Please enable JS

TΑΣΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ: “Η Ελλάδα του 2019 είναι πιο δυνατή, πιο απαιτητική & πιο διψασμένη!”

Η Ιωάννα Παππά και ο Τάσος Ιορδανίδης συναντιούνται για δεύτερη φορά επί σκηνής, μετά τον σαιξπηρικό Άμλετ, όπου σαν Όφηλία και Άμλετ ήταν ένα από τα καλύτερα θεατρικά ζευγάρια των τελευταίων ετών.

Ο Τάσος, ως Τζόνι είναι χαμηλών τόνων αλλά και με αδεξιότητα κάποιες στιγμές,  μας αποκαλύπτει  όλες τις πτυχές και τις αλήθειες του χαρακτήρα.  Έχει μια σιγουριά,  που, ενώ φαίνεται δεδομένη, τελικά ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει.

Η Ιωάννα, ως Φράνκι  με σιωπές, με ξεσπάσματα, αλλά βαθιά εκφραστική,  αναδεικνύειστο μέγιστο βαθμό όλη την επιφυλακτικότητα και τις  όλες  τις φοβίες της. Αποδίδει με επιτυχία τον δύσκολο ψυχισμό της.

Μια γλυκιά,  ανθρώπινη, αληθινή παράσταση που  μας προσκαλεί να ερωτευτούμε ξανά.

Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις το κινηματογραφικό έργο «Φράνκι και Τζόνι»;

 Κατ’αρχάς θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι το κινηματογραφικό Φράνκι και Τζόνι αποτελεί μεταφορά του θεατρικού κειμένου του Τέρενς Μακνάλι με τίτλο ”Η Φράνκι και ο Τζόνι κάτω από το φως του φεγγαριού». Το έργο ανέβηκε το 1987 και το 1991 ο Γκάρι Μάρσαλ σε σενάριο του Μακνάλι έχοντας ως πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Αλ Πατσίνο και τη Μισέλ Φά’ι’φερ προσέδωσε τη γνωστή χολιγουντιανή αύρα που όλοι λίγο έως πολύ γνωρίζουμε. Είχα ανάγκη αυτή τη μεταπήδηση από το κλασικό ρεπερτόριο σε κάτι πιο γνώριμο,πιο επίκαιρο. Ένα έργο που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και το φόβο μας να ρισκάρουμε, να ξεπεράσουμε τα όρια μας κι ίσως έτσι να κερδίσουμε. Όλοι ψάχνουν μία Φράνκι…  Όλες ψάχνουν ένα Τζόνι…  Όλοι ψάχνουμε την αδελφή-ψυχή μας…

Πως είναι η δεύτερη συνεργασία σου με την Ιωάννα Παππά;

Γνωριζόμαστε…Την εκτιμώ, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι απαιτητική,με κρατάει πάντα σε εγρήγορση και η συνεργασία μας μου επιβάλλει να εξελίσσομαι και να είμαι αυστηρά πειθαρχημένος. Είμαστε φίλοι και αυτό διευκολύνει αρκετά τη διαδικασία της δουλειάς. Χαίρομαι που και στο Φράνκι και Τζόνι, όπως και στον Άμλετ, ακούμε ότι έχουμε πολύ καλή σκηνική επικοινωνία.

Πώς προσεγγίσες τον ρόλο του Τζόνι;

Η καθοδήγηση του Γιώργου Σκεύα, του σκηνοθέτη μας, υπήρξε καθοριστική. Απλή, ανθρώπινη, χωρίς επιτηδεύσεις και σοβαροφάνειες. Ο Γιώργος προσπάθησε να αναδείξει την εντιμότητα της αλήθειας των δύο ηρώων. Ο Τζόνι, δουλεύει ως μάγειρας σε ένα συνοικιακό εστιατόριο. Εκεί συναντά τη Φράνκι που δουλεύει ως σερβιτόρα. Περνούν μια νύχτα έρωτα στο μικρό διαμέρισμά της. Ο Τζόνι αποφασίζει να κάμψει τις αναστολές της. Αναστολές που πηγάζουν απο τραυματικά προσωπικά της βιώματα. Η ήττα δεν υπάρχει στο μυαλό του. Έχει και εκείνος ηττηθεί στο παρελθόν. Η ανάγκη είναι επιτακτική. Ό,τι επιθυμεί βρίσκεται σε αυτή τη μικρή γκαρσονιέρα. Η Φράνκι είναι η Φράνκι του. Η αδελφή-ψυχή του. Θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του για να γίνουν ένα. Είναι η τελευταία ευκαιρία του για την ευτυχία και δε θέλει να την αφήσει να πάει χαμένη.

Πως θες να φύγει το κοινό από την παράσταση;

Όπως επιθυμεί!Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που σου προκαλεί ένα καλλιτεχνικό προ’ι’όν διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θα ήθελα όμως να δημιουργήθουν και να καλλιεργηθούν ερωτήματα. Είναι μια νύχτα ικανή να αλλάξει τις ζωές μας για πάντα; Οφείλουμε να διεκδικούμε και να μαχόμεθα για ό,τι επιθυμούμε διακαώς; Υπάρχουν μοιραίες συναντήσεις που μπορούν να μας καθορίσουν και να αφήσουν τα σημάδια τους στις ψυχές μας; Ο έρωτας είναι η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη;

Θα σε δούμε φέτος κάπου αλλού;

Δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Προς το παρόν, μου αρέσει που είμαι εγκλωβισμένος στο διαμέρισμα της Φράνκι, σε μία γειτονιά του Μανχάταν, στον όμορφο κόσμο του Τέρενς Μακνάλι.

Πως βλέπεις την Ελλάδα του 2019;

Πιο δυνατή, πιο απαιτητική και πιο διψασμένη. Μία χώρα που θέλει να αφήσει πίσω τα κακώς κείμενα και να σταθεί στα πόδια της αυτόνομη, αυτοτελής και αυτάρκης.

 

Πληροφορίες για την παράσταση “ΦΡΑΝΚΙ ΚΑΙ ΤΖΟΝΙ” στο Θέατρο Altera Pars

Array