Please enable JS

Κι Από Σμύρνη…Σαλονίκη

Επιμέλεια παρουσίασης κειμένου Εμυ Τζάβρα-Bulloch

 

Μετά τη θεαματική πορεία του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» που αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, η Μιμή Ντενίση, μας καλεί στη «Σαλονίκη» για να γνωρίσουμε τη συνέχεια του ταξιδιού της οικογένειας  Μπαλτατζή, μετά τον ξεριζωμό της από την πόλη της Μικρασίας.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα φιλοξενήσει από τις 24 Οκτωβρίου το έργο «Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» το οποίο ήδη κατέχει μια πρωτιά για τα ελληνικά θεατρικά δεδομένα, αφού θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό το sequel ενός έργου.

Το νέο αυτό έργο ξεκινά με ένα στοίχημα δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας του prequel, κάτι που εντούτοις είναι βέβαιο πως θα κερδηθεί. Τόσο η παρουσία της πολυσχιδούς  Μιμής Ντενίση, η οποία υπογράφει τη συγγραφή του κειμένου και τη σκηνοθεσία του έργου, όσο και η αποφασιστική και συνεπής ενδελέχεια με την οποία το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αντιμετωπίζει από την ίδρυση του, τις προσπάθειες για τη διατήρηση και προβολή της ελληνικής ιστορίας, λειτουργούν ως τα απόλυτα εχέγγυα αρτιότητας και ποιότητας.

Πρόκειται να δούμε μια παραγωγή πολυσύνθετη, αποτέλεσμα εκτενούς ιστορικής έρευνας από τη συγγραφέα, μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά πράγματα σύνθεση σκηνικής ανασύνθεσης και τεχνολογίας, η λεπτομέρεια των οποίων θα μεγιστοποιήσει την θεατρική εμπειρία των θεατών, μεταφέροντας τους σε μια αισθητική πραγματικότητα, πιστή στην ιστορία και την εποχή.

Αναμονή λοιπόν, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, όταν τα μέλη της οικογένειας Μπαλτατζή, αναμένεται να βρουν εκ νέου τη θέση τους στις καρδιές των θεατών.

Λίγα λόγια για το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας  και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

SMirni 1

Σημείωμα δημιουργού

Η τεράστια επιτυχία του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», επιτυχία που δεν έχει όμοιά της στα θεατρικά χρονικά, γιατί ξεπέρασε το ενδιαφέρον για την παράσταση και έγινε εθνικό θέμα, μ’ έφερε πολύ κοντά στους Μικρασιάτες και σ’ όλους τους απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Οι συγκινητικές εκδηλώσεις που δεχτήκαμε αφορούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος την ίδια την παράσταση, αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης που ένιωσαν μέσα από αυτήν. Δική τους ιδέα και απαίτηση ήταν να γράψω τη συνέχεια. Όλοι με ρώταγαν τι έγινε στην συνέχεια η Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της. Έτσι, αποφάσισα να γράψω την συνέχεια που θα είναι το πρώτο sequel στο ελληνικό θέατρο, καθώς στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ.

«Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» λοιπόν, με τη συνέχεια της οικογένειας Μπαλτατζή, με την άγνωστη ιστορία των προσφύγων στην διάρκεια του Μεσοπολέμου και την άγνωστη ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι είναι ένα έργο που θα συγκινήσει περισσότερο κι από την «Σμύρνη».

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη

ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Κατσιγιάννης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αργύρης Θέος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης – Δημήτρης Αγαθόπουλος

Πρωταγωνιστεί η

Μιμή Ντενίση

και με αλφαβητική σειρά:

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Παίζουν επίσης:

Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη

smirni 2

Array