Please enable JS

Μενέλαος Πρόκος: «Μια θεατρική παράσταση είναι λογικό να γίνεται και *ΜΕ* το κοινό της” (Προσκλήσεις)

Στείλτε το ονοματεπώνυμό σας και το τίτλο της παράστασης στο email proskliseis@artandpress.gr και κερδίστε μια διπλή πρόσκληση για την Παρασκευή 22/11.

Ο Μενέλαος Πρόκος μας μιλάει για την παράσταση Ιmprov TheatreSports που παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή στο Θέατρο Άβατον και φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το concept του Theatresports, μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που πρωτοεισήγαγε ο Keith Johnstone στον Καναδά το 1977, που χρησιμοποιεί σαν όχημα την ιδέα της «μάχης» ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο – ευγενούς – ανταγωνισμού.

 

Δυο ομάδες που παλεύουν για τη νίκη μπροστά σε μια ομάδα «κριτών». Από τι εμπνέονται αυτές οι μονομαχίες και ποιοι είναι οι κριτές τους;

Οι δύο ομάδες μάχονται με θεατρικές σκηνές οι οποίες εμπνέονται από «προκλήσεις» που θέτει οι μία ομάδα στην άλλη. Κάθε ομάδα θα κριθεί και θα βαθμολογηθεί ανάλογα με το πόσο καλή σκηνή έπαιξε, και πόσο πολύ τήρησε τη συνθήκη της πρόκλησης.

Αυτή η «κρίση» έρχεται από το σώμα των κριτών. 3 μέλη της ομάδας μας, διαφορετικά κάθε φορά, που παίρνουν το ρόλο του κριτή και λειτουργούν αμερόληπτα και σοβαρά. Σκοπός τους είναι να διατηρήσουν το επίπεδο ποιότητας και σεβασμού που αρμόζει σε μια τέτοια παράσταση.

Η Αυτοσχεδιαστική θεατρική μάχη είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα; Tι είναι, λοιπόν, το Theatresports;

Ναι, το TheatreSports στην επίσημη μορφή του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Είναι μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Theater στην οποία δύο ομάδες διαγωνίζονται παίζοντας αυτοσχεδιαστικές θεατρικές σκηνές. Κάθε σκηνή βαθμολογείται από μια ομάδα κριτών και στο τέλος της βραδιάς ανακηρύσσεται η μία ομάδα ως νικήτρια. Στη βάση της αυτή είναι η παράσταση. Αλλά πάνω σε αυτό πατάνε και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Οι παρουσιαστές, το κοτόπουλο του βαρετού, το καλάθι της τιμωρίας, οι προκλήσεις από τη μια ομάδα στην άλλη, η ευγενής άμιλλα…

Όλη η δομή της παράστασης έχει εμπνευστεί από τον τρόπο που λειτουργεί ένας αγώνας wrestling, με τις μάχες, τους κριτές, την ατμόσφαιρα του κοινού… Απλώς αντί να φοράμε χρωματιστά σωβρακάκια και να προσγειωνόμαστε με τον αγκώνα ο ένας πάνω στον άλλο, πραγματοποιούμε τις μάχες με θεατρικές σκηνές. (Οκ, τα χρωματιστά σωβρακάκια δεν αποκλείονται εξ ολοκλήρου.)

Τι είναι αυτό που σας προσφέρει θεατρικά και προσωπικά η αλληλεπίδραση με το κοινό κατά τη διάρκεια των παραστάσεών σας;

Για εμάς το θέατρο δεν είναι απλώς θέαση. Θέλουμε το κοινό να έρχεται σε παραστάσεις μας και να βιώνει μια εμπειρία. Να νιώθει μέρος αυτής της δημιουργίας. Από τη στιγμή που μια θεατρική παράσταση γίνεται για το κοινό της, το πιο λογικό είναι να γίνεται και *ΜΕ* το κοινό της. Να είμαστε όλοι, ηθοποιοί και θεατές, αναπόσπαστα τμήματα της ίδιας δημιουργίας.

