Please enable JS

Σε μείζον πολιτικό θέμα μετατρέπονται οι αποκαλύψεις #metoo

Πολιτικές διαστάσεις παίρνουν οι καταιγιστικές αποκαλύψεις του #metoo με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο «εκλεκτός» της Λίνας Μενδώνη και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο έχουν και στενές σχέσεις, εμφανίζεται σε πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων, ενώ οι καταγγελίες και οι αντιδράσεις πληθαίνουν μέρα με την μέρα.

Όπως αποκάλυψε το tvxs.gr, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε άρον άρον στην κατάργηση των διαγωνισμών, που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πλήρωση των θέσεων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, και τον απευθείας διορισμό του από την κυβέρνηση της ΝΔ στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για λόγους «δημόσιου συμφέροντος».

 

Ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, στις 7/8/2019, η νέα υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη ανακοινώνει από το βήμα της βουλής την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για διαγωνισμούς σχετικά με την πληρωση των θέσεων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, τονίζοντας μάλιστα πως «… η ανάκληση υπαγορεύεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος»! Μερικές ημέρες αργότερα (13/08/2019) ορίζει τον Δημήτρη Λιγνάδη Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Λιγνάδης, και ενώ ήδη ο χώρος του θεάτρου είχε βρεθεί στη δίνη του #metoo με αναφορές και για το πρόσωπό του, υπέβαλε την παραίτησή του στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, η παραίτησή του υποβλήθηκε με ένα απλό χαρτί (χωρίς τα λογότυπα και τα σήματα του Εθνικού Θεάτρου) με ημερομηνία που φαίνεται να έχει μπει εκ των υστέρων χειρόγραφα. Δηλαδή, αναφέρει το δημοσίευμα, φαίνεται πως υπάρχει πιθανότητα να είχε υποβάλει την παραίτησή του «ανοιχτή» και αυτός που την έκανε δεκτή έβαλε την ημερομηνία.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να είναι συμβατό με την είδηση που είχε μεταδώσει η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα στις 2 Φεβρουαρίου πως παραιτήθηκε ο Δ. Λιγνάδης από το Εθνικό. Η είδηση διαψεύστηκε αρχικά από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά τελικά ο Δ. Λιγνάδης παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά. Ερωτήματα τίθενται για το γεγονός πως ενώ υπήρχαν εξ αρχής καταγγελίες, η Λίνα Μενδώνη απέφυγε να πάρει θέση και παρείχε κάλυψη στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, φαίνεται πως την παραίτησή του εμπόδισε το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά το αποτέλεσμα επήλθε μοιραία μετά τη διόγκωση των καταγγελιών.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις του Δ. Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό δεν περιορίζονται μόνο στον διορισμό του στο Εθνικό αλλά και σε πολλά άλλα. Οι Δ. Λιγνάδης και Κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει από το Κολέγιο Αθηνών, όπου δίδασκε Θεατρική Αγωγή, ενώ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης υπήρξε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δάσκαλος ορθοφωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη στο δρόμο προς την πρωθυπουργία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως δίπλα στον Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο τοποθετήθηκε και η Έρση Πήττα, θεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ως αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.  

 

Η παρέμβαση Τσίπρα

Μετά τις αποκαλύψεις για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ώστε να τοποθετηθεί ο Δ. Λιγνάδης διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο αλλά και τη στάση που κράτησε η Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή του τονίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει και να πάρει θέση αλλά και να δώσει εξηγήσεις. Για ποιο λόγο η κα Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού; Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του».

«Δεν θα κατηγορήσω ποτέ κανέναν για τη φιλία ή τη στενή συναναστροφή με ανθρώπους, που σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν ήταν ακριβώς αυτοί που η εικόνα τους έδειχνε. Θεωρώ όμως ανήθικο, όταν πια ξέρουμε, να μην παίρνουμε θέση. ΝΑ μην στηρίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκουν τη δύναμη να μας πουν την αλήθεια τους. Να μην απομακρύνουμε, αν περνάει από το χέρι μας, από θέσεις ευθύνης αυτούς που σήμερα καταγγέλλονται. Και ακόμη χειρότερα, θεωρώ εγκληματικό, στο όνομα της όποιας φιλίας, να επιχειρούμε να τους καλύψουμε».

