Please enable JS

Η Ξένια Γαργάλη & ο Σωτήρης Καστάνης των Μοttet μιλούν πριν την συναυλία τους στο Half Note

Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλωσάτε;
Ξένια: Μεγάλωσα με τις μουσικες που άκουγαν οι γονεις στο σπίτι, με ραδιο «Μελωδία» εκεί γύρω στα 90s, με Λιλιπουπολη, με Χατζιδάκι Θεοδωρακη Πλεσσα Σαββόπουλο και Κραουνάκη, με το έντεχνο της δεκαετίας του 90… Αργότερα διαμορφώνοντας προσωπικό μουσικό γούστο και με την καταλυτική συμβολή του καθηγητή της κιθάρας Δημήτρη Οικονομάκη οι μουσικοί μου ορίζοντες απλώθηκαν απο Portishead και Lorena Mac Kennit μέχρι Beatles και ρεμπέτικα.

Σωτήρης: Tα πρώτα μου ακούσματα είναι οι μουσικές που άκουγαν οι γονείς μου στο σπίτι. Κυρίως λαϊκό και παλιό ρεμπέτικο. Μεγαλώνοντας και πιο συνειδητά πια με γοήτευσε η σκληρή ροκ μουσική και με αφετηρία αυτή άρχισα το ταξίδι μου σε πολλά άλλα είδη μουσικής εκτός των ελληνικών συνόρων για να επιστρέψω και να ανακαλύψω τους πολύ μεγάλους «εντέχνους» συνθέτες που έχει βγάλει ο δικός μας τόπος.

Από ποιους καλλιτέχνες έχετε επηρεαστεί;
Ξένια: Είναι δύσκολο να απομονώσω απο τον ωκεανό της μουσικης μόνο δυο τρεις καλλιτέχνες και να πω ότι επηρεάστηκα απο αυτούς ειδικα στη δίκη μας εποχή που άνοιξε πολύ το μουσικό φάσμα με τη βοήθεια του Ίντερνετ και του YouTube. Σίγουρα άκουσα πολύ τις Ελληνίδες τραγουδίστριες (Αλεξιου Βιτάλη Γαλανη Φλερη Νταντωνακη Αρβανίτακη αλλά και ρεμπέτισσες) και άκουσα και πολύ Edith Piaf Ella Fitzgerald Dulce Pontes και ένα σωρο ακόμα τραγουδίστριες που στο μυαλό μου σχηματίζεται ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που συντίθεται απο όλες αυτές τις επιρροές.

 

Σωτήρης: Πάντα δυσκολεύομαι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Έχω επηρεαστεί από τόσα πολλά πράγματα που είναι και πολλά για να τα αναφέρω και δύσκολο να ξεχωρίσουν. αλλά γενικότερα «συλλέγω» μουσικά στοιχεία από παντού σχεδόν.

xenia
Τι θα ακούσουμε στο Half Note;
Ξένια: Θα ακουσουμε τον πρώτο δίσκο «Σ όλο τον κόσμο» και με αφορμή τον δίσκο θα ακούσουμε προσεκτικά επιλεγμένα και αγαπημένα τραγούδια που θα μας ταξιδέψουν σε μουσικα και ηχητικά τοπία απο όλο τον κόσμο, ένα προγραμμα φανερά ανανεωμένο και διαφορετικό απο τις μέχρι τώρα παραστάσεις μας αλλά χαρακτηρισμένο απο τον μοναδικό και ιδιαίτερο ήχο των «Mottet»

Σωτήρης: Θα ακούσουμε όλο τον πρώτο μας δίσκο μια και κλείνει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του και με αφορμή τις μουσικές και τα είδη που περιέχει θα ταξιδέψουμε σε αντίστοιχους ήχους σε όλο τον κόσμο! Πιστεύω ότι και οι δύο βραδιές θα είναι πολύ όμορφες και είναι μεγάλη μας χαρά που εμφανιζόμαστε στον ιστορικό αυτό χώρο.

Πώς μπορεί ένας μουσικός να προωθήσει τη μουσική του σήμερα το 2019;
Ξένια: Ένας μουσικός θα πρέπει πάντα πρώτα να έχει στο μυαλό του να «κάνει μουσική», να δημιουργεί να εμπνέεται και να αφήνει το στίγμα του. Επειδή αυτή είναι μια ερώτηση που συχνά γίνεται στις συνεντεύξεις και καλώς η κακώς όλοι γνωρίζουμε ότι η έντονη προώθηση γίνεται διαφημίζοντας το εκάστοτε προϊόν, και επενδύοντας, είτε αυτό είναι μουσική είτε γιαούρτι για να βγει μπροστά και πρώτο στις προτιμήσεις των «καταναλωτών» προτιμώ να ασχολούμαι περισσότερο με τη δημιουργία της μουσικής και το στήσιμο ιδιαίτερων παραστάσεων που κάτι έχουν να πουν στο κοινό και θελω να πιστεύω ότι η προωθήση για κάτι που αξίζει μπορεί να γίνει και απο στόμα σε στόμα, οπωσδηποτε πιο χρονοβόρα απο μια καλοπληρωμένη καμπάνια στο YouTube και το Instagram.

Σωτήρης:Τα πράγματα ως γνωστό πως έχουν αλλάξει πάρα πολύ και σε πάρα πολλούς τομείς με την ψηφιακή επανάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μουσικός είναι αναγκασμένος πλέον να ακολουθήσει τον επικοινωνιακό μονόδρομο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προβολής (λέγε και social media).
Όσο απλό και εύκολο κι αν είναι κι όσο και αν προσφέρει στον καθένα (μουσικό) την δυνατότητα του να κάνει γνωστή τη δουλεία του είναι ακραία ανταγωνιστικό και αμφίβολου αποτελέσματος σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία μου.

kastaanis
Πως βλέπετε την Ελλάδα σήμερα το 2019;
Ξένια: Προσπαθώ να βλέπω την φωτεινη πλευρά των πραγμάτων, να εστιάζω στα θετικά και να παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι γύρω μας δημιουργούν με όρεξη και νεες ιδεες σε ολους τους τομεις και αυτό οπωσδηποτε είναι ελπιδοφόρο.

Σωτήρης: Θα ήθελα να την βλέπω με αισιόδοξη ματιά αλλά δεν με βοηθάει και πολύ. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είμαστε σε ένα αρκετά καλό σημείο της μέχρι τώρα ιστορίας της.

 

Πληροφορίες για την μουσική παράσταση των Mottet feat Ξένια Γαργάλη ΕΔΩ