Στο προσωπικό επίπεδο, αυτή η αλληλεπίδραση μας βοηθάει να ξέρουμε ότι το κοινό δεν μένει αμέτοχο. Ότι ζει μια εμπειρία διαφορετική από τις άλλες η οποία όχι μόνο είναι μοναδική, αλλά κάνει και τον κάθε συμμετέχοντα να αναγνωρίζει τις δικές του δυνατότητες!

Σε θεατρικό επίπεδο, το κοινό και οι συνεισφορά τους είναι ένας πολύ δυνατός άγνωστος παράγοντας. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να δώσει μια εντελώς απροσδόκητη κατεύθυνση στην παράσταση, κάτι το οποίο αυξάνει το στοιχείο του ρίσκου και της έκπληξης.

improv2

Έχοντας κάνει εδώ και χρόνια αυτοσχεδιαστικό θέατρο, υπήρξαν περιπτώσεις θεατών που σας έχουν μείνει αξέχαστες για τους δικούς σας λόγους; Θυμάστε κάποιες να μας πείτε;

Έχουν υπάρξει πολλές στιγμές χάρη στους θεατές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μας. Σε μια παράσταση στην Αθήνα, είχαμε σηκώσει μια κοπέλα από το κοινό για να παίξει τον καθρέπτη. Από μόνη της, από εκείνο το σημείο και μετά, σηκωνόταν και έτρεχε στη σκηνή κάθε φορά που παρουσιαζόταν ο καθρέπτης. Σε μια άλλη παράσταση στην Πάτρα, κάποιο άτομο από το κοινό έτυχε να φωνάξει μια φράση η οποία καθόρισε την έκβαση όλης της παράστασης, και αυτό το άτομο κατέληξε να έχει κεντρικό ρόλο σε όλη την ιστορία (οπότε και πέρασε όλη τη βραδιά επί σκηνής). Αποζητάμε αυτές τις προσθήκες του κοινού. Είναι συναρπαστικό να μπαίνουν οι θεατές τόσο πολύ στο νόημα μιας παράστασης Improv και να την δημιουργούμε μαζί από κοινού.

Παρατηρώντας τους ηθοποιούς της φετινής παράστασης, υπάρχει ένας σταθερός κορμός στην ομάδα σας. Η οικειότητα, οι κοινοί κώδικες και οι κοινές εμπειρίες της ομάδας βοηθούν στο να βγει ένα πιο αστείο, για τον θεατή, αποτέλεσμα;

Όσο περισσότερο δουλεύουν οι αυτοσχεδιαστές μαζί, τόσο περισσότερο κατανοούν ο ένας τον άλλο, αναπτύσσουν κώδικες επικοινωνίας, και αυξάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αυτά τα στοιχεία πετυχαίνουν κάτι πολύ πιο σημαντικό από απλώς μια αστεία παράσταση. Πετυχαίνουν το να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο τολμηροί επί σκηνής, και ακόμα πιο αυθόρμητοι. Η παράσταση, οριακά, δημιουργεί στον θεατή την αίσθηση της κομμένης ανάσας καθώς νιώθει ότι βλέπει κάτι επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ανά πάσα στιγμή.

Θεωρείτε ότι το αυτοσχεδιαστικό θέατρο έχει στην Ελλάδα τη θέση που του αξίζει; Γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς είναι ή το συγχέει με άλλα είδη;

Το ποια είναι η θέση που αξίζει σε κάθε τι με το οποίο ασχολούμαστε είναι εντελώς υποκειμενικό. Εμείς μπορεί να πιστεύουμε ότι το Improv Theater μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων που το βάζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά ακριβώς το ίδιο πιστεύει ο καθένας για το πάθος τους. Οπότε δεν έχει τόσο σημασία αυτό.

