Please enable JS

O συγγραφέας Φοίβος Μαρκαντώνης μιλά για τ νέο του βιβλίο & για το θέατρο.

 Η ετερότητα σε έναν άνθρωπο είναι χάρισμα και όχι μειονέκτημα.

Από πότε άρχισες να γράφεις και με τι ερέθισμα;
Ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα βήματά μου στον κόσμο της γραφής με κάποια ποιήματά μου ανώριμα βέβαια κατά την γνώμη μου, όταν ακόμα φοιτούσα στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο Πατρών. Ότι δεν μπορούσα να εκφράσω με τον προφορικό λόγο άρχισα να το κάνω με τον γραπτό. Στην συνέχεια, τα πρωτόλεια δομήθηκαν με μία περισσότερο ώριμη μορφή. Έπειτα συνέχιζα να γράφω και πεζά και ανακάλυψα ότι ήταν ένας τρόπος που εκτονωνόμουν, αλλά και εκφραζόμουν ταυτόχρονα. Η γραφή λειτουργούσε θα τολμούσα να πω σαν ψυχοθεραπεία αλλά και σαν κάθαρση. Θεωρώ συνετό στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο σπουδαίος σκηνοθέτης Πήτερ Μπρουκ είχε πει ότι το θέατρο είναι ψυχοθεραπεία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπλοκη σχέση που έχω με την γραφή. Κύριο μου μέλημα ήταν να περάσω κάποια πράγματα στους αναγνώστες, να τους αφήσω μια μικρή πινελιά ώστε ο κάθε αναγνώστης- ακροατής να ερμηνεύσει το μήνυμα που θα πάρει, με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Παρόλα αυτά, οσάκις έγραφα, τα γραπτά μου υλικά τα θεωρούσα σκουπίδια, όπως θεωρούσε ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης τα πρώτα του προσωπικά ποιήματα, αλλά ο σπουδαίος ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φημίζονταν για την μετριοφροσύνη και την σκληρή αυτοκριτική πάνω στα έργα του. Στη Ά Λύκειου θυμάμαι είχα γράψει ένα διήγημα έγραψα το οποίο μου είχε χαρίσει την Τρίτη θέση στον μαθητικό διαγωνισμό διηγήματος. Μετά συνέχισα σε θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια. Ταυτόχρονα πάντα διάβαζα πάρα πολύ και θεατρικά έργα και λογοτεχνικά έργα. Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Φραντς Κάφκα, ο Νίκος Καζαντζάκης, και ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

foivos4

Πες μας για το πρώτο στο θεατρικό έργο που παίχτηκε πέρυσι στο θέατρο Ημέρας.

Αρχικά, το θεατρικό έργο που αναπαραστάθηκε στο Θέατρο της Ημέρας ήταν σπονδυλωτό και είχε ως τίτλο Κυνηγητό με τις σκιές. Ήταν μικρά θεατρικά μονόπρακτα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο τελευταίο βιβλίο Η Αυλαία Της Ζωής και είχαν ως κεντρικό άξονα τις τρεις μεγάλες φοβίες μου. Την απώλεια, την απόρριψη και το άγνωστο. Επιπροσθέτως περιλάμβανε κάποια ιντερμέδια, βασισμέναα στο μύθο των Ευμενίδων του Αισχύλου. Εκεί προσωποποιούνταν οι καταστάσεις και τα συναισθήματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο της εποχής μας. Η σκηνοθεσία ήταν της Ανδρομάχης Μοντζολή και η κινησιολογία του επιστήθιου φίλου μου, χορογράφου Γιουργκεν Κυριάκυ.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κυνηγητό με τις Σκιές – trailer παράστασης

Πες μας για το νέο σου βιβλίο, την Αυλαία της ζωής.

