Please enable JS

Aγγελική Τουμπανάκη: Η πανδημία αφήνει εμφανές τραύμα στον πολιτισμό, το οποίο πρέπει να αναλογιστούμε & να πράξουμε δεόντως.

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ  ΣΤΟ Θ. Κολωνού, Προσκλήσεις

 Μίλησέ μας για το νέο σου άλμπουμ.

Αυτό τον καιρό ηχογραφούμε με τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη, προσωπικές μας συνθέσεις για τον επερχόμενο δίσκο του project μας «Drums Voice Jazztronica Duet». Ο Ηλίας διερευνά συστηματικά, μέσα από τη σύνθεση και την ενορχήστρωση, το συνδυασμό τού drumming με την τεχνολογία και εγώ ασχολούμαι με τις «εκτεταμένες (extended) φωνητικές τεχνικές» και με το looping από το 2007. Δημιουργήσαμε το ιδιαίτερο αυτό ηλεκτρονικό-Jazz ντουέτο το 2014, το οποίο αποτέλεσε για εμάς μέσο πειραματισμού, αλλά και πεδίο έρευνας όσον αφορά στο πολυδιάστατο ρόλο των τυμπάνων και της φωνής, αλλά και στην ενορχηστρωτική μίξη του φυσικού και digital ήχου. Στις πρωτότυπες συνθέσεις κυριαρχούν η αυτοσχεδιαστική αλληλεπίδραση και ο ψηφιακός ήχος που δημιουργούν ένα μοναδικό συναισθητικό σύμπαν ενώ εκφράζουν την προσωπική μας ανάγνωση για το αστικό ηχητικό ερέθισμα καθώς και τον προβληματισμό μας για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Παράλληλα συγκεντρώνω συνθέσεις για το καινούργιο δίσκο «Crossovers» που έχει αισθητική σύνδεση με τον πρώτο μου/μας «Toubanaki & the Buzz Bastardz» κυριαρχώντας πάλι ο πολυσυλλεκτικός global ήχος, ο χώρος για αυτοσχεδιασμό και η ομαδική συνδημιουργία. Μάλιστα, στο online streaming του Crossovers 5tet στο Half Note Jazz club (24 – 30 Απριλίου) θα παρουσιάσουμε ένα από αυτά τα καινούργια κομμάτια μας με τίτλο «Βουτιά στ’ ανοιχτά» σε μουσική του Απόστολου Καλτσά και στίχους του Απόστολου και δικούς μου. Η ενορχήστρωση έγινε από όλη την ομάδα ενώ εγώ είχα επίσης την χαρά να δημιουργήσω τη φωνητική ενορχήστρωση, χρησιμοποιώντας βοκαλισμούς και λούπες, κάτι που κάνω χρόνια κυρίως σε συνθέσεις των Drums Voice Jazztronica duet. Η παραγωγή του «Βουτιά στ’ ανοιχτά» θα γίνει από την εταιρεία Musarte.Art που ιδρύσαμε με το Σωτήρη Καραμεσίνη το 2019 με σκοπό την πολυθεματική καλλιτεχνική δημιουργία και την ερευνητική εκπαιδευτική και κοινωνική δράση.

Μίλησέ μας για την μουσικές κολεκτίβες που δημιουργείς.

Από το 2005, παρουσιάζουμε με τους εκλεκτούς μουσικούς συνεργάτες μου μια σειρά από διαφορετικά μουσικά projects με Contemporary Vocal Jazz και World Fusion Jazz μουσική θεματολογία: «Toubanaki _Crossovers», «Toubanaki & the Buzz Bastardz», «Jazz Plus», «Drums Voice Jazztronica Duet», «Aggeliki Toubanaki ft avant garde electric harpist MariaChristina Harper», «Ulaloum», τα οποία παρουσιάζουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρχικά η έννοια της ομάδας και της διάδρασης αποτελεί για εμένα βασική αρχή και ανάγκη της καλλιτεχνικής μου έκφρασης. Αυτός είναι ο τρόπος που με δίδαξε η jazz μουσική, αυτό το τρόπο γνωρίζω από την αρχή της μουσικής μου πορείας. Οι μουσικές παρέες που ονειρεύτηκα και δημιούργησα βασίζονται στην πολυγνωμία και στην ανταλλαγή μουσικής πληροφορίας με διαφορετικές καταβολές. Αυτό αφορά αρχικά στην χαρά να επικοινωνώ και να γνωρίζω ανθρώπους διαφορετικής αισθητικής, μουσικής αντίληψης και ψυχοσύνθεσης και δεύτερον στη συναισθητική μου εξέλιξη μέσα από όλες αυτές τις καλλιτεχνικές αντιθέσεις αλλά και την έντονη αίσθηση ελευθερίας.