Αυτό που ισχύει είναι ότι το Improv είναι ακόμα κάτι εντελώς άγνωστο για ένα μεγάλο ποσοστό κόσμου στην Ελλάδα και θέλουμε να μάθουν όλοι ότι υπάρχει και τί πραγματικά είναι. Θα πάρει καιρό όμως αυτό, όπως κάθε τι καινούριο. Και μέχρι να συμβεί αυτό, φυσικά και θα συγχέεται με άλλη είδη (όπως η πλέον κλασική σύγχυση μεταξύ Improv και stand-up. Δύο παραστασιακές μορφές που δεν έχουν τίποτα το κοινό μεταξύ τους).

improv1

Ιmprov

TheatreSports

Φιλικό δε το λές

Πρεμιέρα: Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

Και κάθε Παρασκευή στις 21.15

στο Θέατρο Άβατον

Mία σκηνή, τρεις δικαστές, ένας παρουσιαστής, δύο ομάδες. Ένα αποτέλεσμα. Μόνο μία ομάδα θα νικήσει. Μόνο μία ομάδα θα λάμψει. Ποια θα είναι αυτή την εβδομάδα; Κάθε Παρασκευή η σκηνή του Θεάτρου Άβατον γίνεται το ρινγκ για ένα διαφορετικό αγώνα, μία διαφορετική παράσταση γεμάτη με σασπένς, απρόοπτα, γέλιο, και φυσικά με πολύ αυτοσχεδιασμό.

Μία ομάδα ρίχνει το γάντι και ετοιμάζεται για μία άλλη αυτοσχεδιαστική θεατρική μάχη επί σκηνής. Θα καταφέρουν να κερδίσουν την εύνοια των δικαστών ή θα βρεθούν εκτός ρινγκ; Θα φανούν πιο «δυνατοί» από την αντίπαλη ομάδα; Μέσα από σκηνές που στήνονται και εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια των θεατών εκείνη τη στιγμή, μόνο μία θα είναι η ομάδα που θα καταφέρει να ξεχωρίσει και να κερδίσει τον γύρο. Τι θα γίνει όμως στον επόμενο; 16 challengers υπόσχονται να μας κρατάνε σε αγωνία κάθε Παρασκευή μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου!

Η ομάδα της πρώτης σχολής Ιmprov Theatre “ImproVIBE” μαζί με ταλαντούχους performers φέρνουν στο Ελληνικό κοινό για πρώτη φορά το concept του Theatresports. Πρόκειται για μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που πρωτοεισήγαγε ο Keith Johnstone στον Καναδά το 1977, που χρησιμοποιεί σαν όχημα την ιδέα της «μάχης» ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο – ευγενούς – ανταγωνισμού. Οι αντίπαλες ομάδες μπορούν να εκτελέσουν σκηνές βάσει προτάσεων κοινού, και να κριθούν από το κοινό ή από μια ομάδα «δικαστών».  Ένας θα νικήσει!

 theatresports2019

Ιmprov Theatresports

Fb: theatresports.greece

Κάθε Παρασκευή 21.15

Τιμή εισιτηρίου: 10 € & 5 € (μειωμένο)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Online αγορά μέσω Viva

Συντελεστές:

Ηθοποιοί: Μενέλαος Πρόκος, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Βασιλική Κίσσα, Άννα Πατρικίου, Αλέξανδρος Λίγγρης, Δανιήλ Οικονομέας, Θάλια Καρτσάνα, Σταύρος Ατμαντζίδης, Κωνσταντίνα Δάρρα, Κώστας Παπαδημάκης, Παντελής Τρίγκατζης, Πέλη Σπυράτου & guests

Μουσικός επί σκηνής: Θάνος Παπαχρήστου

Φωτογραφίες: Μενέλαος Πρόκος

Θέατρο Άβατον 

Ευπατριδών 3 Κεραμεικός (στάση μετρό Κεραμεικός) 

Τηλ.: 210-3412689

www.theatroavaton.com

www.facebook.com/avatontheater

Array