Please enable JS

Ελπίδα Μηναδάκη: “Οι ικανοί άνθρωποι δεν χάνονται ποτέ. Ακόμα κι αν πρέπει να διανύσουν δυσκολότερο δρόμο από άλλους!”

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να  γράψετε ένα παιδικό κείμενο;

Από μικρή μου άρεσαν οι ιστορίες. Ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγω από την καθημερινότητα μιας που ήμουν σχετικά κλειστό παιδί. Το ότι άρχισα να γράφω, ήταν μια σημαντική διέξοδος, με ταξίδευε και με κρατούσε σε ισορροπία. Αργότερα και με φίλους όταν μαζευόμασταν φτιάχναμε ιστορίες και ήταν ένα πολύ ωραίο διασκεδαστικό παιχνίδι που περνούσαμε όμορφα. Γενικά, πάντα παροτρύνω τα παιδιά να γράφουν, όπως κάνω και στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που διδάσκω στο βιβλιοπωλείο Τετράγωνο πέντε χρόνια τώρα. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που τα βοηθάει να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και να περνούν καλά, δημιουργώντας κάτι δικό τους.

Μιλήστε μας για  το συγκεκριμένο κείμενο ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ. Από πού αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας;

Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας είναι ένα βιβλίο που είχα εκδώσει παλιότερα στις εκδόσεις Κέδρος και αποφάσισα να το κάνω παράσταση μιας που είχε ιδιαίτερη απήχηση τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Είναι μια ιστορία όπου με αφορμή τη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, μια ξεχασμένη ομπρέλα μέσα στο μουσείο Ουφίτζι μπαίνει το βράδυ στον πίνακα και ανακαλύπτει… τους κατοίκους του. Τη θεά Αφροδίτη, τον Πηγασούλη και άλλους ενδιαφέροντες ήρωες.  Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οτιδήποτε. Μια λέξη, μια εικόνα, μια αφορμή, μια σκέψη. Δεν υπάρχει κανόνας. Οι ιστορίες είναι γύρω μας. Το θέμα είναι να βρεις αυτή που θα εμπνεύσει κι εσένα ως συγγραφέας αλλά και αυτούς που θα σε διαβάσουν. Και ειδικά, όταν πρόκειται για παιδιά!

Στα βιβλία σας, βλέπουμε στοιχεία του εαυτού και της προσωπικότητας σας;

Ναι υπάρχουν δικά μου στοιχεία. Αυτό όμως δεν είναι πάντα απαραίτητο. Σίγουρα όμως είναι αναπόφευκτο να αποτυπωθούν και ενσωματωθούν κομμάτια κάθε συγγραφέα που διηγείται μια ιστορία. Γίνεται πιο ζωντανή ιστορία. Την κάνει πιο εύκολα δική του. Όμως πάντα εξαρτάται από το περιεχόμενο και το θέμα της ιστορίας.

elpida2

Θα συνεχίζατε να γράφατε κείμενα για το θέατρο ή στίχους για μια θεατρική παράσταση;

Η πρόθεση μου είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα σε πάνε μόνα τους. Όταν έγραψα το βιβλίο, δεν είχα σκεφτεί ότι θα το ανέβαζα κάποια στιγμή σε θεατρική σκηνή. Πάντα με ενδιέφερε και συνεχίζει να με ενδιαφέρει το γράψιμο για θέατρο, αλλά και άλλα είδη γραφής.  Το γεγονός ότι βλέπω Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας να έχει ανέβει στη θεατρική σκηνή, να έχουν ζωντανέψει οι ήρωες κάτω από το έμπειρο σκηνοθετικό μάτι του Γιώργου Δουργούτη και την υπέροχη μουσική των βραβευμένων μουσικοσυνθετριών Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα. Επίσης, οι ηθοποιοί Μέλανι Μαρχάινε και Ρένα Τσουρή δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς κάνουν πολλούς ρόλους επί σκηνής, χορεύουν και παίζουν με τα παιδιά. Είμαι όμως για άλλο ένα λόγο πολύ περήφανη φέτος, καθώς είναι η 2η χρονιά που παίζεται η παράσταση. Φέτος πραγματοποιείται στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη κάθε Κυριακή στις 12.00 και ο σκοπός είναι ιερός. Γιατί μέρος των εσόδων διατίθεται για τον ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με τον Σκοπό Ζωής.

Συνεπώς, όταν μπορούμε και κάνουμε θέατρο που αρέσει στα παιδιά και παράλληλα προσφέρουμε και κάτι στο κοινωνικό σύνολο, είναι ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσω. 

 

Τι πιστεύετε για την Ελλάδα του 2019;

Είμαι αισιόδοξη από τη φύση μου οπότε θεωρώ ότι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι σε όλους τους χώρους και μεγαλύτερες δυνατότητες να πραγματοποιηθούν πράγματα. Πότε δεν γίνονταν όλα εύκολα στην Ελλάδα ανεξαρτήτως χρονολογίας. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σαμποτάρουμε συχνά τον εαυτό μας. Όμως οι ικανοί άνθρωποι δεν χάνονται ποτέ. Ακόμα κι αν πρέπει να διανύσουν δυσκολότερο δρόμο από άλλους. Η Ελλάδα του 2020 μπορεί να πάει πιο μπροστά. Και θα πάει γιατί τα χειρότερα είναι πίσω μας!

elpida1

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

ombrela 3 ead022b4

 

 

Array