Από νωρίς το πρωί αστυνομικοί, λιμενικοί, αλλά και άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πολίτες συμμορφώνονται με το νέο μέτρο. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με τα απαραίτητα έγγραφα, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες.
Οι αστυνομικοί ΔΕΝ πρέπει να πιάνουν ταυτότητες, κινητά, έγγραφα, ΟΥΤΕ με γάντια και να κρατάνε την προβλεπόμενη απόσταση. Μην τους αφήνετε, απλά να τους δείχνουμε.Ας μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είναι και κυβερνητική, αλλά και ατομική ευθύνη των ιδίων των αστυνομικών!
Παράπονα από τους πολίτες για τη διαδικασία ελέγχου
Ωστόσο η όλη διαδικασία προκάλεσε πολλά παράπονα από την πλευρά των οδηγών και των πολιτών, καθώς οι αστυνομικοί πιάνουν τις ταυτότητες και τις βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί είναι οι πολίτες οι οποίοι τονίζουν πως εφόσον οι ειδικοί λένε ότι ο κορωνοϊός παραμένει πάνω στις επιφάνειες, τότε οι αστυνομικοί δεν θα πρέπει να πιάνουν με τα χέρια τους τα έγγραφα. Μπορεί οι αστυνομικοί να φορούν γάντια, ωστόσο αν πιάσουν τα έγγραφα ενός δυνητικά φορέα του κορωνοϊού και στη συνέχεια πιάσουν ενός άλλου πολίτη, τότε μπορεί να τον μεταφέρουν. Μάλιστα οι πολίτες τονίζουν πως θα πρέπει να μπορούν να δείχνουν στους αστυνομικούς τις βεβαιώσεις και τις ταυτότητες, χωρίς ωστόσο να τα πιάνουν.
Οδηγοί και συνοδηγοί ΙΧ υποστηρίζουν πως αστυνομικοί σε αρκετές περιπτώσεις δεν κρατούν καμία απόσταση, μάλιστα σκύβουν στο ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου και σχεδόν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες.
Ενδεικτικές είναι και οι φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi από τη λεωφόρου Συγγρού στις οποίες εμφανίζονται αστυνομικοί χωρίς γάντια να κάνουν έλεγχο στα έγγραφα των πολιτών. (Μόνο με μάσκα, αλλά χωρίς γάντια έκαναν οι αστυνομικοί / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Βίντεο με ελέγχους της αστυνομίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας
https://twitter.com/i/bookmarks
https://www.youtube.com/watch?v=6BaleJ7GlWM&feature=emb_logo
Οπως φαίνεται από το παρακάτω βίντεο που προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι περισσότεροι πολίτες είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα με αποτέλεσμα να συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους, ενώ φαίνεται πως οι αστυνομικοί όντως πιάνουν στα χέρια τους τα έγγραφα και τις βεβαιώσεις των πολιτών. Ενδεικτικά των παραπόνων των πολιτών είναι όσα συμβαίνουν στο 1′:56”.
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.