Please enable JS

Δημήτρης Κογιάννης: Ήταν αναμενόμενο την υγειονομική κρίση να ακολουθήσει η οικονομική.

Μίλησέ μας για το τελευταίο σου τραγούδι.

Αυτή τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον μου στρέφεται στην κυκλοφορία του νέου μου δίσκου στις 22-3-2021 σε ποίηση Ρώμου Φιλύρα και επιγράφεται «Τα ποιήματα ενός γελοίου». Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μουσική προσέγγιση πάνω στην ποίηση του Ρώμου Φιλύρα, ενός ποιητή που με την ποιητική του συλλογή «Ρόδα στον αφρό» εγκαινιάστηκε η παρουσία του μετασυμβολισμού και του νεορομαντισμού στην Ελλάδα.

Η ιδιαίτερη κατάσταση πουβιώνουμε μου δίνει χρόνο να δημιουργήσω καινούργια πράγματα και συγκεκριμένα δουλεύω πάνω σε ποιήματα του Edgar Allan Poe στα αγγλικά και του Charles Baudelaire σε ελληνική μετάφραση.

Τι νοιώθεις για όλη αυτή την εξέλιξη στο #metoo στην χώρα μας;

Λύπη και απέχθεια, γι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μου. Πιστεύω ότι είναι πολύ δυνατότερο από το χάσουν την ισχύ και την αίγλη τους ισχυρές μορφές και είδωλα. Ταυτόχρονα έχω μια μικρή ελπίδα, ότι όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή κοινωνικής συμπεριφοράς και ανθρώπινου σεβασμού, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα του καθενός να ζει ελεύθερα μέσα από τις επιλογές του, είναι αναφαίρετο. Εξυπακούεται ότι είμαι κοντά στα θύματα τέτοιων απάνθρωπων και ακραίων συμπεριφορών. Σίγουρα πάντως μας αφορά όλους αυτό που ζούμε σήμερα.

 https://www.youtube.com/watch?v=ZTxzRZYFmwk

Τι πιστεύεις για την υγειονομική και την νέα οικονομική κρίση που περνάει η ανθρωπότητα;

Θα πρόσθετα και ανθρωπιστική κρίση δίπλα στην υγειονομική. Σήμερα η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια μεταστροφή του κλίματος. Η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον το καθιστά συνεχώς όλο και περισσότερο μη βιώσιμο. Εάν οι «ισχυροί» σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ενδιαφερθούν σοβαρά, δίνοντας κλιματικές λύσεις και αλλαγές, πιστεύω ότι και αν ακόμη ξεμπερδέψουμε από τον covid-19, κάτι άλλο θα πλήξει την ανθρωπότητα. Ήταν αναμενόμενο την υγειονομική κρίση να ακολουθήσει η οικονομική κρίση, διότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την εξέλιξη του ιού και όσο ο ιός μας στέλνει στην εντατική, στην εντατική θα είναι και η οικονομία. Σίγουρα υπάρχει μια αβεβαιότητα για το μέλλον, μετά τις βαριές επιπτώσεις στην οικονομία. Και εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει οι κυβερνώντες να εφαρμόσουν μέτρα ενίσχυσης για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία.

Πιστεύεις και ναι γιατί ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο τον φόβο;

Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, πάνω στο οποίο «πάτησαν» από τη γέννηση του ανθρώπου, ο ισχυρός άνθρωπος εναντίον του αδύναμου , η εκκλησία και η πολιτική. Ο φόβος χειραγωγεί εύκολα τον άνθρωπο και τον κατευθύνει. Οι εκάστοτε κυβερνώντες εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο φόβο σε πλανητικό επίπεδο, προκειμένου να κυριαρχήσει μια νέα μορφή άσκησης της εξουσίας. Η συνεχής προετοιμασία για τα χειρότερα καλλιεργεί έντονα το συναίσθημα του φόβου, εξυπηρετώντας έτσι συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά, μη αντιληπτά στο πλήθος των ανθρώπων. Σήμερα με την παγκόσμια απειλή μιας καταστροφής, ο φόβος έχει κατακλίσει την ανθρωπότητα, η ανασφάλεια έχει εγκατασταθεί στις ελάχιστες επιλογές των ανθρώπων με μόνιμη την απειλή του αδιεξόδου.


Τι μουσική επιλέγεις να ακούς στον ελεύθερο σου χρόνο;

Ακούω και μελετάω όλα τα είδη της μουσικής, ελληνική και ξένη. Προτιμώ όμως να ακούω νέες προτάσεις παρά δοκιμασμένα πράγματα που δεδομένα μου αρέσουν και που έχουν δουλευτεί πολύ από πολλούς σε διάφορες εκδοχές. Εδώ, να επισημάνω ότι η μουσική που γράφεται σημερα και αφορά στο σήμερα, εχει μια σχεδόν εξ ολοκλήρου ρυθμική κατεύθυνση και η μελωδία τείνει προς εξαφάνιση.

Πληροφορίες για το νέο τραγούδι στο παρακάτω link

Δημήτρης Κογιάννης: «Άγνωστη»

KOGIANNHS AGNWSTH


Πώς νομίζεις ότι μπορεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά ένας μουσικός στη σημερινή εποχή, άσχετα με την υγειονομική κρίση;

Δυστυχώς δεν μπορεί.

Ευχαριστώ πολύ.

Array