Please enable JS

Χρήστος Δασκαλάκης: “Πίσω από τα πιο τρυφερά παραμύθια, κρύβονται οι πιο μεγάλες αλήθειες!”

Με αφορμή τη θεατρική, οικογενειακή παράσταση, «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι», εμείς βρεθήκαμε με τον συγγραφέα της, Χρήστο Δασκαλάκη και μιλήσαμε για όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε πριν καθίσουμε ως θεατές στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη!

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να γράψετε ένα παιδικό κείμενο;

Νομίζω ήταν ξεκάθαρα το παιδί που κρύβω μέσα μου! Η ανάγκη μου να του δώσω λόγο και να πει όσα εκείνο κρύβει στην ψυχή του.

Μιλήστε μας για το συγκεκριμένο κείμενο «H Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι».

Πρόκειται για ένα παραμύθι που αφορά κάθε ηλικία, σε εικονογράφηση της μοναδικής Ντανιέλας Σταματιάδη που κυκλοφορεί με πολλή αγάπη από τις Εκδόσεις Άγκυρα! Είναι η ιστορία δύο αδελφών, του Νικόλα και της Ευτυχίας, που μέσα από μια τρυφερή «περιπέτεια», ανακαλύπτουν τη σημασία του σεβασμού προς τη φύση και τους άλλους, την ουσιαστική αγάπη, τη φιλία, τη σπουδαιότητα της ελευθερίας και την πίστη στο «απίθανο». Μία ιστορία που διακριτικά μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως, στη ζωή όλα είναι πιθανά. Ακόμα και μια Χιονονιφάδα, να αγαπήσει ένα Καλοκαίρι.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας; Έχετε επηρεαστεί από την εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης;

Η έμπνευση, ευτυχώς, δεν επηρεάζεται από την κρίση. Τον δημιουργό μπορεί να τον επηρεάσει, τη φαντασία μας ποτέ! Αν μιλήσω προσωπικά, αυτή η κατάσταση με πεισμώνει, με γεμίζει ορμή για να συνεχίσω να θέλω να δημιουργώ, ώστε να είμαι κοντά στους αναγνώστες και κυρίως στα παιδιά. Είναι ο δικός μου τρόπος να τους προσφέρω λίγη αισιοδοξία μέσα από τα βιβλία μου. Είτε πρόκειται για ποίηση είτε πρόκειται για παραμύθι. Και ας μην γελιόμαστε, μέσα από όσα γράφω, τη μεγαλύτερη δύναμη την παίρνω εγώ. Γιατί μέσα από τα γραπτά μου θυμάμαι από πού ξεκίνησα, και κυρίως, θυμάμαι όλα αυτά που με αφορούν, με συγκινούν, με κάνουν να συνεχίζω να θέλω να παλεύω.

daskalakis 06

Τι χρειάζεται ένα καλό βιβλίο για εσάς;

Αλήθειες! Να νιώθω ότι αυτό που γράφει ο συγγραφέας έχει κάτι αληθινό και ειλικρινές. Προσωπικά, και επειδή ο χρόνος όλων μας είναι πλέον περιορισμένος, προτιμώ το βιβλίο που θα πιάσω στα χέρια μου να έχει κάτι όμορφο να μου διδάξει. Για αυτό και διαβάζω παραμύθια. Για αυτό και τα συλλέγω. Γιατί στα παραμύθια βρίσκω τις πιο όμορφες αλήθειες.

Στα βιβλία σας, βλέπουμε στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Νομίζω στα βιβλία μου βλέπετε μόνο στοιχεία του εαυτού μου. Δεν μπορώ να γράψω αν δεν ταυτιστώ με κάποιον ήρωα. Στα βιβλία ποίησης σίγουρα κάποιος μπορεί να δει μόνο την ψυχή μου, γιατί είναι απολύτως «αυτοβιογραφικά». Στο παραμύθι της Χιονονιφάδας που αγάπησε το Καλοκαίρι πάλι, υπάρχουν τα δύο βασικά θέματα που με απασχολούσαν ως παιδί, η ελευθερία (ό,τι αγαπάς δεν το φυλακίζεις, λέει η Ευτυχία) και η απώλεια (κάτι που φεύγει μπορεί να έρθει πίσω με μία άλλη μορφή, λέει ο Νικόλας). Και τα δύο, εμπνευσμένα μέσα από δικές μου, όχι πάντα ευχάριστες, εμπειρίες. Μέσα όμως από την έκφραση έρχεται η λύτρωση και η ηρεμία. Για αυτό και γράφω παραμύθια, για αυτό και τα διαβάζω.

Μεγαλώσατε στο νησί της Ύδρας. Και τώρα επιστρέφετε εκεί ως υπεύθυνος λογοτεχνίας στο Εργαστήρι Τέχνης και Λόγου. Μιλήστε μας για αυτό.

