Εγκαίνια: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 7 – 11μ.μ.
στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασσαβέτη 18, Κηφισιά
Η έκθεση διαρκεί από 18 Δεκεμβρίου 2024 έως 11 Ιανουαρίου 2025
«Στρίνα», κάλαντα της Κάτω Ιταλίας
Ήρταμο να σας φέρμε την Α-στρίνα (κάλαντα)
Κορλιάνα που τη μάτε σε τολό,
Ε να μας δώκει πρέστο μα το πρίμα
Ήρταμο να σας φέρμε την Αστρίνα
Στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, καλωσορίζουμε τη ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ με την ομαδική εικαστική έκθεση «STRENA».
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου2024 και ώρα 7 – 11μ.μ., και διαρκεί έως το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2025.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ!!!
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.
“Θεά του νέου έτους” των Ρωμαίων ήταν η Στρένια ή Στρίνα.
H θεά της ελπίδας, της δύναμης και της αντοχής.
Προς τιμήν της γίνονταν τελετές κατά τις οποίες οι Ρωμαίοι έκαναν ανταλλαγή δώρων σύμβολα καλών οιωνών και ευημερίας.
Συνήθως τα δώρα ήταν σύκα, χουρμάδες και μέλι, καθώς και κλαδιά δάφνης δεμένα μεταξύ τους με κόκκινες κλωστές.
Κάθε κλαδί έπρεπε να έχει επτά φύλλα , τα οποία στη συνέχεια καίγονταν ως θυμίαμα για τη θεά Στρένα με προσευχές για καλή υγεία, ευπορία και καλή σοδειά .
Στη διάρκεια αυτών των τελετών υπήρχε η συνήθεια να τραγουδούν συγκεκριμένα άσματα εξευμενισμού, κάτι σαν κάλαντα της πρωτοχρονιάς και οι καλαντιστές να παίρνουν ως φιλοδώρημα, νομίσματα που έφεραν το όνομα της θεάς “Στρίνα” από το λατινικό strena (αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς…αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν “επινομίς – μποναμάς”).
Το έθιμο επικράτησε στο πέρασμα του χρόνου.
Συντηρήθηκε από τους κατοίκους της Μεγάλης Ελλάδας και τονώθηκε ιδίως από το ελληνικό στοιχείο της Σικελίας και της μεσημβρινής Ιταλίας.
Η “στρίνα”,που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν ευαρχισμός ή στρένια εκτελείταιμέχρι τις μέρες μας.
Παρέες εκτελεστών τριγυρνούν από γειτονιά σε γειτονιά, από κατώφλι σε κατώφλι τραγουδώντας …για να ευλογηθεί η γη, το σπίτι, και ο ιδιοκτήτης του, ο “τζενεράλης”!!!
Όποια παρέα πρωτοτραγουδήσει τα κάλαντα, θεωρείται πως φέρνει γούρι και παίρνει μεγαλύτερη στρίνα (φιλοδώρημα, μποναμά).
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ονομασία “στρίνα” έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.
(π.χ. στα Δωδεκάνησα ο μποναμάς των καλαντιστών λέγεται μπουλιστρίνα, από το bona strena – καλή στρίνα και στην Κύπρο πουλουστρίνα).
Αυτό το θρησκευτικό, αρχαίο, παγανιστικό, τραγούδι εξευμενισμού, ακουγόταν στη διάρκεια του δωδεκαήμερου σε μια παραδοσιακή διάλεκτο, την “κουσαντίνα”, με συνοδεία ενός εξαφανισμένου σήμερα οργάνου, στον τύπο του λαούτου με μακρύ μανίκι με το όνομα “κολασκιούνι”.
Σήμερα στο Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας τραγουδιέται ακόμα η ΣΤΡΙΝΑ.
Οι 24 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι:
Chrysa Tsiari – Ilias Ats (Ηλίας Άτσαλος) – Irena Yancheva – JocastaM. – NikiChristinaElezi – YiannisKaminis – Αιμίλιος Γάσπαρης – Πόλυ Γεωργακοπούλου – Ανίκητος Γιαννούδης – Στέλλα Κακκάβα – Ιωάννης Καρράς – Ευαγγελία Λιάσκου – Μαίρη Λουκά – Θανάσης Μίχος – Βάσια Μουστάκα – Γιώργος Ντέρος – Σταυρούλα Παντελιά – Σωτήρης Παπαγιάννης – Σταυρούλα Πουλάκη – Κατερίνα Παπασταυροπούλου – Ελισάβετ Πρωτοσύγγελου – Μαριαλένα Σαρρή – Ελένη Φιφλή – Κατερίνα Χατζηνικήτα
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com
Εγκαίνια: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 7 – 11μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Δεκεμβρίου 2024 έως 11 Ιανουαρίου 2025
STRENA – σελίδα εκδήλωσης στο Facebook στο παρακάτω link:
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18,
145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ
Τηλ: 210 80 19 975
email: info@iett.gr website: www.iett.gr
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
19, 20, 21, 23, 24 Δεκεμβρίου 2024: 11π.μ. – 7μ.μ.
3, 4, 7, 8, 9, 10, 11 Ιανουαρίου 2025: 11 π.μ. – 7μ.μ.
25 Δεκεμβρίου 2024 – 2 Ιανουαρίου 2025:ΚΛΕΙΣΤΑ
5 & 6 Ιανουαρίου 2025: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, ημέρα των εγκαινίων η έκθεση λειτουργεί: 7 – 11μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.