Please enable JS

Υγεία – Παιδεία – Πολιτισμός στους δρόμους

 
 

  Το πρωί της Πέμπτης, οι μαθητές πήραν τους δρόμους με σύνθημά τους «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία – Δώστε λεφτά για την Παιδεία», διεκδικώντας τα σχολεία τους «να λειτουργήσουν σωστά», με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, των γονιών τους, και φυσικά των εκπαιδευτικών, την ώρα που αυξάνουν οι καταλήψεις σε όλη τη χώρα με αντίστοιχα αιτήματα. Την  ίδια ημέρα, έξω από το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί κατεβαίνουν σε 24ωρη   απεργία, απαιτώντας «μέτρα τώρα για την προστασία  της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Την ίδια ώρα με τους γιατρούς, οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται έξω από το υπουργείο Εργασίας με τον Πολιτισμό στην Εντατική. Τι έκανε η κυβέρνηση; Μα φυσικά,  αποφάσισε να ενισχύσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τι άλλο;

                

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει επιπλέον χρήματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ειδικά στα τηλεοπτικά όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, δεν ρίχνει κανέναν από τα σύννεφα. Από την πρώτη -σχεδόν- δημοσίευση της λίστας Πέτσα, κανάλια, εφημερίδες και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν την «πιθανότητα» να «χρειαστεί» νέα καμπάνια, για το καλό της δημόσιας υγείας, βεβαίως – βεβαίως.

Αυτή τη φορά ωστόσο, η κυβέρνηση κινήθηκε στην γνωστή πεπατημένη της… νυχτερινής κατάθεσης, και μάλιστα μέσα σε άλλο νομοσχέδιο. Αλλά ακόμα και αυτή η πεπατημένη, η βγαλμένη από το παρελθόν της χρεοκοπίας δεν αρκούσε. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο στο οποίο κρύφτηκαν οι προβλέψεις για την ενίσχυση των ΜΜΕ ήταν -χωρίς ντροπή- το νομοσχέδιο που έρχεται «άμεσα» να στηρίξει τους πληγέντες από την κακοκαιρία του «Ιανού» των προηγούμενων ημερών. Τον ίδιο «Ιανό» του οποίου τις επιπτώσεις σχεδόν δεν είδαν στην πλειοψηφία τους τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, όπως και οι θεατές και οι αναγνώστες τους.

Η νέα «λίστα Πέτσα» που θα έπρεπε πλέον να λέγεται «λευκή επιταγή Μητσοτάκη στους καναλάρχες» και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, δεν προβλέπει απλώς την νέα ενίσχυση για τα ΜΜΕ. Αυτή τη φορά προβλέπει «δαπάνες υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης» χωρίς διαγωνισμό, σε οικονομικό ύψος που «δεν μπορεί να εκτιμηθεί», με συνοπτικές διαδικασίες, και φυσικά, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία που θα την αναλάβει.

Ταυτόχρονα, με στόχο μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια ενημέρωσης, παρέχει φοροαπαλλαγές για τις διαφημίσεις, μέσω «προσαυξημένης έκπτωσης» για συγκεκριμένες διαφημιστικές δαπάνες επιχειρήσεων κατά τα φορολογικά έτη 2020-2021. Κατά 100% το 2020, και κατά 60% το γιορτινό 2021, οι καναλάρχες θα πληρώσουν λιγότερα σε φόρο για τις διαφημίσεις που θα πάρουν από την αγορά, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους «μεγάλους». Αυτούς που από τα 20 και πλέον εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα μοιράστηκαν περισσότερα από τα οκτώ εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με ένα μέτρο «στάχτη στα μάτια», η κυβέρνηση αποφασίζει την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που καταβάλλουν οι πολίτες στους λογαριασμούς τους στις πλατφόρμες της Nova και της Cosmote, χωρίς όμως τίποτα να διασφαλίζει πως η εταιρεία που ελέγχεται από την Deutsche Telekom και η έτερη που οδεύει στην αγκαλιά του Βαγγέλη Μαρινάκη θα μετακυλήσουν την έκπτωση στους καταναλωτές. Το ύψος του ποσού αυτού εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, αν και είναι αδύνατον να ξεχαστεί, πως στην προηγούμενη καμπάνια ενίσχυσης του Τύπου «για το καλό της δημόσιας υγείας», χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα τη λίστα των ενισχύσεων, για να αποδειχθεί πως επρόκειτο για μία διαδικασία που στόχευε κατά βάση στην ενίσχυση των πέντε μεγαλύτερων ομίλων ενημέρωσης της χώρας, την ανισοβαρή υποστήριξη των φίλιων μέσων ενημέρωσης, και λιγότερο από 1% στο σύνολο του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση για την κρατική διαφήμιση ήρθε στις αρχές του περασμένου Απριλίου, όταν η πλειοψηφία του κόσμου ήταν κλεισμένη στο σπίτι της, γεμάτοι αγωνία για την υγεία και την εργασία τους.

Θυμηθείτε λεπτομέρειες για τη λίστα Πέτσα, των 20 και πλέον εκατ. ευρώ:

https://thepressproject.gr/ta-fenomena-pou-den-apatoun-sti-lista-ton-20-ekat-evro/

 

https://thepressproject.gr/ygeia-paideia-politismos-stous-dromous-lefki-epitagi-stous-kanalarches-o-mitsotakis/