Please enable JS

Nίκος Πολοζιάνης

Η ρότα, είναι ο δρόμος που μας έχει χαραχτεί από τα αστέρια.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το κείμενο του Σοφοκλή “Οιδίπους Τύραννος”, τόσο δυνατό κείμενο σήμερα στον 21ο αιώνα;

Είναι ο ‘’Οιδίπους Τύραννος’’ ένα έργο για τον άνθρωπο απέναντι στην μοίρα του;

Είναι ένα έργο για την δύναμη της εξουσίας και την αλαζονεία που μπορεί να προκαλεί στις ψυχές των ανθρώπων;

Είναι ένα έργο για την δύναμη του έρωτα και τους κινδύνους που επιφυλάσσει;

Είναι ένα έργο πολιτικό με τις ανάγκες ενός λαού σε έναν θανατηφόρο ιό, το πως τοποθετεί τις ελπίδες του στον ηγέτη του;

Ποιος ο ρόλος των θεών σε όλο αυτό;

Είναι ένα έργο για την αναζήτηση της αλήθειας και το πόσο σκληρά μπορεί να αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια των θνητών, όταν το σύμπαν ξέρει για εσένα πριν από εσένα;

Ναι είναι όλα αυτά και ως έργο του Σοφοκλή όχι μόνο επίκαιρο και φιλοσοφικό είναι για το σήμερα. Αλλά θα έλεγα προφητικό και αιώνιο για κάθε άνθρωπο, για κάθε εποχή , και για οποιαδήποτε κοινωνία, ειδικά όταν βρίσκεται σε κρίση.

Γιατί δέχτηκες να συνεργαστείς με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Σαράντο;

Όταν πρωτοείδα τον κ. Θανάση Σαράντο κατάλαβα ότι έχω να κάνω με έναν άνθρωπο του θεάτρου που έχει πολύ συνειδητοποιημένους λόγους γιατί κάνει θέατρο και πόσο μάλλον σε αυτό το έργο που έχω την χαρά και την τιμή να αποτελώ μέρος του. Ένα έργο του Σοφοκλή με μία σκηνοθετική ματιά σύγχρονη, έξυπνη, μοντέρνα, με απόλυτο όμως σεβασμό και γνώση στο αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή. Άρα επειδή στο τέλος φαίνεται η ολότητα μιας συνεργασίας. Έκανα πολύ καλά που δέχτηκα να συνεργαστώ με τον Θανάση Σαράντο και που γνωριστήκαμε καλλιτεχνικά και ανθρώπινα.

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες στην προσέγγιση των ρόλων σου;

Νομίζω το να είσαι στο χορό. Σημαίνει ότι όλοι μαζί , είστε ένας ρόλος, ένα σώμα, μία ψυχή. Δεν θα έλεγα ότι υπήρχε κάποια δυσκολία, ειδικά όταν οι υπόλοιποι ηθοποιοί του χορού είναι τόσο καλοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Το μόνο που έπρεπε να κάνω σε αυτό το ταξίδι. Ήταν να ακούω το σκηνοθέτη μου, να ακούω τον χορό και όλη την παράσταση. Ώστε στο τέλος με το δικό μου προσωπικό καλλιτεχνικό και ψυχικό αποτύπωμα, να αποτελώ όπως και όλοι μας ένα σημαντικό κομμάτι της ουσίας και της ποιότητας του έργου.

Μίλησέ μας για τη συμμετοχή σου στο “Κόκκινο Ποτάμι”.

Η συμμετοχή μου στο κόκκινο ποτάμι , είναι από τις πιο ευλογημένες στιγμές της καριέρας μου μέχρι σήμερα. Ένα σήριαλ που αναφέρεται σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας. Με έναν σκηνοθέτη που γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να δείξει στην κάμερα και τι συναισθήματα δημιουργεί στην ψυχή του Έλληνα. Και ο πρώτος μου ρόλος (ο ρόλος του Κοσμά) στην ελληνική τηλεόραση, δίπλα σε έναν μεγάλο σκηνοθέτη, όπως είναι ο κ. Μανούσος Μανουσάκης.

Ο Κοσμάς είναι ένας ντόπιος Έλληνας μα κυρίως ένας άνθρωπος που αντιτίθεται στο ρατσισμό και στην εκμετάλλευση των ποντίων από τους ντόπιους. Ως γιος ενός κοινοτάρχη που κοιτάει την βολή του και το συμφέρον του, έχοντας το δηλητήριο του χρήματος και της εξουσίας, έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα περιβάλλον χειριστικό και πατριαρχικό. Όμως με πολλές εσωτερικές συγκρούσεις και όχι μόνο, αντιτίθεται στον πατέρα του και στην συνολική κατάσταση. Παίρνει το μέρος του δικαίου και της ανθρωπιάς μαζί με την μητέρα του. Και κρατώντας τις ισορροπίες, γιατί αγαπάει και την οικογένεια του, αγωνίζεται κατά του παράλογου ρατσισμού, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τον πατέρα του και την ουσιαστική τιμή και καθαρότητα ψυχής, για την οποία η συνείδηση του, τον ωθεί να την υπερασπιστεί.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Αυτό που μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό. Δεν είναι παρά το ότι, ο καθένας έχει το δικό του ξεχωριστό και μοναδικό μονοπάτι σε αυτόν το κόσμο. Όντας κομμάτι την ολότητας αυτού και της κοινωνίας παράλληλα. Άρα η ευθύνη για το ότι γίνεται σε μια κοινωνία, είναι πρώτα από όλα, δικής μας ευθύνη. Και η ρότα, είναι ο δρόμος που μας έχει χαραχτεί από τα αστέρια. Ως δοκιμασία-ευλογία αλλά κυρίως ως ένας δρόμος συλλογικής και προσωπικής αναζήτησης της αλήθειας.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Array