Please enable JS

Aμαλία Καβάλη: Ίσως οι Άγριες Μέλισσες να μας δίνουν την ευκαιρία να μετρήσουμε το συντηρητισμό μας!

Γιατί πιστεύεις ότι έχουν τέτοια επιτυχία οι Άγριες Μέλισσες;

Οι Άγριες Μέλισσες είναι η πρώτη παραγωγή μεγάλης κλίμακας των τελευταίων χρόνων με πρωτότυπη μυθοπλασία. Ήδη η κάλυψη αυτού του κενού στο τηλεοπτικό τοπίο συντείνει στην επιτυχία της σειράς. Ειδικότερα όμως, η επιτυχία μάλλον είναι ένα κράμα σεναρίου, σκηνοθεσίας, ηθοποιών και λοιπών συντελεστών που εργάζονται όλοι με ψυχική γενναιοδωρία ώστε να παραδίδουν τέσσερα επεισόδια την εβδομάδα σε μια σειρά εποχής.

 

Πιστεύεις ότι ο ρόλος της Oυρανίας παίζει κάποιον καταλυτικό ρόλο στην σειρά;

Η Ουρανία είναι ένας ρόλος που θίγει την αξία της φιλίας, τη μοναξιά μιας γυναίκας χωρίς οικογένεια τη δεκαετία του 50 και το θέμα της εξωσυζυγικής σχέσης από την πλευρά του άντρα. Προς το παρόν ο ρόλος της Ουρανίας δεν είναι καταλυτικός ως προς το κεντρικό γεγονός της ιστορίας που είναι η δολοφονία του Σέργιου και η συγκάλυψή της.

 amalia5

Τι έχεις να μας πεις για τον τηλεοπτικό σου «σύζυγο», τον Κυριακό, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή;

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής είναι εξαιρετικός συνεργάτης, όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που επέλεξαν η Μιράντα Ρωσταντή και ο Λευτέρης Χαρίτος.

  

Η φιλία της, «Ασημίνα» –  ΄Ελλη Τρίγγου, τι σημαίνει για την «Ουρανία»; 

Η Ουρανία είναι ορφανή. Η απόπειρα που έκανε να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια με τον Κυριάκο απέτυχε. Είναι ένας άνθρωπος μόνος, όχι από επιλογή αλλά λόγω συνθηκών. Η Ασημίνα είναι η πιο στενή της σχέση, η κοντινότερη που έχει σε οικογένεια. Από πλευράς της λοιπόν η σχέση είναι σχεδόν αδερφική.

 amalia3

Θα σε δούμε στην παράσταση “ΜΑΚΙΝΑΛ”, σε σκηνοθεσία της Iούς Βουλγαράκη, στο θέατρο του Νεου Κόσμου. Μίλησέ μας για τον ρόλο σου.

Δεν έχουμε αρχίσει ακόμα πρόβες. Από την ανάγνωση του όμως το έργο μου έχει κάνει εντύπωση. Βασίζεται σε μια πραγματική δικαστική απόφαση της Αμερικής που έστειλε μια γυναίκα στην ηλεκτρική καρέκλα. Τελειώνοντας την ανάγνωση σκέφτηκα πως πολύ συχνά οργιζόμαστε με μια απόφαση δικαστηρίου ή με το πως συμπεριφέρεται η κοινωνία στο σύνολο της ξεχνώντας πως είμαστε μέρος της. Η αρχή του φασισμού είναι το να θέλω ο άλλος να γίνει όπως είμαι εγώ. Να κάνει περίπου τις επιλογές που κάνω ή που θεωρώ σωστές, ίσως γιατί αν δεν τις κάνει θα αμφιβάλλω μετά για τον εαυτό μου. Από τον κάθε έναν από εμάς δημιουργούνται τα σύνολα και ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει να μην τιμωρεί έστω και με απομόνωση αυτόν που διαφοροποιείται από το σύνολο. Έτσι, στο “Μάκιναλ” όλοι εμείς που θα αντιπροσωπεύουμε τα μέλη της κοινωνίας θα πιέζουμε σιγά σιγά τη Δέσποινα Κούρτη που θα ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα να ακολουθήσει το δικό μας δρόμο. Η γυναίκα αυτή αν και δεν το απολαμβάνει παρασύρεται στο δρόμο μας, δεν μπορεί να ακολουθήσει την πορεία ζωής που θα ήθελε. Όταν εν τέλει παραστρατεί, τιμωρείται.

 

Τι πιστεύεις για την Ελλάδα του 2020;

Ίσως οι Άγριες Μέλισσες να μας δίνουν την ευκαιρία να μετρήσουμε το συντηρητισμό μας. Παρακολουθούμε μια ιστορία που εκτιλλίσσεται το 1950, 70 χρόνια πρίν,άρα μπορούμε κάπως να δούμε ποια πρόοδο έχουμε κάνει ακόμα και από τις αντιδράσεις μας. Πόσο αποδεκτός είναι σήμερα ο πατέρας-αφέντης Δούκας; Ή στην περίπτωση της εξωσυζυγικής σχέσης από την πλευρά του άντρα, οι χαρακτήρες της σειράς λίγο-πολύ στοχοποιούν την εμπλεκόμενη γυναίκα. Η Μαρίκα ζητάει τα ρέστα από την Ουρανία γιατι ο Κυριάκος “άντρας είναι θα παρασυρθεί” και οι γυναίκες του χωριού διαπομπευούν την Ελένη και όχι το Λάμπρο για τη σχέση τους. Εμείς βλέποντάς το σήμερα συμφωνούμε; Η εξωσυζυγική σχέση από την πλευρά της γυναίκας θίγεται από τη Μυρσίνη, δεν είναι στην αφήγηση της ιστορίας ο πιο συμπαθητικός χαρακτήρας, την κρίνουμε όμως σήμερα αιχμηρότερα από το δάσκαλο ή τον Κυριάκο; Στο φόνο του Γιάννου, του διαφορετικού του χωριού, αντιδράσαμε με πόνο και οργή, σε μια πρόσφατη δολοφονία συμπολίτη μας όμως δεν αντιδράσαμε συλλήβδην και άμεσα έτσι. Είπαμε μάλιστα πως ήταν χρήστης, λες και αυτή η περιθωριοποίηση δικαιολογούσε τη δράση των υπολοίπων. Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία αν θέλουμε να δούμε αν η ευαισθησία μας είναι επιλεκτική και εκ του ασφαλούς και να διερωτηθούμε γιατί.

amalia7

 

Πληροφορίες για την παράσταση Μάκιναλ στο θέατρο του Νέου Κόσμου ΕΔΩ

 

Οι φωτογραφίες από την τηλεοπτική σειρά “Άγριες Μέλισσες” είναι ευγενική παραχώρηση του Αnt1

Array