Please enable JS

Ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Γ. Παυλάκης: «Είμαστε σε πόλεμο»

Είναι σωστή η απόφαση (13 Μαρτίου) της κυβέρνησης για επέκταση των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού. Πρέπει να την στηρίξουμε ενεργητικά όλοι, όσο μπορούμε. Δεν είναι ώρα για διαφωνίες σε λεπτομέρειες που δεν έχουν τελικά σημασία μπροστά στον στόχο να μην μοιάζει η Ελλάδα στην Ιταλία σε μερικές εβδομάδες, με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Ευελπιστώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης. Υπάρχουν φυσικά και δυο ακραίες αντιδράσεις, πανικός και αδιαφορία-ανευθυνότητα-τσάμπα μαγκιά. Ο πανικός παραλύει και φέρνει την καταστροφή.

Πιο χρήσιμος από τον πανικό είναι ο φόβος. Ο φόβος φυλάει τα έρημα. Στο άλλο άκρο, οι τσάμπα μάγκες και οι ανεύθυνοι κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τον ίδιο τον κορωνοϊό σύντομα, αλλά βλάπτουν και το κοινωνικό σύνολο με τη στάση τους. Εκεί η πολιτεία μπορεί να πάρει πρόσθετα μέτρα. Για να μιλάμε έξω από τα δόντια, λέω τσάμπα μάγκες αυτούς που έρχονται σκούζοντας για ιατρική βοήθεια όταν τους χτυπήσει το κακό που κορόιδευαν την προηγούμενη μέρα. Δεν είναι σωστοί ούτε αυτοί που προφέρουν διάφορες παραλλαγές του «από την τάδε ή την δείνα αρρώστια πεθαίνουν περισσότεροι», «έτσι κι αλλιώς όλοι θα πεθάνουμε». Δεν θέλουμε να πεθάνουμε ακόμα, ούτε έτσι, ούτε αλλιώς.

Ο ιός είναι καινούριος και προκαλεί άσχημη αρρώστια. Δεν είναι γρίπη, είναι 5 φορές χειρότερος.

Όχι για όλους τους μολυσμένους ευτυχώς, αλλά αυτοί που θα υποφέρουν αν δεν βοηθήσουμε όλοι, θα είναι πολλοί. Δεν είναι αργά να κάνουμε τα σωστά.

Επειδή ο ιός στην Ελλάδα έχει μπει πια στη φάση της επιταχυνόμενης επιδημίας, η ελπίδα είναι να καθυστερήσουμε τα καινούρια κρούσματα ώστε να αντέξει το νοσηλευτικό σύστημα. Είναι εφικτός ο στόχος να επιβραδύνουμε και τελικά να σταματήσουμε την επιδημία; Φυσικά. Η απομόνωση, η καραντίνα, είναι παλιά μέθοδος που έχει δουλέψει αποδεδειγμένα σε επιδημίες στο παρελθόν αλλά δούλεψε και στην παρούσα επιδημία όπως απέδειξε η Κίνα, που έφερε σε πέρας μια γιγαντιαία επιχείρηση καραντίνας για παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Με τη συνεργασία όλων, θα δουλέψει και στην Ελλάδα. Επιστήμονες πιο ειδικοί από μένα και ενδελεχείς μελετητές των επιδημιών, συμφωνούν σ’ αυτούς τους στόχους. Η Κορέα, εφαρμόζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα διαφώτισης, διάγνωσης και διερεύνησης περιστατικών κατάφερε να ελέγξει την επιδημία ίσως σε πιο πρώιμο στάδιο με πολύ πιο ήπια μέτρα καραντίνας από την Κίνα. Αυτά τα μοντέλα πρέπει να μελετηθούν γρήγορα και τα διδάγματα να εφαρμοστούν στην Ελλάδα άμεσα. Το μοντέλο της Κορέας προϋποθέτει μαζική εφαρμογή διαγνωστικών και απομόνωση των θετικών περιπτώσεων, που δεν είναι εφικτή στην Ελλάδα σ΄ αυτά τα χρονικά περιθώρια.

