Please enable JS

Οι “Χωρίς Οικογένεια” του Θέατρου Τέχνης μιλούν στην Art and Press

 Πήγαμε στο Θέατρο Τέχνης και είδαμε την εξαιρετική και ευφάνταστη παδική παράσταση “Xωρίς Οικογένεια» του σκηνοθέτη Δημήτρη Δεγαΐτη και μιλήσαμε με μερικούς από τους ηθοποιούς.

 

Η σκηνοθετική ματιά του σκηνοθέτη, μαζί με την ομάδα των τόσο ταλαντούχων ηθοποιών του, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, μέσα από μινιμαλιστικές επιλογές σε σκηνικά, χρήση ήχων, μουσικής, κίνησης. Μια υπέροχη παράσταση, που σγίγουρα δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Δημοσθένης Φίλιππας

 dimos

Είμαι ο θετός πατέρας του Ρεμί, ο Μπαρμπερέν. Είμαι προβληματικός, έχω πολλά άγχη, δεν έχω χρήματα και  αναγκάζομαι να διώξω τον ήρωά μας από το σπίτι μου και να τον εμπιστευτώ στον καλό κύριο Βιτάλι.

Κάνω επίσης τους ρόλους ένος τρελοιταλού μουσικού, ένος ζωέμπορα και του υποχθόνιου κακούργου θείου. Γενικά κάνω πολλούς ρόλους, όπως και πολλά αντικείμενα. Παράδειγμα με τον φίλο μου τον Κωνσταντίνο  Ευστρατίου, κάνουμε έναν  ανεμόμυλο, αλλά και την μηχανή ενός ποταμόπλοιου.

Γιατί ο Δημήτρης Δεγαΐτης αποφάσισε να λειτουργήσει με ένα τόσο απλό σκηνικό;

Από τη στιγμή που όλο το σκηνικό στηρίζεται σε 18 καρέκλες, σε σκούπες, σε ψάθες και σε κουβάδες, τα πάντα δημιουργούνται μέσα από αυτά και αποτελούν όλα αντικείμενα της παράστασης. Το καμτσίκι που έχω ως ζωέμπορας είναι μια σκούπα, το ψωμί είναι ένα ψάθινο σκουπάκι. Αυτό που θέλω να πω σε σχέση με την σκηνοθεσία και το σκηνικό  είναι ότι αφήνει ελεύθερη την φαντασία και της δική μας και των παιδιών. 

Ο σκηνοθέτης δίνει στα παιδιά να κατανοήσουν, πώς ένα πολύ απλό αντικείμενο στην εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας, όπως ένας κουβάς ή μια καρέκλα μπορεί να γίνει κάλλιστα  αντικείμενο παιχνιδιού.

  

Κατερίνα Mηλιώτη

 miliot

Τον Δημήτρη  Δεγαΐτη τον αγαπώ πάρα πολύ. Έχουμε δουλέψει και στο παρελθόν μαζί, ως ηθοποιοί  και  εδώ στο παιδικό θέατρο τα τρια τελευταία χρόνια. Από τους καλύτερους συνεργάτες που μπορεί να σου τύχουνε, είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος, πολύ δοτικός, πολύ γενναιόδωρος, με φαντασία. Μ’ αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνει γιατί το αγαπάει και αυτό βγαίνει στο αποτέλεσμα της δουλειάς του. Το μεταδίδει στους ανθρώπους που συνεργάζεται. Έχει το χάρισμα να δημιουργεί ομάδες.

  sansfamille1

Κωνσταντίνος Ευστρατίου

 efstra

 Το “Χωρίς οικογένεια” είναι ένα θαυμάσιο έργο, που όλοι είτε απλά  το  γνωρίζουμε είτε το έχουμε διαβάσει. Είναι το πρώτο – πρώτο βιβλίο που διάβασα, όταν ήμουν μικρός.

Το όμορφο  στην παράσταση είναι οι καλοί συνεργάτες και ότι δεν έχουμε καθόλου σκηνικά.  Έχουμε μόνο καρέκλες,  σκούπες και κουβάδες και νομίζω ότι είναι το απόγειο της έξαψης και της φαντασίας των παιδιών. Εγώ κάνω τον σινιόρ Βιτάλι και τον Ντρίσκολ, δύο τελείως αντίθετους ρόλους. Το διασκεδάζω και το χαίρομαι πάρα πολύ.

  

Φραγκίσκη Μουστάκη

 frag 2

Με τον τρόπο που δουλεύει  ο Δεγαΐτης σε αυτό το έργο, εκτός από  τον Μάριο Κρητικόπουλο, που κάνει μόνο τον Ρεμί, οι υπόλοιποι κάνουμε πολλούς ρόλους. Εγώ υποδύομαι την κυρία Μήλιγκαν, η οποία όπως αποκαλύπτεται στο τέλος του έργου,  είναι η μητέρα του Ρεμί.  Υποδύομαι την πανδοχέα, η οποία έιναι μια γρια που δεν ακούει καλά και εμποδίζει τον Ρεμί  να φτάσει πιο κοντά στη μητέρα του. Υποδύομαι την γυναίκα του Ντρίσκολ, η οποία ανήκει σε μια ψεύτικη οικογένεια, που ουσιαστικα είναι οι απατεώνες που έχουν χτίσει την απάτη για να κλέψουν τον Ρεμί από την μητέρα του. Τέλος υποδύομαι ένα σκιάχτρο με τεράστια επιτυχία!

Γιατί έίναι τόσοι οι ρόλοι στην παράσταση;

Γιατί το έργο είναι τεράστιο και η θεατρική διασκευή έχει πάρα πολλούς χαρακτήρες, με πολλές μικρές σκηνές.

  sansfamille2

Μάριος Κρητικόπουλος

 kritik

Είμαι από τους τυχερούς  απόφοιτους του θέατρου Τέχνης, όπου τελείωσα το 2017. Μετά βρέθηκα να δουλεύω στο Εθνικό. Είμαι λοιπόν πάρα πολύ  χαρούμενος που επιτρέφω στο “σπίτι” μου στο Θέατρο Τέχνης. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω με ένα έργο, όπως το «Χωρίς Οικογένεια» και με έναν σκηνοθέτη, που αγαπώ ιδιαιτέρως και με ένα ρόλο, που πραγματικά με συγκινεί και με αγγίζει πάρα πολύ, τον Ρεμί.

 

Είναι αυστηρός ο σκηνοθετης Δημήρης Δεγαΐτης, σας «δέρνει»;

 

Όχι μόνο μόνο μας δέρνει, αλλά μας βρίζει, μας  στέλνει προσωπικά απειλητικά  μηνύματα κάθε βράδυ (γέλια), αλλά εμείς τον αγαπάμε. Νομίζω ότι από τις 4-5 δουλειές που έχω κάνει, από τότε που τελείωσα τη σχολή, σε αυτή τη δουλειά είναι που πέρασα τόσο ωραία στις πρόβες. Ήταν εξαιρετικά από την αρχή. Γέλασα πάρα πολύ.  Ο Δεγαΐτης  έφτιαξε μία καταπληκτική ομάδα και αυτό φαίνεται πάνω στη σκηνή.

 degai

Δημήτρης  Δεγαΐτης. σκηνοθέτης.

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

sansfamille3

 

 

Array