Please enable JS

Νικόλας Σαββίδης: O φασισμός ακόμη δεν έχει τσακιστεί & εξαλειφθεί, είναι σαν Λερναία Ύδρα κόβεις ένα κεφάλι & φυτρώνουν δύο.

Πως και γιατί ξεκίνησες επαγγελματικά με τη μουσική;

Η επαγγελματική ενασχόληση μου με τη μουσική ξεκίνησε πολύ φυσικά. Με την πάροδο του χρόνου το χόμπι έγινε επάγγελμα. Ανέκαθεν η μουσική για μένα ήταν τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης, με βοηθούσε και με βοηθάει να εξωτερικεύω την καλή εκδοχή του εαυτού μου, να εκδηλώνω τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά μου. Οπότε όλα αυτά χωρίς δεύτερη σκέψη με οδήγησαν στην απόφαση πως η μουσική θα με συντροφεύει και θα πορευτώ μαζί της εφ’ όρου ζωής.

 

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;

Από τους γονείς μου κληρονόμησα ακούσματα από το παλιό λαϊκό τραγούδι. Θυμάμαι τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, της Χάρις Αλεξίου, του Νικού Ξυλούρη και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο να ακούγονται εύηχα στο αφτί μου. Στην εφηβεία και στα φοιτητικά χρόνια μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να ακούσω και να πειραματιστώ με την ροκ, την τζαζ, την ηλεκτρονική και την εναλλακτική μουσική, όπως την indie pop, την indie rock και άλλα παρακλάδια της. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν επιρεάσει την μουσική και την τέχνη μου είναι οι Μάνος Χατζιδάκις, Θάνος Μικρούτσικος, Philipp Glass, Charles Mingus, Bob Dylan, Elton John, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Gotye, Bon Iver και άλλοι πολλοί.

savidis2


Τι πιστεύεις για την υγειονομή και την νέα οικονομική κρίση που περνάει η ανθρωπότητα;

Βιώνουμε μια συνθήκη που δεν έτυχε να ζήσουμε ξανά. Ολόκληρη η οικούμενη βρίσκεται σε συνεχή δοκιμασία εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα αφανή, άυλο εχθρό που έχει «παγώσει» τις ζωές μας. Πιστεύω στον άνθρωπο, στην επιστημη και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Εύχομαι και ευελπιστώ πως όλη αυτή η κατάσταση σύντομα θα ανοίκει στο παρελθόν. Φυσικά δεν θα είναι όλα ρόδινα όταν θα πέσει η αυλαία, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να μαζεύουμε τα κόμματια και τις στάχτες μας, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας. Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω πως θα υπάρξει σωστή διαχείρηση της κρίσης, τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Όμως μετά από τόσες απανοτές κρίσεις που έχουμε βιώσει θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα ΄ρθεί η αναγέννηση.

Πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης χρησιμοποιούν τον φόβο και καταστρατηγούν ανθρώπινα δικαιώματα;

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Το συμβάν στην Νέα Σμύρνη είναι τόσο νωπό, μας έχει λυπήσει όλους πάρα πολύ πως διαχειρίστηκαν την κατάσταση και έμενα προσωπικά με θυμώνει το γεγονός πως ο φασισμός ακόμη δεν έχει τσακιστεί και εξαλειφθεί, είναι σαν Λερναία Ύδρα κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τα μυαλά και τις μεθόδους ανθρώπων που έχουν γαλουχηθεί αλλιώς. Η αστυνομοκρατία και ο φόβος σίγουρα δεν είναι η λύση.

Πώς νομίζεις ότι μπορεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά ένας μουσικός στη σημερινή εποχή και ειδικά με την υγειονομική κρίση;

Δυστυχώς για να συντηρήσεις την τέχνη σου αυτή την εποχή χρειάζεται να καταπιαστείς και με κάτι άλλο για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι για όλους μας είναι το ίδιο, δεν μπορώ να προσδιορίσω. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Γίνονται όμως ενέργειες, να γίνει κατανοητό από όλους πως ο μουσικός αλλά και ο κάθε καλλιτέχνης είναι επαγγελματίας και όχι χομπίστας.

https://www.youtube.com/channel/UCnguXvL4-LfwASj6kOge9Wg

 https://www.instagram.com/nicolassavvides/

savidis4

Array