O ιός είναι πια παντού γύρω μας, και οι πιο ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι, (δηλαδή ο μισός πληθυσμός) εξαρτώνται από όλους μας για την επιβίωση τους. Προσοχή και υπακοή στις οδηγίες των υπευθύνων.

Καθόμαστε σπίτι. Πλένουμε χέρια. Δεν πάμε σε συγκεντρώσεις. Δεν πάμε στις εκκλησίες, ακούμε όλες τις λειτουργίες από το σπίτι μας. Αποφεύγουμε γενικά τις επαφές. Οι άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένη επαφή με μολυσμένους ή ασθενείς έχουν μεγάλη ευθύνη να απομονωθούν στο σπίτι τους άμεσα. ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΠΛΑ, προτρέπουμε και τους άλλους να μείνουν και να ακολουθούν γενικά τις οδηγίες των υγειονομικών άρχων. Οι φίλοι και γνωστοί που δεν υπακούουν και το παίρνουν αψήφιστα, μπορεί να πειστούν από το καλό παράδειγμα και την κοινωνική πίεση.

Ο σκοπός είναι πια να επιβραδυνθεί η επιδημία για να μπορούν τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν. Δεν πάμε στα νοσοκομεία χωρίς λόγο, ρωτάμε πρώτα. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν και θα πρέπει να ανανεώνονται και να επαναλαμβάνονται συνέχεια. Η πολιτεία και οι υπεύθυνοι φορείς πρέπει να δίνουν συνεχή και κατανοητή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να χάσει η κοινωνία την εμπιστοσύνη της στην ηγεσία, αυτό φέρνει αβεβαιότητα και πανικό. Πρέπει η επικοινωνία να πείθει ότι με την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και κανόνων θα υπάρξει ουσιαστική ωφέλεια στο κοινωνικό σύνολο και ότι η επιδημία θα νικηθεί.

Προστατεύουμε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τους έχουμε ξεκούραστους, υγιείς και εφοδιασμένους κατά την κορύφωση της επιδημίας που έρχεται και που μπορεί να δοκιμάσει βαριά το νοσηλευτικό σύστημα.  Προσέχουμε για να έχουμε. Δεν ξοδεύουμε άσκοπα προστατευτικό υλικό και φάρμακα, γιατί θα λείψουν την ώρα της μεγάλης μάχης. Είμαστε σε πόλεμο και η σωστή πειθαρχία, οικονομία δυνάμεων και συντονισμένη δράση φέρνει τη νίκη.

Δεν πηγαίνουμε στα νοσοκομεία αλλά στους ειδικούς χώρους τέστινγκ, που πρέπει να καθοριστούν λεπτομερώς. Αν το τεστ είναι θετικό, δεν είναι το τέλος του κόσμου, 80% έχουν ήπια συμπτώματα και ίσως 5-10% χρειάζονται εντατική θεραπεία. Αλλά αν η Αθήνα έχει 100 περιστατικά μολύνσεων την ημέρα και από αυτά 5 τουλάχιστον χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες για πολλές μέρες, τότε το σύστημα θα κορεστεί γρήγορα. Γι αυτό, κάθε μέρα που περνά είναι πολύτιμη. Δεν περιμένει κανείς θαύματα σε μια δυο μέρες. Η κατάσταση θα χειροτερέψει πριν δούμε αποτελέσματα, αλλά κάθε μόλυνση που εμποδίζουμε σήμερα μπορεί να γλιτώσει δέκα από την μόλυνση αργότερα και να καθυστερήσει την επιδημία.

*Ο Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Το Τμήμα Ανθρώπινου Ρετροϊού του οποίου ηγείται σχεδιάζει, αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια και ανοσοθεραπείες για το AIDS και τον καρκίνο.

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Ο Γιώργος Παυλάκης ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.

Ο Δρ. Παυλάκης έχει εστιάσει την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μοριακή βιολογία του HIV-1, τους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και την ανάπτυξη μοντέλων της ανθρώπινης νόσου, τις νέες τεχνολογίες για την μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων, όπως και βελτιωμένες μεθόδους για την μεταβίβαση και θεραπεία των γονιδίων. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο από το 1980 και σήμερα ηγείται του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών.

