Please enable JS

Πάνος Γεωργουλής: «Ο έρωτας είναι ένα δώρο χωρίς αιτία»

Ο ηθοποιός Πάνος Γεωργουλής μιλά στο artandpress.gr, με αφορμή την παράσταση «Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας» στην οποία πρωταγωνιστεί.

Τι είναι το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας;

Αρχικά, μια απόδειξη για τη σχετικότητα της ηθικής. Κατ’ αρχήν ηθικά αποδοκιμαστέο γενικά σαν όνειρο ζωής η δημιουργία ενός μπορντέλου, υπό το πρίσμα του σκοπού της Ρόζας αναβιβάζεται σε ρομαντική ιδέα εντασσόμενη στο πλαίσιο, αφ’ ενός της απαλλαγής από τη βιοποριστική αυτοεκπόρνευση, αφ’ ετέρου της επιλογής και θέσης των δικών της όρων στη λειτουργία του. Στην πρώτη περίπτωση γιατί εκπορεύεται από τον έρωτα, στη δεύτερη γιατί αποσκοπεί στην ροστασία των εργαζομένων σε αυτό (όπως υπήρξε κάποτε και η Ρόζα), επιδεικνύοντας αλτρουισμό, ενσυναίσθηση, συναδελφική – ταξική συνείδηση αλλά και συναισθημάτων στοργής και προστασίας.
Με αυτόν τον συσχετισμό, το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας ως αιτία αποχωρισμού των προσώπων που κινούνται γύρω από αυτό, αλλά και ως τόπος της επανένωσης και της κάθαρσής τους, συμβολίζει τον αναπόδραστο δεσμό τους παρά τις φυγόκεντρες τροχιές της ζωής τους.

Πώς προσέγγισες τον ρόλο σου;

Ο ρόλος του Δημήτρη παρουσίασε τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις στην απόδοσή του, καθώς εκφεύγει εντελώς της ιδιοσυγκρασίας μου. Χρειάστηκε η συστηματική του ένταξη στο ευρύτερο πλαίσιο του έργου για να κατανοήσω ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει θέσει στη ζωή του ως απόλυτη προτεραιότητά του τον ανδρισμό του.
Στην πορεία, όσο κι αν δυσκολεύεται, δε διστάζει τελικά να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του χάριν του έρωτα της ζωής του και της αγάπης του για το παιδί τους, γεγονός μάλιστα που δε βιώνει κατ’ ουσίαν ως ήττα ή θυσία, αλλά ακριβώς ως δική του ελεύθερη επιλογή μίας νέας, σημαντικότερης
προτεραιότητας.
Υπό αυτήν την έννοια μετακινείται από τη μάτσο θεώρηση του ανδρισμού ως αντριλίκι, στην κατά τη γνώμη μου πραγματική του έννοια, της παρρησίας, της ελευθερίας της επιλογής, της ανδρείας. Τον αντιλήφθηκα λοιπόν ως έναν άνθρωπο ο οποίος βρέθηκε στο σταυροδρόμι της αλλαγής, και μέσα από την ενδοσκόπηση οδηγήθηκε στην επιλογή του σημαίνοντος ελεύθερα και χωρίς συμπλέγματα και με
αυτόν τον τρόπο συνδέθηκα μαζί του και τον αναπαριστώ.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;

Σε αμιγώς νοητικό – λογικό επίπεδο, τον αντιλαμβάνομαι μάλλον ως μια ορμονική διαταραχή για αναπαραγωγικούς σκοπούς, που προκαλεί συναισθηματική αστάθεια και επηρεάζει ακούσια και ασυνείδητα τις νοητικές διεργασίες.
Όμως, δεν υπάρχει ανθρώπινη κατάσταση πιο μεστή από ζωή από τον έρωτα.
Τι μαγική αίσθηση, η αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά, ότι είσαι αθάνατος, ανίκητος, παντοδύναμος, ΖΩΝΤΑΝΟΣ, να αισθάνεσαι τις αισθήσεις σου οξυμένες, να αισθάνεσαι πραγματικά!
Αυτή η αμφισημία, η αμφιθυμία του έρωτα είναι που τον καθιστά -πέραν όλων των άλλων- φευγαλέο, ακόμα και σαν σύλληψη. Ο έρωτας είναι ένα δώρο χωρίς αιτία, απρόσμενος και καταλυτικός.

Η πορνεία είναι λειτούργημα ή άρρωστο πάθος;

Είμαι αντίθετος ιδεολογικά στην έννοια της πορνείας, από αμφότερες τις πλευρές της συναλλαγής, κυρίως γιατί παραβιάζει την εικόνα που έχω για το ρομαντισμό στη ζωή εν γένει και στον έρωτα ειδικότερα. Σε ρεαλιστικότερη ανάγνωση, αποτελεί ταυτόχρονα, διαχρονικά, μια συνηθισμένη συνθήκη που υποδηλώνει μία ανθρώπινη ανάγκη, ομοίως από αμφότερες τις πλευρές της
συναλλαγής.
Επειδή δεν μπορώ να συλλάβω την ιδέα του κατ’ ευφημισμού καλούμενου αγοραίου έρωτα ως συνειδητή ανθρώπινη επιλογή, την αποδίδω σε εξωγενείς της ανθρώπινης βούλησης λόγους, όπως η σεξουαλική καταπίεση, η ανθρώπινη – συναισθηματική – ερωτική αποξένωση και η οικονομική ανέχεια.
Επ’ ουδενί δε θα τη χαρακτήριζα λειτούργημα, τίτλος που θα αποτελούσε όνειδος για μια κοινωνία, αλλά ούτε και άρρωστο πάθος από τη στιγμή που εμπλέκονται συναινούντες ενήλικες.
Ελπίζω ωστόσο στην εξάλειψή της, μέσα από την κοινωνική, οικονομική, ατομική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Tαυτότητα της παράστασης

Θεατρική διασκευή από το βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά “Το Τίμιο
Μπορντέλο”: Κώστας Παπαπέτρος
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιώργης Κοντοπόδης
Μουσική σύνθεση: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Φωτογραφίες – γραφιστικά: Γιάννης Παυλίδης
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης:
Δανάη Καλοπήτα, Πάνος Γεωργουλής, Ελένη Μαρμάρου
Κυριακή στις 20:30 έως τις 09/04
Θέατρο Αλκμήνη – Σκηνή SECRET ROOM
Αλκμήνης 8-12, Αθήνα
Τηλ. 210 3428650

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/to-mporntelo-tis-mantam-rozas/?lang=el

Array