Please enable JS

Όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει πως συμφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών: O Nίκος Δένδιας στην Άγκυρα έδειξε την μετα-Μητσοτακική εποχή

 

 Του Νίκου Λακόπουλου

Για τα τουρκικά μέσα ο Νίκος Δένδιας- που δεν καταλαβαίνει από φιλοξενία- έλαβε «σκληρή απάντηση Τσαβούσογλου» ο οποίος μίλησε στον Δένδια στη γλώσσα που καταλαβαίνει». Για τα ελληνικά μέσα ο Νίκος Δένδιας «σκόραρε μέσα στην Άγκυρα» κι έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ.

Για άλλους ο Νίκος Δένδιας ήταν ήδη «πρωθυπουργικός» και η στάση του στην Άγκυρα- λίγες μέρες μετά την ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή- ήταν μια απάντηση στον Σημίτη και κυρίως στον Μητσοτάκη -που έσπευσε μέσω διπλωματικών πηγών να μπει στο πλάνο:

«Ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Πόσο αναλόγως; O υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέματα που δεν έχει θέσει σε ανάλογες περιστάσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός και παρότι μετέφερε ευχές του Μητσοτάκη για το ραμαζάνι όταν μιλούσε για το Κυπριακό ή το casus beli αναφερόταν στην «ελληνική κυβέρνηση».

Παρά την ένταση και τις εκφράσεις που μπορούσαν να τινάξουν τον «διάλογο» στον αέρα οι δυο παλιοί φίλοι έφαγαν μεζέδες για «ιφτάρ», τυρόπιττα και φακόσουπα, λαβράκι με σαλάτα και μπακλαβά και σιμιγδαλένιο χαλβά -παρά την ανησυχία του Νίκου Δένδια μήπως μετά από όσα είπε ο «αγαπητός» Τσαβούσογλου ματαιώσει το δείπνο.

Όταν υπάρχει …συνεννόηση!

Η σπουδή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με «διπλωματικές πηγές» να δηλώσει πως «ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» -ενώ ήταν εμφανείς οι διαφοροποιήσεις του Νίκου Δένδια από τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του- μάλλον αποκαλύπτει ένα χάσμα και το ενδεχόμενο να μην είναι σε «πλήρη συνεννόηση».

Ο Νίκος Δένδιας πήγε στην Άγκυρα λίγες μέρες μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη να μεταφέρει θέσεις της «ελληνικής κυβέρνησης» κι όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές ο Δένδιας δεν ήταν σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά του έστειλε μήνυμα να εγκαταλείψει την γραμμή Σημίτη αν θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός.

 
 

Κατά τα άλλα οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν θα γίνει και πότε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, καθώς αναμένεται η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στην Αθήνα- αν θα είναι… ακόμα υπουργός και αν ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμφωνήσει στο ότι «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο».

Πολλοί παρατήρησαν ότι πίσω από τον «καυγά» ο Τσαβούσογλου δεν είπε ενόψει της πενταμερούς τίποτα για την Κύπρο, ενώ ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το μήνυμα Δένδια

Το μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα ήταν πως η Ελλάδα έχει κοινή γραμμή πέρα από τις γκάφες Μητσοτάκη -που οδήγησαν την Τουρκία να κάνει βόλτες κοντά στα έξι μίλια και υπουργούς να δηλώνουν πως την κυβέρνηση να δηλώνει πως βρίσκεται σε διεθνή ύδατα πως τα δώδεκα μίλια είναι «εθνικισμός».

Το ενδεχόμενο να μην ήταν σε συνεννόηση ο υπουργός Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό -που υπαινίσσονται οι «διπλωματικές πηγές» όταν διαρρέουν πως η στάση του Δένδια ήταν «εντολή» του Μητσοτάκη είναι η τελευταία γκάφα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που αποδεικνύει άγχος για το μέλλον όχι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν πράγματι υπήρξε πλήρης συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών -που ανέλαβε την ….εξωτερική πολιτική στην Άγκυρα με την στήριξη Σαμαρά, Καραμανλή και …ΣΥΡΙΖΑ- δεν είναι επειδή ο Νίκος Δένδιας υπάκουσε σε εντολές του Μητσοτάκη.

Μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάκουσε -κι αυτό θα φανεί στο μέλλον- στις εντολές Καραμανλή, Σαμαρά, αλλά μάλλον λίγο αργά: ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα δεν έκανε απλώς μια πρωθυπουργική εμφάνιση, αλλά ίσως έδειξε την μετα-Μητσοτακική εποχή.

Όταν τα κανάλια δείχνουν κάθε μέρα το ίδιο δελτίο ειδήσεων μια κυβέρνηση έχει τελειώσει -όπως φάνηκε με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Κι όταν -επίσης- υπάρχει «πλήρης συνεννόηση» μεταξύ Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών -κι αυτό το δηλώνει ο …Πρωθυπουργός.