Please enable JS

Ο εικαστικός Κώστας Κοσνετζώφ – ”η σύνθεση ως βασικό ζητούμενο”

Ποιά ακριβώς είναι η δουλειά σου;

Είμαι Αρχιτέκτονας και Eικαστικός. Από το 2013 δραστηριοποιούμαι στα εικαστικά, παρουσιάζοντας εκθέσεις όπου αξιοποιώ τόσο τα ψηφιακά μέσα, όσο και την ζωγραφική και το σχέδιο. Κάθε έκθεση αποτελεί μία ξεχωριστή εργασία σε ύφος, νόημα και τεχνική. Κοινός άξονας όλων των εργασιών είναι η αναπαράσταση εσωτερικών καταστάσεων και η ανάδειξη πρωτότυπων τεχνικών σύνθεσης.

Παράλληλα, μέσα από μία σειρά -εξωτερικά- ασύνδετων γεγονότων και προσώπων, μου αποκαλύφθηκε η αγάπη για την εκπαίδευση την οποία ασκώ τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, για μία διαδικασία που γειώνει μερικούς από τους ναρκισσισμούς που κουβαλάει η λέξη καλλιτέχνης. Πλέον, η μετάδοση σκέψης και εργαλείων συναγωνίζεται πολύ όμορφα, την απόλαυση μίας νέας εικαστικής ιδέας και σύνθεσης.

kosnes
Τι ακριβώς κάνεις στην εκπαίδευση;

Απο το 2017 έχω δημιούργησει το «Εργαστήρι Ψηφιακής Εικόνας», όπου διδάσκω επεξεργασία εικόνας και σύνθεση σε χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Καντακουζηνού και το Psychico College International Baccalaureate, αλλά και ιδιωτικά σε εφήβους, ενήλικες και εικαστικούς/φωτογράφους που θέλουν να αξιοποιήσουν την ελευθερία έκφρασης που προσφέρει η ψηφιακή σύνθεση.

Eξήγησε μας τι  είναι το Nagual;

To Nagual είναι ένα εμπνευστικό εύρημα, στο οποίο ανταποκρίθηκα. Στον ελεύθερό μου χρόνο, μελετώ διαφορές μυθολογίες και το Ναγουάλ αναφέρεται στην Μεσοαμερικάνικη παράδοση των Τολτέκων.

Ως Nagual περιγράφεται ο μεγάλος ωκεανός του Αγνώστου, που περιβάλλει το νησί της λογικής και της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε και αξιοποιούμε. Παράλληλα είναι Τίτλος για τους μάγους – πολεμιστές της συγκεκριμένης φυλής.

Καθώς λοιπόν, πειραματιζόμουν ψηφιακά με φωτογραφίες και σκίτσα, έπεσα πάνω σε μία οπτική περιγραφή, αυτού του θέματος, μέσα από ένα βιβλίο. Η εικόνα που είχα δημιουργήσει στην οθόνη μου, συνέπιπτε με την εικόνα του Ναγουάλ: ένα ζωντανό πεδίο από φώς και σκοτάδι.

www.vimeo.com/394477124

kosnespoet

 Έκανες, δηλαδή, μια ολόκληρη έκθεση για το άγνωστο;

Το άγνωστο πάντα είναι γοητευτικό θέμα, γιατί αυτό είναι που δεν ξέρουμε και μόνο μέσα από αυτό μαθαίνουμε.

 Η έκθεση σου έχει σχέση με την λατινοαμερικανική μυθολογία και μαγεία. Πώς δεν σκέφτηκες να ασχοληθείς με την ελληνική;

Η δικιά μας έχει άλλη δομή πιο σύνθετη. Συνειδητοποιώ ότι θέλει μία πολύ πιο πλούσια και ίσως πολυετή μελέτη, ώστε να αναμετρηθεί κάποιος με αυτό το υλικό. Παρ’ όλα αυτά μία από τις εκθέσεις μου (2014) φλέρταρε μέσω του τίτλου, με μία τέτοια μυθολογία. Αυτή του Μορφέα.

www.vimeo.com/104866160

 kosne1

Τι σκέφτεσαι για το 2020;

Το 2020, μοιάζει να χρειάζεται μία νέα μορφή επιστημονικής φαντασίας. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Μέσα από το διαδίκτυο αλληεπιδρούμε ήδη, με μία επαυξημένη πραγματικότητα. Είναι το συλλογικό μας υποσυνείδητο. Έχω την αίσθηση ότι η ανθρωπότητα διαμορφώνεται, εν αγνοία της. Ίσως αυτό βέβαια, να συνέβαινε πάντα…

 www.kkonof.wixsite.com/visual-arts

kosnesplay

www.instagram.com/kosnetzof/

 kosne5

Πληροφορίες για το εργαστήριο ψηφιακής εικόνας στο οποίο διδάσκει ο Κώστας Κοσνετζώφ ΕΔΩ 

 84682096 836775406765202 697149058443116544 o 22329490

 

Πληροφορίες για την έκθεση ENERGY ATHENS 2020, στην οποία λαμβάνει μέρος ο Κώστας Κοσνετζώφ ΕΔΩ

kosnessomeone

 

Array