Πρόκειται για μια σύνθεση από μικρά θεατρικά έργα, ταχυδράματα, ενορχηστρωμένα πάνω στον θεματολογικό άξονα της αέναης περιπέτειας του σύγχρονου ανθρώπου και στη διαλεκτική σχέση του με τον εσωτερικό κι εξωτερικό του κόσμο. Μέσα από την, κατά το ήμισυ, αυτοβιογραφική και ψυχοδραματική διαδικασία, οι ήρωες συνομιλούν με το «είδωλό» τους, μέσα από τους καθρέφτες της ψυχής τους. Οι χαρακτήρες παλεύουν με το εσωτερικό τους, με το εγώ τους, με τον κοινωνικό τους περίγυρο και προσπαθούν να αντιταχθούν ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.

foivos3

Ποια είναι τα σχέδια σου για τον ερχόμενο χειμώνα;

Προς τα τέλη Οκτωβρίου, εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μια δραματοποιημένη παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου, συμπεριλαμβάνοντας και κάποια ποιήματα, από την ποιητική μου συλλογή Κάθε στίχος, μιά κρυψώνα, από τις εκδόσεις Όστρια. Σε αυτό θα με βοηθήσει ο καλός μου φίλος και απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Αντώνης Σανιανός. Συν τοις άλλοις σκεφτόμαστε από Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε πρόβες, με σκοπό να ανεβάσουμε ένα σπονδυλωτό έργο από το βιβλίο τον Δεκέμβρη. Η παράσταση θ’ ανέβει σε κάποιο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Πως νοιώθεις όλο το πρόβλημα του ρατσισμού και του φασισμού στις μέρες, που έχει διογκωθεί;

Οι άνθρωποι, στη σημερινή εποχή, δεν τολμούν να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθη. Κρύβονται πίσω από τον εγωισμό και την αλαζονεία, λησμονώντας τη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Έτσι λοιπόν εθελοτυφλούν και κοιτάζουν τα πράγματα μονόπλευρα. Αυτό δυστυχώς, αυξάνει τις προκαταλήψεις. Βλέποντας κάποιον που είναι διαφορετικός, για τον Α ή Β λόγο, αμέσως καλλιεργείται ο φόβος στην ψυχή τους. Ένας διαφορετικός άνθρωπος, μπορεί να έχει πολλά περισσότερα χαρίσματα από έναν ”κανονικό” άνθρωπο. Η ετερότητα σε έναν άνθρωπο είναι χάρισμα και όχι μειονέκτημα.

 ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΙΒΟΣ : Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ

foivos2

 

Βιογραφικό

Ο Φοίβος Μαρκαντώνης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι τον Ιούνιο του 1990. Από τα χρόνια της εφηβείας του ήταν ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα καθώς του άρεσε να περνάει τις ώρες του γράφοντας στίχους και θεατρικά μονόπρακτα. Αποφοίτησε από το τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών το 2012. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος οι τρείς μεγάλες αγάπες του είναι η συγγραφή, η υποκριτική και η μουσική. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας, υποκριτικής, αλλά και δραματοθεραπείας. Μετέπειτα ξεκίνησε την σχολή του θεατρικού παιχνιδιού στο θέατρο Ημέρας, όπου ολοκλήρωσε και τις σπουδές του το 2017. Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι τα παιδιά είναι οι αυστηρότεροι κριτές σε όλα τα επίπεδα. Από τον εκδοτικό οίκο Όστρια έχει εκδώσει τρία βιβλία: την ποιητική συλλογή «Κάθε στίχος μια κρυψώνα» το βιβλίο «Μονόλογος του Απόλλωνα προς την Δάφνη και άλλα 14 θεατρικά μονόπρακτα», το μυθιστόρημα «Αναμνήσεις από στάχτη» και το βιβλίο «Η αυλαία της ζωής». Είναι επίσης απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Ετερότητα και παιδαγωγική Θεάτρου του Π.Τ.Δ.Ε. του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται ως αναπληρωτής θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Ευχαριστίες

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους γονείς μου Νίκο και Αγγελική καθώς και την αδερφή μου Γαλάτεια οι οποίοι είναι πάντοτε δίπλα μου σε όποια δυσκολία και αν συναντώ. Επίσης θεωρώ ότι χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους παιδικούς μου φίλους Λευτέρη Μπαρλίκα και Δημήτρη Βλάχο, καθώς και στον κολλητό μου Σπύρο Μιχαλόπουλο ο οποίος συνεχίζει ακολουθεί τα όνειρά του στο εξωτερικό. Τέλος χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη-Ραφαήλ Σανιάνο και την θεατρική ομάδα «Μύηση» η οποία ζωντάνεψε τα θεατρικά μου έργα για πρώτη φορά στην σκηνή.

 

Array