Please enable JS

White muses

Αν δε βρούμε εμείς μιαν άνοιξη, δε θα μας τη δώσει κανένας.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί στο να εκφράζεστε μέσα από το τραγούδι;

Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει την ανάγκη να επικοινωνεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ο λεκτικός τρόπος επικοινωνίας δεν είναι πάντα αρκετός και αυτή η ανάγκη ψάχνει άλλους δρόμους να ξεσπάσει, για να έρθει η αυτοεκπλήρωση και να καταλαγιάσει το τέρας μέσα μας. Η Τέχνη θεραπεύει τη ψυχή και μας διατηρεί ¨ανθρώπους¨. Το τραγούδι είναι το πιο άμεσο και αβίαστο μέσο της καλλιτεχνικής έκφρασης και η φωνή το πρώτο μουσικό όργανο που χρησιμοποιεί τις χορδές και τα ηχεία του σώματος μας. Άρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι φορείς μελωδιών, παράγοντας ήχο μέσα από τις λέξεις. Όσο πιο αληθινές και μεγάλες είναι οι λέξεις, τόσο σμιλεύεται η ψυχή περίτεχνα.

Πόσο εύκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να εκφράσετε αυτό που νιώθετε μέσα από τα κομμάτια που ερμηνεύετε;

Η ευκολία και η δυσκολία είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης. Για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να πούμε στον ακροατή. Η σωστή επιλογή των τραγουδιών θα κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία με τον κόσμο. Πρέπει να κατανοήσουμε, να εκφράσουμε, να περιγράψουμε, να εξηγήσουμε, να αρθρώσουμε και να γίνουμε αγωγοί συναισθημάτων. Θέλει αλήθεια η τέχνη. Όσο πιο κοντά είμαστε στις ανάγκες μας και όσο πιο σωστές λέξεις έχουμε για όχημα τόσο πιο επιτυχής θα είναι η απεύθυνση. Η σχέση με το κοινό χτίζεται σε κάθε τραγούδι και ό,τι του δίνεις το παίρνεις πίσω διπλό.


Γιατί τραγουδήσατε ειδικά αυτό το τραγούδι, τη συγκεκριμένη στιγμή;


Καταρχάς πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο μας τραγούδι και ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του Κωνσταντίνου Βήτα ,το οποίο δεν έλειπε από τα προγράμματα μας. Καιρό ψάχναμε να διασκευάσουμε ένα τραγούδι που να μας εκφράζει και ένα πρωί η Έλενα μας έφερε μια παρτιτούρα με το κομμάτι
ενορχηστρωμένο και εμπλουτισμένο με μια γέφυρα, πρωτότυπης μελωδίας, την οποία εκτελούμε φωνητικά. Το φέραμε στα μέτρα μας, στον ξύλινο ήχο μας και τις αντιστικτικές τριφωνίες που μας χαρακτηρίζουν. Όταν διασκευάζεις ένα κομμάτι οφείλεις να το σεβαστείς, να σε εμπνεύσει και να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό. Και κάπως έτσι σφραγίσαμε αυτό που πάντα λέγαμε
για τη συνεύρεση μας ως ‘μούσες’, ότι η μία είναι το τυχερό αστέρι της άλλης.

Πιστεύετε ότι ο τομέας της μουσικής στη χώρα μας πηγαίνει καλά ή όχι;

Έχοντας την πεποίθηση ότι η δυσκολίες σφυρηλατούν καλλιτεχνικές σκέψεις και επιτεύγματα, θεωρούσαμε πως το μέλλον του πολιτισμού γενικότερα θα έπρεπε να είναι ελπιδοφόρο. Όσο όμως και αν οι δυσχέρειες προάγουν την πνευματική αναζήτηση, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο αισιόδοξα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που δίνουν την ελπίδα ότι τα πράγματα προχωρούν αργά αλλά σταθερά, προς την δημιουργία ενός αντίβαρου αισθητικής στην μουσική, κόντρα σε όλους εκείνους που θέλουν να την πτωχεύσουν.

Τι ονειρεύεστε και τι σχεδιάζετε, καλλιτεχνικά;

Υπάρχουν τραγούδια δικά μας, με τα οποία δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμη και τώρα έχουμε την ανάγκη να τα μοιραστούμε. Μες τον χειμώνα θα προχωρήσουμε στην ηχογράφηση τους. Παράλληλα θα έχουμε εμφανίσεις στην Ζάκυνθο αλλά και στην Πελοπόννησο και την Αθήνα. Το όραμα μας ως γκρουπ είναι να γίνει η θηλυκή μας ενέργεια το στοιχείο της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας
και η αισθητική μας να αποτυπωθεί και να δημιουργήσει το δικό μας προσωπικό ήχο.

Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη ”;

‘’Κείνο που σου προσάπτουν τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες’’. Και αν δε βρούμε εμείς μιαν άνοιξη, δε θα μας τη δώσει κανένας.

Πληροφορίες για το νεο τραγούδι των White Muses:

Array