«Το Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών σχεδιάζει, αναπτύσσει και δοκιμάζει εμβόλια και ανοσοθεραπεία για το AIDS και τον καρκίνο. Μελετάμε το ρόλο και την εφαρμογή που έχουν οι κυτταροκίνες στα εμβόλια και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο, βασιζόμενο στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών, και συνδυάζοντας την εμπειρία μας στη μοριακή βιολογία, την ιολογία και την ανοσολογία», όπως περιγράφει ο Παυλάκης στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινσιτούτου Καρκίνου.

“Μεγάλο βάρος πέφτει στην ανάπτυξη των εμβολίων με γενετικό υλικό. Στοχεύουμε να βελτιώσουμε την τεχνολογία των εμβολιασμών με γενετικό υλικό και να αναπτύξουμε ανοσογόνα ικανά να προστατεύσουν από τη μόλυνση του HIV ή την εξέλιξη του AIDS. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εμβολιασμού γενετικού υλικού καθώς και της σύμπραξης με άλλους τρόπους εμβολιασμού. Η αποτελεσματική κυτταρική ανοσία που επιτυγχάνεται από αυτή τη βελτιστοποίηση, είναι επίσης τροφή για σκέψη για τον αναπτυσσόμενο τομέα των εμβολίων για τον καρκίνο. Ένας γειτονικός κλάδος που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελέτη της βιολογίας και οι κλινικές εφαρμογές των κυτταροκινών στα εμβόλια και την ανοσοθεραπεία του καρκίνου. Το έργο αυτό είναι άμεση προέκταση των προηγούμενων μελετών μας και αντιπροσωπεύει βασικό μέρος των βασικών μας επιστημονικών επιτευγμάτων” προσθέτει.

Ο Παυλάκης έχει διευθύνει τόσο βασική έρευνα όσο και κλινική ανάπτυξη προγραμμάτων που βασίζονται στα καινοτόμα αποτελέσματα της έρευνάς του. Ο ίδιος έχει εκτεταμένη έρευνα και εμπειρία στη μοριακή βιολογία, την ιολογία, και την ανοσολογία. Του πιστώνεται η πρώτη παραγωγή ορμονών σε κύτταρα θηλαστικών με τεχνολογίες ανασυνδυασμένου DNA. Αυτή η μεθοδολογία βρίσκεται ακόμη σε εμπορική παραγωγή.

Ο Δρ. Παυλάκης ανέπτυξε μεθόδους βελτιστοποίησης κωδικόνιου/RNA που έχουν βρει ευρεία εφαρμογή στη βιοτεχνολογία, τα πρωτόκολλα θεραπείας γονιδίων και στα εμβόλια γενετικού υλικού. Έχει αναπτύξει τέτοιου είδους εμβόλια για τον HIV και απέδειξε πως παρέχουν ισχυρή και μακροπρόθεσμη ανοσία. Μελέτησε τη μοριακή βιολογία, τη γενετική δομή και την τακτική με την οποία εκφράζεται ο ΗIV, και προχώρησε σε σημαντικές ανακαλύψεις των ρυθμιστικών παραγόντων των πρωτεϊνών Tat και Rev. Οι μελέτες του έχουν προσφέρει διορατικότητα στη βιολογία διαφόρων ιών, και έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών. Το έργο του έχει επίσης οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων βιοτεχνολογίας και τεχνικών γονιδιακής θεραπείας.

Ο Δρ. Παυλάκης είναι μέλος διαφόρων επαγγελματικών οργανισμών, όπως της American Society for Clinical Investigation και της American Association of Physicians. Έχει υψηλό αριθμό αναφορών για το ερευνητικό του έργο, και έχει συγγράψει περισσότερα από 200 δημοσιευμένα έργα, καθώς επίσης έχει εφεύρει περισσότερες από 50 ευρεσιτεχνίες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.

Array