Please enable JS

Δημήτρης Τσίκλης: Να βρίσκουμε ο καθένας τον εαυτό του μέσα από τον άλλον!

Όταν σου πρότεινε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης να παίξεις στην παράσταση “Το τριαντάφυλλο στο στήθος” του Τενεσί Ουίλιαμς γιατί δέχτηκες;

Η αλήθεια είναι ότι είχα κάποια άλλη δουλειά στο μυαλό μου. Ο Λευτέρης με κέρδισε με τον τρόπο του, αλλά μαζί και το ίδιο το έργο. Ένα έργο που έχει ανεβεί πολύ λίγες φορές στο ελληνικό θέατρο. Με πρώτο το ανέβασμα του Κουν στο θέατρο Τέχνης, που θα επιστρέψει τώρα. Ένα έργο και ένας ρόλος που πραγματικά με κάνανε να πω κατευθείαν το ναι και να μην σκεφτώ τίποτα άλλο. Να αφήσω αμέσως στην άκρη οτιδήποτε άλλο είχα στο μυαλό μου.

Πως είναι ο Λευτέρης Γιοβανίδης;

Τι να πρωτοπώ. Ένας πολύ εύστροφος άνθρωπος. Με κέρδισε κατευθείαν από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε και κλείσαμε τη συμφωνία για την παράσταση. Έχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί και στις πρόβες που έχουν γίνει εδώ στην Αθήνα αλλά και στην Κοζάνη,  που πηγαινοερχόμασταν. Ένας άνθρωπος που είναι πολύ ευδιάθετος, πολύ δοτικός. Μας προσέγγισε με μία φροντίδα.

Και πέρα από μας έχει φροντίδα και για τον κόσμο. Στην Κοζάνη η πρώτη του έννοια ήταν να στρέψει τον κόσμο στο θέατρο. Ανακαίνισε ένα ολόκληρο ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο το έκανε πραγματικά πανέμορφο. Ένα διαμάντι στη Βόρειο Ελλάδα, που θα το ζήλευε και η Αθήνα.

Προσπαθεί με όλα του τα μέσα να τραβήξει τον κόσμο στο θέατρο και να μοιραστεί μαζί του όσα έχει να πει. Το θεωρώ πολυ σπουδαίο αυτό.

tsiklis2

Πες μας για το ρόλο σου.

Ενσαρκώνω τον ρόλο του Jack Hunter, ενός ναύτη που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες μεταξύ μάνας και κόρης. Ουσιαστικά ο ρόλος του

λειτουργεί σαν ένα αλεξικέραυνο μεταξύ των δυο γυναικών. Είναι ένας νέος ναύτης, ένας έφηβος, που δεν έχει καν τελειώσει το σχολείο. Μπορεί να σε ξεγελάει λόγω της εμφάνισης ή της δουλειάς του, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα παιδί που προέρχεται από μία καλή οικογένεια. Έχει γαλουχηθεί με αξίες και ιδανικά. Μπαίνει με τόλμη, ο μόνος που το κάνει αυτό, με τόλμη και αποφασιστικότητα στο σπίτι της Σεραφίνας, ώστε να διεκδικήσει την έγκριση για την κόρη της, την Ρόζα. Κι αυτό επειδή γνωρίζοντας τη Ρόζα ξυπνάει κάτι πολύ πρωτόγνωρο μέσα του.

Πες μας λίγα λόγια για την Ρόζα, την Ειρήνη Ιωάννου.

Η Ειρήνη είναι ένα αξιαγάπητο πλάσμα, πολύ δοτικό. Έχει πολλή χαρά, πολύ ενέργεια μέσα της. Πιστεύω ότι ταιριάζει απόλυτα με το ρόλο της Ρόζας. Είναι ένα παιδί που παίζει με τις πεταλούδες της. Μέσα στο έργο όμως αναγκάζεται να τις αφήσει, ώστε να κάνει την είσοδό της στην ενήλικη ζωή. Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική επιλογή και με βάση το έργο και με βάση εμένα. Έχουμε ταιριάξει πάρα πολύ και είναι χαρά μου να δουλεύω μαζί της. Πάντοτε συζητήσιμη και πάντοτε εκεί για μένα τόσο κατά τη διάρκεια των προβών, όσο και των παραστάσεων. Εγώ για εκείνη και εκείνη για μένα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σπουδαίο στο επάγγελμα που κάνουμε.

tsiklisperses

Μπροστά στην αφίσα από τους θρυλικούς “Πέρσες” του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης. 

Πες μας για την συνεργασία με τον Γεράσιμο Μιχελή.

Τον Γεράσιμο πέρα από αγαπημένο συνάδελφο, μπορώ πια να τον αποκαλέσω και φίλο.

Ένας άνθρωπος ο οποίος με έχει πιστέψει πάρα πολύ από το ξεκίνημα μου πριν ενάμιση χρόνο. Με έχει στηρίξει πάρα πολύ σε όλα μου τα βήματα. Και το ίδιο έκανε και κάνει καθόλη τη διάρκεια των προβών και των παραστάσεων.

Με απόλυτη ευγένεια, χωρίς καμία αντίζηλια, xωρίς τίποτα. Παρότι έχει μία πορεία πολλών χρόνων και εγώ είμαι μόνο στο ξεκίνημα. Βρίσκεται εκεί για να μου δίνει κατευθύνσεις, να μου λέει τι λειτουργεί και τι όχι. Σαν φίλος να με συμβουλεύει για πράγματα, που εγώ μπορεί να μην έχω μυριστεί ακόμα. Εκεί σε ότι τον χρειαστώ. Θεατρικά και μη. Ταυτόχρονα μοιραζόμαστε και το καμαρίνι μαζί με τον Ισίδωρο Σταμούλη και περνάμε καταπληκτικά.

Έχουμε γίνει μία πολύ ωραία παρέα.

Τι σκέφτεσαι για το 2020;

Εύχομαι απόλυτη αφθονία στα συναισθήματα, στον έρωτα, στη χαρά, στην δοτικότητα. Να κοιτάμε περισσότερο ο ένας τον άλλον στα μάτια. Και όπως λέει ο Τεννεσσί Ουίλιαμς στο έργο, να βρίσκει ο καθένας τον εαυτό του μέσα από τον άλλον. Και νομίζω ότι αυτή είναι η διαδικασία. Μακριά από οθόνες, μακριά από απόστασεις. Ο ένας μέσα στον άλλον!

 tsiklis1

Πληροφορίες για την παράσταση “Τριαντάφυλλο στο στήθος του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης ΕΔΩ

 Τριανταφυλλο3

Η φωτογράφιση έγινε μέσα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από τον Μάρκο Τσίκλη.

 

Array