Please enable JS

«Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και θα πιούμε» Επίκουρος

Επιμέλεια κειμένου : Μαρία Αγγέλου

 

1 Απριλίου 2020

Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

  

……… Ας δειπνήσουν όλοι σ΄ ένα ωραίο τραπέζι και να μην είναι περισσότεροι από τέσσερεις ή πέντε, γιατί αλλιώς μοιάζουν με σκηνή στρατιωτών που ζουν με το συσσίτιο και με την αρπαγή…………

Τάδε έφη Αρχέστρατος, ο Γελώος ποιητής και φιλόσοφος του 4ουαι.π.Χ., που αν και αγνοεί ότι στο Συμπόσιο του Πλάτωνα συμμετείχαν είκοσι οκτώ συνδαιτυμόνες , παρ΄ όλα αυτά ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη και έτσι η γαστρονομία αποκτά τον πατέρα της.

Ο Αρχέστρατος γνωρίζοντας ότι και ο γαστήρ έχει τους νόμους του, μελετά τους κανόνες περί ορέξεως και γευστικής απόλαυσης και συγγράφει το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τέχνης στον κόσμο την «Ηδυπάθεια » μέσα απ΄ τις σελίδες του οποίου αποκαλύπτονται τα μυστικά της αρχαίας Ελληνικής κουζίνας.

Αρκετούς αιώνες αργότερα, στην ιστορική πρωτεύουσα της παλιάς επαρχίας Bugey (Μπυζέ), το Belley (Μπελέ) εκεί στην κοιλάδα του Ροδανού στους πρόποδες των Άλπεων, έρχεται στην ζωή ο περιζήτητος αργότερα στους κοσμικούς κύκλους Jean-Anthelme Brillat-Savarin (Ζαν Ανθέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν).

Αν και ο Μπελεζάνος Savarin, ακολούθησε το επάγγελμα του δικηγόρου, σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, θα κατορθώσει να ταυτίσει τη μοίρα των ανθρώπων με τον τρόπο που τρέφονται, έχοντας πρώτα κατανοήσει πλήρως μια εκ των πέντε αισθήσεων.

« Η γαστρονομία είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου”, συνήθιζε να λέει αποφθεγματικά.

Επηρεασμένος εκτός των άλλων και από και από φιλοσοφία του Επίκουρου, το 1825, δύο μήνες πριν τον θάνατό του, εκδίδεται το οκτάτομο σύγγραμμα του «Physiologie du Goût» (Η Φυσιολογία της Γεύσης), το οποίο και αφιερώνει στους καλοφαγάδες των Παρισίων.

………”Ενώ μελετούσα τις απολαύσεις του τραπεζιού από κάθε άποψη, σύντομα διαπίστωσα ότι μπορούσε να προκύψει κάτι καλύτερο από ένα απλό βιβλίο μαγειρικής, και ότι υπήρχαν πολλά να ειπωθούν για τις λειτουργίες οι οποίες δεν είναι μόνο ζωτικές και σταθερές, αλλά ασκούν και πολύ άμεση επιρροή στην υγεία, την ευτυχία μας, ακόμα και στην επιτυχία μας στη ζωή…”

Ο Brillat-Savarin έχει χαρακτηριστεί ως «πρόδρομος των σύγχρονων μάγων της μαγειρικής», ενώ η ημερομηνία γέννησής του, Τρίτη 1 Απριλίου 1755, ήταν η αφορμή να καθιερωθεί να γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου.

agg2

Array