 
 
 

Διαβάστε επίσης τα ρεπορτάζ του Tvxs.gr:

Το άρθρο της Λίνας Μενδώνη

Η Λίνα Μενδώνη, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρθηκε στην «επόμενη ημέρα του MeToo» λέγοντας πως θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες συμπεριφοράς, ένας Κώδικας Δεοντολογίας  και να οριστούν οι διαδικασίες για την υποδοχή των καταγγελιών και την προστασία των μαρτύρων.

Αναφερόμενη στο σήμερα γράφει πως «οι επώνυμες καταγγελίες θυμάτων φέρνουν στο φως πράξεις παρενόχλησης και κακοποίησης. Εδώ, η κατάλυση του φόβου της σιωπής λειτουργεί λυτρωτικά. Ταυτόχρονα, λειτουργεί αποτρεπτικά και εν τέλει τιμωρητικά για τον θύτη, η δημόσια έκθεσή του. Ακόμη κι αν δεν επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη, λόγω παραγραφής, η νοσηρή ατμόσφαιρα έχει ήδη διαρραγεί».

Ωστόσο καταλήγοντας τονίζει πως «ο εχθρός της κάθαρσης του νοσηρού τοπίου, ελλοχεύει πίσω από χαοτικές, ‘’υπαγορευόμενες’’ ή ανέξοδες δηλώσεις προβολής, προσκαλώντας σε δημόσιο λιθοβολισμό. Η αλήθεια είναι ότι καταστάσεις που μας αγγίζουν –και συναισθηματικά– δημιουργούν την προδιάθεση να παρασυρθούμε από την ψυχολογία του όχλου, να συμφωνήσουμε με σχόλια μίσους των social media, τις αυτόκλητες «εισαγγελικές» αγορεύσεις, απαξιώνοντας τις αρχές του νομικού και ηθικού μας συστήματος. Ετσι, καθαιρούμε το κράτος δικαίου.

Οφείλουμε, να αντισταθούμε στα ευκαιριακά στημένα ‘’δικαστήρια’’. Ως κόρη οφθαλμών να διαφυλάξουμε τις αρχές ήθους, αξιοπρέπειας, ετεροσεβασμού και υπευθυνότητας που ορίζουν τον πολιτισμό μας. Να υπερασπιστούμε, από εξωγενείς επεμβάσεις και κακόβουλες υποδείξεις, το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον μας. Μόνον, έτσι θα συντελεστεί η πραγματική και καθοριστική αλλαγή στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε μορφής βίας και κακοποίησης».

Τα πρωτοσέλιδα

Σχεδόν στο σύνολο του κυριακάτικου Τύπου το θέμα του metoo με αναφορές στον Δημήτρη Λιγνάδη βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο οι περισσότερες εφημερίδες αποφεύγουν να Το θέμα του metoo εμφανίζεται σε αρκετά πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου, αν και από άλλα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Πάντως ακόμη και οι εφημερίδες που αναφέρονται στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου δεν εμβαθύνουν στην πολιτική διάσταση της υπόθεσης, όπως το Βήμα της Κυριακής κα το Πρώτο Θέμα, και περιορίζονται στις αναφορές της νοσηρής κατάστασης στον χώρο της τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου.  

Το Βήμα της Κυριακής, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το θέατρο στον καθρέφτη», παρουσιάζει τις καταγγελίες και τις εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου, αλλά και το ντόμινο στο Εθνικό Θέατρο με την αντικατάσταση του Δημήτρη Λιγνάδη. Το Πρώτο Θέμα σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για τις εξελίξεις του #metoo εστιάζει κυρίως στον Παύλο Χαϊκάλη, ενώ με ένα δισέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Από τη Δόξα στη Συντριβή» αναφέρεται στον Δημήτρη Λιγνάδη και στο πως «ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού βρέθηκε από τον βαρυσήμαντο θρόνο στο κέντρο της σκηνής να μετακινείται στην καρέκλα του κατηγορούμενου για αδικήματα (που δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη επώνυμα και μένει να αποδειχθούν), επιβεβαιώνοντας ότι τελικά η πιο τραγική τέχνη είναι η ίδια η ζωή».