Please enable JS

Στιγμιότυπα από τις πρόβες της παράστασης «Φυλο-νικία» στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή

Φύλο – νικία

Στιγμιότυπα από τις πρόβες της παράστασης «Φυλο-νικία» που πρόκειται να παρουσιαστεί στο θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Βουτζουράκη μετά τις «Γειτόνισσες» του Π. Χορν και το «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λ. Πιραντέλο, που σκηνοθέτησε με επιτυχία στο θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής, φέτος καταπιάνεται με το ιδιαίτερο έργο του Πιέρ ντε Μαριβώ.

Η ίδια αναφέρει για την παράσταση :

Η Φιλονικία του Μαριβώ είναι μια από τις πιο γνωστές κωμωδίες του Γαλλικού θεάτρου. Στα δικά μου μάτια, όμως, φάνταζε πάντοτε σαν μια ιστορία τρόμου. Η ιστορία τεσσάρων παιδιών που κάποιος ή κάποιοι αποφάσισαν να τα απομονώσουν από τον κόσμο και κάποια στιγμή- που αυτοί οι κάποιοι κρίνουν κατάλληλη- να τους επιτρέψουν για λίγες ώρες ν’ ανακαλύψουν τη μορφή τους… την επαφή με κάποιο άλλο ανθρώπινο πλάσμα… την ευχαρίστηση του αγγίγματος, του βλέμματος… την επιθυμία, τον πόθο, τη ζήλια, τον φόβο. Κι έπειτα τα παιδιά αυτά, επειδή εξυπηρέτησαν πια τον σκοπό της ύπαρξής τους- δηλαδή την διεξαγωγή ενός διεστραμμένου πειράματος- χωρίζονται και απομονώνονται για ακόμα μια φορά, έχοντας πια τη γνώση πως εκεί έξω υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που εκείνα δεν θα γνωρίσουν ποτέ. Αυτή την ιστορία θέλησα να πω με την παράσταση αυτή. Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τα παιδιά αυτά (Βέρα Μακρομαρίδου, Γιάννης Τριαντάκης, Βέρα Τουμαζάτου και Λυκούργος Μπάδρας) μπήκαν σε μια δύσκολη και επώδυνη πολλές φορές διαδικασία αφαίρεσης γνώσεων, εμπειριών, πεποιθήσεων, προκειμένου να ζουν την κάθε επαφή σαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι μια πορεία προς την ανακάλυψη της ζωής, του σώματος και της ανθρώπινης φύσης χωρίς οδηγό και πυξίδα… Ακολουθείστε τους!

filonikia2

Λίγα Λόγια για την παράσταση :

Πως θα ήταν η στιγμή της δημιουργίας ; 
Ο Πρώτος Άντρας συναντάει την Πρώτη Γυναίκα. 
Μόνοι σε έναν καινούργιο κόσμο. 
Το πρώτο βλέμμα… Το πρώτο άγγιγμα… Το πρώτο φιλί… 
Μέχρι να εμφανιστεί ένας Νέος Άντρας και μια Νέα Γυναίκα. 
Φέρνοντας νέες εμπειρίες… Νέα αγγίγματα… Νέα συναισθήματα. 
Τι κυριαρχεί στην ανθρώπινη φύση ;             Ο έρωτας ή ο θάνατος ;
Κι αν όλα τελικά ήταν ένα “καλοστημένο” πείραμα ;

Ένα δωμάτιο. Τέσσερα «υποκείμενα».
Μια προσομοίωση της πραγματικής ζωής.
Μια έρευνα πάνω στα ανθρώπινα ένστικτα.
Τι θα μπορούσε να πάει λάθος ;

filonikia2

Ένα πείραμα για την ελάχιστη μορφή της ανθρώπινης φύσης, σε κάποιο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μέσα από την ιδέα και την φαντασία ενός συγγραφέα από το – όχι και τόσο – μακρινό παρελθόν. Ένας τρυφερός εφιάλτης βασισμένος σε μια, κατά βάθος, σκληρή κωμωδία του Μαριβώ.

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης) : Βέρα Μακρομαρίδου, Γιάννης Τριαντάκης, Νίνα Τουμαζάτου, Λυκούργος Μπάδρας, Αναστασία Τσιλικιώτη

Μετάφραση / Διασκευή / Σκηνοθεσία : Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Μουσική : Γιάννης Μαδούρος
Φωτογραφίες – Βίντεο : Χρήστος Παναγόπουλος
Γραφιστικά / Δημιουργικά : Γιώργος Σπήλιος
Σκηνικά / Κοστούμια : Fn’F Team
Βοηθός Σκηνοθέτη : Αναστασία Τσιλικιώτη
Οργάνωση Παραγωγής : Γιάννης Τριαντάκης
Παραγωγή : Αθηναϊκή Σκηνή

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων : 
Σάββατο : 21.00
Κυριακή : 20.00

filonikia3

Τιμές Εισιτηρίων :
Γενική Είσοδος : 12 ευρώ
Φοιτητικό – Ανέργων : 10 ευρώ

Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη»
Αθανασίου Διάκου & Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)