Νιώθω ότι ένα όνειρο γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Το χειμώνα το νησί μας έχει ελάχιστες επιλογές δράσης ή δημιουργίας για τα παιδιά. Έλλειψη που υπήρχε έντονη από τα δικά μου ήδη μαθητικά χρόνια. Καιρό τώρα, ο Δήμος και άλλοι φορείς, προσπαθούσαν να δώσουν μία καινούρια επιλογή στα παιδιά. Κάτι να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τις γνώσεις τους, κάτι να τα βοηθήσει στην εξέλιξη τους και να χρωματίσει λίγο ευχάριστα τον χρόνο τους. Φέτος λοιπόν, η προσπάθεια ήταν πιο συντονισμένη και τελικά τα καταφέραμε. Και νιώθω συγκινημένος που μπορώ να προσφέρω αφιλοκερδώς στο νησί μου όλα αυτά που εγώ στερήθηκα ως παιδί και ως μαθητής.

daskalakis 05

Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το Καλοκαίρι γίνεται όμως και θεατρική παράσταση! Πως πρόκυψε όλο αυτό;

Ναι, το παραμύθι μας παίρνει σάρκα και οστά υπό τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Αρσένη. Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι. Δέχτηκα ένα μήνυμα στο facebook για το αν θα με ενδιέφερε να δώσουμε τα δικαιώματα του βιβλίου μας ώστε να γίνει η διασκευή και να μεταφερθεί το παραμύθι στο θεατρικό σανίδι. Έχοντας δει προηγούμενες παραστάσεις της συγκεκριμένης ομάδας, και γνωρίζοντας μία από τις ηθοποιούς, δέχτηκα και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

daskalakis 04

Έχετε ενεργή ανάμιξη στην όλη διαδικασία;

Η ανάμιξη μου έχει να κάνει μόνο με τη διασκευή του έργου. Μιας και η ιστορία της Χιονονιφάδας που Αγάπησε το Καλοκαίρι, ακολουθεί τα βήματα της μικρής φόρμας, ώστε τα μηνύματα να είναι εύκολα διακριτά και να μην κουράζει τον αναγνώστη, η ιστορία έπρεπε να μεγαλώσει. Έτσι, με τη βοήθεια της σκηνοθέτιδας, ξεκίνησα τη διασκευή. Πολλές καινούριες σκηνές, αστεία περιστατικά, διάδραση, γέλιο και καινούρια τραγούδια ήρθαν να προστεθούν στην ιστορία μας. Επιπλέον, μαζί με την Λία Σταυροπούλου, που έγραψε την υπέροχη, πρωτότυπη μουσική της παράστασης, έντυσα με στίχους τις νότες της.

Θα συνεχίζατε να γράφατε κείμενα για το θέατρο ή στίχους για μια θεατρική παράσταση;

Όσον αφορά το θέατρο, σίγουρα ναι! Αν μου ζητηθεί, με πολύ χαρά! Είτε πρόκειται για διασκευή δικού μου έργου, είτε πρόκειται για μία τελείως καινούρια ιδέα, θα ήμουν ανοιχτός για συζήτηση. Για τους στίχους τώρα, είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη και οικεία για εμένα. Το έχω ξανακάνει στο παρελθόν, το έκανα πέρσι με το τραγούδι της Χιονονιφάδας, το κάνω ξανά και πάλι. Κάθε τι που αφορά τις λέξεις και τη φαντασία, με κάνει να νιώθω όμορφα να ασχοληθώ μαζί του.

Παρόλο που το καινούριο παραμύθι και η παράσταση είναι πολύ φρέσκα στη ζωή σας, υπάρχουν σκέψεις για το επόμενο βήμα;

Υπάρχουν και τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει…
Προτεραιότητα όμως για την ώρα έχει μόνο η παράσταση. Παρόλο που ο συγγραφέας, μόλις τελειώσει η δική του δουλειά, δεν έχει ανάμιξη στην όλη παραγωγή, είμαι εδώ για να στηρίξω την ομάδα και την όλη προσπάθεια. Γιατί είναι κάτι που γίνεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και οφείλουμε να αγκαλιάζουμε κάθε τι που γίνεται με σεβασμό και αγάπη για τα παιδιά μας. Άλλωστε, σχεδόν κάθε Κυριακή θα είμαι στο Θέατρο Αλκμήνη, για να υπογράφω το βιβλίο μας, και φυσικά τις φορές που μπορώ, θα ακολουθώ την ομάδα στις παραστάσεις τους στα σχολεία ανά την Ελλάδα. Τίποτα πιο όμορφο από το χαμόγελο και την αγκαλιά των παιδιών!

Instagram Χρήστου Δασκαλάκη: https://www.instagram.com/christosdaskalakis/

daskalakis 03

Πληροφορίες για την Παράσταση και κρατήσεις:

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Φιλίνη Παναγιωτοπούλου

Μαρία Στάβαρη

Νάντια Συρίου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Χρήστος Δασκαλάκης

Θεατρική διασκευή: Χρήστος Δασκαλάκης – Αθηνά Αρσένη

Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάυ Χάννα

Σκηνικά: Μάκης Χάνος

Κοστούμια: Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

Χορογραφίες: Ντανιέλα Πισιμίση

Πρωτότυπη Μουσική: Λία Σταυρoπούλου

Στίχοι/ Τραγούδι Χιονονιφάδας : Χρήστος Δασκαλάκης

Εικονογράφηση: Nτανιέλα Σταματιάδη

Γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννα Παπαϊωάννου

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης

Παραγωγή: Λωτοφάγοι & FKMB productions

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

·Έναρξη: 4 Νοεμβρίου 2018

·Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ στις 12:00 στην κεντρική σκηνή του θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ

·Εισιτήρια: 8 ευρώ (γενική είσοδος)

·Τις καθημερινές πραγματοποιούνται οργανωμένες παραστάσεις για νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και συλλόγους.

·Μεταφερόμενη παράσταση σε Παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, παιδότοπους, πάρτι, εκδηλώσεις κ.α

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Θέατρο Αλκμήνη ΤΗΛ. 210 3428650

Διεύθυνση: Αλκμήνης 8, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός )

Τηλέφωνα κρατήσεων: 2106393335 / 6932941624 / 6932249115

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα.

daskalakis 02

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

Array