Τι μουσική ακούς, όταν είσαι μόνη;

Έχω πολλές προσλαμβάνουσες world, jazz, παραδοσιακή μουσική, πειραματική μουσική, ηλεκτρονική και τις περισσότερες φορές κάνω ακρόαση ως μουσικός αναλύοντας αρμονικό και ρυθμικό περιβάλλον.

Ίσως «κλείνω» τη μουσική μου ιδιότητα όταν συναντάω τυχαία τις μουσικές της παιδικής μου ηλικίας και των έντονων βιωμάτων μου.


Πιστεύεις ότι η τέχνη και ειδικά η μουσική, μπορεί να βοηθήσει σε δύσκολες εποχές κρίσεων και πως;

Η τέχνη και η μουσική βοήθησε και βοηθά, ο εγκλεισμός κατέδειξε την ανάγκη των ανθρώπων για διάφορες μορφές τέχνης, την ανάγκη για ψυχαγωγία και παρηγοριά. Έγιναν αμέτρητα ψηφιακά έργα παγκοσμίως, μουσική, χορός, θέατρο για να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, γαληνεύει και ανυψώνει τα συναισθήματα και αυτή της η ιδιότητα είναι που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή. Οι τέχνες μιλούν στην και για την ανθρώπινη εμπειρία και κατάσταση, είναι δε οχήματα σκέψης, αισθητικής, συναισθημάτων, καθώς και κοινωνικών μνημάτων. Για να συνεχίσουν να υπάρχουν, πρέπει να τις υποστηρίξουμε. Είναι λοιπόν αναγκαίο, η Πολιτεία αλλά και τα μεγάλα Ιδρύματα να εφαρμόσουν σοβαρά μέτρα στήριξης και να μεριμνήσουν για τη δια ζώσης επανέναρξη παραστάσεων και καλλιτεχνικών δράσεων, ώστε να μπορέσουν οι τέχνες να συνεχίζουν να προσφέρουν.

toubanaki2

Τι πιστεύεις ότι θα έρθει μετά την υγειονομική και την νέα οικονομική κρίση που περνάει η ανθρωπότητα στο χώρο της τέχνης;

Είναι μια περίοδος ιδιαίτερα έντονη και δύσκολη και σε ένα βαθμό πρωτόγνωρη. Το εύρος και το βάθος των υλικών και οικονομικών επιπτώσεων στην κοινωνία αλλά και την τέχνη δεν είναι πλήρως ορατά αυτή τη στιγμή. Η πανδημία αφήνει εμφανές τραύμα στον πολιτισμό και τις τέχνες, το οποίο πρέπει να αναλογιστούμε και όπως προείπα να πράξουμε δεόντως. Η πολύπλευρη αυτή κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με τις αξίες μας, τις σχέσεις μας και τις βασικές έννοιες Πολιτική, Κοινωνία, Πολιτισμός. Θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες σίγουρα αλλά θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κίνητρο, πάθος αλλά και διάθεση για διεκδικήσεις και για δημιουργία.

TOUMPANAKI2

Αυτός ο αποκλεισμός της Τέχνης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, τι πιστεύεις ότι μπορεί να φέρει για τους καλλιτέχνες;

Θα επιθυμούσα να φέρει μια καλλιτεχνική αναγέννηση, νέες δημιουργίες, καλλιτεχνικές οπτικές και προοπτικές αλλά γνωρίζω ότι πριν από αυτό θα υπάρξει και υπάρχει απογοήτευση, τεράστιες οικονομικές δυσκολίες για τους καλλιτέχνες, απώλειες. Πιστεύω ότι συλλογικά ο καλλιτεχνικός κόσμος πρέπει να εκφράσει τις ανάγκες του και να απαντήσει στην ερώτηση της επόμενης μέρας, ποια/πως θα είναι η πολιτισμική και καλλιτεχνική παραγωγή/δημιουργία μετά την πανδημία.

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ «CROSSOVERS 5tet» – Half Note jazz Club | Online streaming

tubanaki

Array