα από τα διαφορετικά επίπεδα όρασης τους το πως βλέπουν, πως θυμούνται ή πως φαντάζονται τα χρώματα.
Δεν είναι άραγε ιδιαίτερο να βρισκόμαστε σε ένα χρωματιστό δωμάτιο, αλλά να μη μπορούμε να το δούμε;

Οι φωτογραφίες είναι τα έργα του Δημήτρης Καπετάνου.