Please enable JS

Η χορεύτρια Ιωάννα – Μαρία Κωστάκη μιλάει από την καραντίνα της στη Βαρκελώνη!

Η ενασχόληση σου με την τέχνη του χορού σε έχει προοδεύσει σαν άνθρωπο; Και αν ναι με ποιον τρόπο και σε ποιούς τομείς της ζωής σου;

 Πιστεύω πως οι χορευτές γενικά είμαστε πολύ τυχεροί άνθρωποι. Όλοι συνήθως ξεκινάμε να ασχολούμαστε με αυτόν από μικρή ηλικία και έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε και να ακούσουμε το σώμα μας. Ο χορός όμως δεν ασκεί μόνο το σώμα αλλά σε μεγάλο βαθμό και τον νου. Η ενασχόληση μου με τον χορό με έκανε από μικρή πιο ανεξάρτητη, πιο ώριμη, με έμαθε να έχω αυτοσυγκράτηση και υπομονή.

 

Πως είναι η ζωή στην Ισπανία τώρα με την υγειονομική κρίση; 

Η ζωή μου τις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει εντελώς καθώς συνήθως είμαι σε μια αίθουσα χορού από τις εννιά το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα και τώρα είμαι στο σπίτι και μπορώ μόνο να βγω από αυτό εάν πρέπει να προμηθευτώ τρόφιμα. Αν και άργησαν να παρθούν τα μέτρα που έπρεπε ,ο κόσμος εδώ συνεργάστηκε πολύ γρήγορα και κάναμε αμέσως αυτό που μας ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να γίνει. Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη γεμάτη ζωή και είναι πολύ περίεργο να βλέπεις όλους τους δρόμους και τα μπαρ έτσι όπως δε τα είχες δει ποτέ. Όλο αυτό όμως θα περάσει.

 ioanna6

Εσύ πως λειτουργείς εντός σπιτιού στην Ισπανία όντας κλεισμένη;

 Από τις πρώτες μέρες προσπάθησα να φτιάξω ένα πρόγραμμα και να το ακολουθώ καθημερινα. Κάθε πρωί κάνω γιόγκα, μετά διαβάζω κάποιο βιβλίο στο μπαλκόνι, λίγο αργότερα θα κάνω κάποιες ασκήσεις μπαλέτου. Γενικά προσπαθώ κάθε μέρα να κινούμαι από λίγο και έψαξα αμέσως τον τρόπο να συνεχίζω να χορεύω και από το σπίτι. Ωστόσο έχουν υπάρξει και ημέρες που απλά δεν ήθελα να κάνω τίποτα, αλλά δεν πρέπει κανείς να εχει τύψεις. Το σώμα το χρειάζεται και αυτό.

  ioanna9

Γιατί αποφάσισες να πας στην Βαρκελώνη;

 Γενικά μου αρέσει το εξωτερικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ειδικά για το κλασσικό μπαλέτο. Πριν μπω στην σχολή χορού της εθνικής λυρικής σκηνής όταν ήμουν 18 ετών, πιο πριν έμενα και σπούδαζα χορό στην Νέα Υόρκη αλλά λόγω κάποιων δυσκολιών δε θα μπορούσα να μείνω εκεί και τα τρία χρονια, οπότε γύρισα στην Ελλάδα. Δεν μετανιώνω τίποτα γιατί και η εκπαίδευση που μου παρείχαν στη σχολή της λυρικής ήταν πολύ καλή, γνώρισα ανθρώπους που με βοήθησαν και πίστεψαν σε εμένα και έκανα φιλίες που έμειναν. Ωστόσο, είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ήθελα μόλις τελειώσω τις σπουδές μου να φύγω ξανά στο εξωτερικό, οπότε έκανα κάποιες οντισιόν και τελικά ήρθα εδώ!

 ioanna2

Mίλησε μας για την εμπειρία σου στην χορευτική ομάδα εκεί;

 Το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα είναι πολύ όμορφο. Υπάρχει ανταγωνισμός καθώς αποτελείται από πολύ καλούς χορευτές από διάφορες χώρες αλλά είναι καλός ανταγωνισμός και σε κάνει μόνο καλύτερο. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη εδώ.

 

Η Ελλάδα και ολόκληρη η Γη μπήκαν σε μια περίοδο δοκιμασίας με τον ιό. Τι πιστεύεις ότι θα φέρει την επομένη μέρα όλη αυτή η κατάσταση για τους ανθρώπους και την ζωή μας;

Σίγουρα θα μας πάρει πολύ καιρό για να έχουμε ξανά την ίδια καθημερινότητα. Εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή θέλησα να εκμεταλλευτώ αυτόν τον ελεύθερο χρόνο και να μην αρχίσω να παραπονιέμαι αλλά να κάνω πράγματα που ίσως δεν είχα ποτέ τον χρόνο να κάνω. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν το ίδιο. Σίγουρα θα είμαστε διαφορετικοί μετά από αυτή την δοκιμασία και πολλά δεν θα είναι ακόμη όπως πριν και θα υπάρχουν ακόμη πράγματα να αντιμετωπιστούν, ας βγούμε όμως από αυτό καλύτεροι και όχι χειρότεροι.

ioanna5

Δείτε το βίντεο από την καραντίνα της Ιωάννας – Μάρια Κωστάκη: