Please enable JS

Ο Γιάννης Κεντρωτάς, ο Αντώνης Αντωνίου, ο Φίλιππος Λούβαρης και η Φανή Παλιούρα – ή αλλιώς οι «Lorem Ipsum» – μιλούν για την παράσταση «Αλάσκα»

που θα παρουσιάσουν για 2 η χρονιά στον Πολυχώρο Vault, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, από τις 14 Οκτωβρίου 2019.

Μιλήστε μας για την ομάδα «Lorem Ipsum». Πώς και πότε δημιουργήθηκε; Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα της. Ποιό
είναι το κεντρικό θέμα τους;
Γ. Κεντρωτάς: Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2011 από μια παρέα φίλων με κοινό την αγάπη για το θέατρο. Από τότε μέχρι και σήμερα ανεβάζουμε μόνο δικά μας κείμενα. Αν και η θεματολογία του κάθε έργου μας διαφέρει, σαν κοινό στοιχείο θα ξεχώριζα την διάθεση να αναδείξουμε κωμικά στοιχεία από πολύ άσχημες ανθρώπινες καταστάσεις όπως είναι μοναξιά, η βία, ακόμα και ο θάνατος.

«Αλάσκα»: 2 η χρονιά, ύστερα από την περσινή επιτυχία, από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα-Τρίτη στον Πολυχώρο
Vault. Πώς νιώθετε;
Φ. Λούβαρης: Νιώθω πολύ χαρούμενος. Η ‘Αλάσκα’ είναι μια παράσταση που αγάπησα πάρα πολύ, και δεν ήμουν έτοιμος να την
αφήσουμε πίσω.
Φ. Παλιούρα: Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένη. Περιμένω πώς και πώς να ξεκινήσουμε. Είναι ένα έργο που αγάπησα
πάρα πολύ και το νιώθω ακόμα και τώρα να εξελίσσεται και να αλλάζει. Όπως όλα τα έργα του Γιάννη, έτσι και η ‘Αλάσκα’ είναι
υπερ-μαραθώνιος. Έχεις να τα σκέφτεσαι για καιρό μετά. Δεν τα ξεχνάς εύκολα. Παρόλο που πάμε για δεύτερη χρονιά, έχω την χαρά και το κέφι της πρώτης μέρας. Το κοινό υποδέχτηκε την δουλειά μας πάρα πολύ θερμά και ελπίζω και φέτος να είναι το ίδιο, αν όχι καλύτερα.
Α. Αντωνίου: Είναι από τις παραστάσεις που σαν θεατής θα την  έβλεπα ξανά. Το σίγουρο είναι ότι τη δεύτερη φορά αισθάνεσαι διαφορετικά από την πρώτη.

Alaska 2

Πώς προέκυψε ο τίτλος;
Γ. Κεντρωτάς: Η Αλάσκα είναι κάτι πολύ μακρινό σε εμάς. Ένα μέρος άγριο, με ακραία καιρικά φαινόμενα, αφιλόξενο και δυσπρόσιτο. Ακόμα και γεωγραφικά είναι στην άλλη άκρη του κόσμου. Είναι ένα ταξίδι που κάποιος πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερος για να το έχει βάλει στόχο ζωής, πόσο μάλλον ένα μικρό κοριτσάκι. Το έργο έχει σαν κεντρικό του θέμα την εμμονή αυτού του κοριτσιού. Θα τα καταφέρει άραγε;

Μιλήστε μας για τους ρόλους σας.
Φ. Παλιούρα: Στην Αλάσκα κάνω μια μητέρα που περιμένει την κόρη της να επιστρέψει από τα ταξίδια της, ύστερα από χρόνια απουσίας. Είναι ένας πολύπλοκος ρόλος που με δυσκόλεψε πολύ, ο Γιάννης έχει δομήσει έτσι το έργο ώστε ο ρόλος μου να βιώνει συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων. Πρακτικά αυτή η μάνα, βαδίζει μαζί με το κοινό. Οι θεατές ταυτίζονται με τα συναισθήματα της μάνας καθώς μαζί λύνουμε το κουβάρι της ιστορίας. Ο Γιάννης, όπου είναι και σκηνοθέτης της παράστασης, απαιτεί από εμάς την απόλυτη συναισθηματική αποστασιοποίηση από όλα αυτά τα φρικτά και τρομερά γεγονότα που ο ίδιος έχει γράψει. Στην Αλάσκα ζώ μια παράνοια και τη λατρεύω.
Φ. Λούβαρης: Στο έργο είμαι ένας μάστορας, έχω βρεθεί στη σοφίτα που εξελίσσεται το έργο για να κάνω μία ανακαίνιση. Αρχικά είμαι αποστασιοποιημένος, δε με ενδιαφέρουν οι ιστορίες που ακούω από την ιδιαίτερα ομιλητική μητέρα. Στην πραγματικότητα όμως, όσο προχωράει το έργο αρχίζω να τη βλέπω με συμπάθεια και να ταυτίζομαι πιο πολύ μαζί της. Αν και ο χαρακτήρας μου φαίνεται μονοδιάστατος, τελικά κρύβει και αυτός πολλά μυστικά.
Α. Αντωνίου: Ο ρόλος του πατέρα ακροβατεί ανάμεσα στην λογική και το συναίσθημα με έναν τρόπο θα έλεγα “λυτρωτικό” για την
παράσταση.
Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά το έργο;
Γ. Κεντρωτάς: Όπως τα πιο πρόσφατα έργα της ομάδας (Τόρνος, Γιοσίρου Γιαμαγκούσι) έτσι και σε αυτό υπερτερεί η λιτή σκηνοθετική προσέγγιση. Οι χαρακτήρες αποφεύγουν τις υπερβολές και σχεδόν με καθημερινό λόγο μας βάζουν μέσα στις ιστορίες τους, ιστορίες που αν και στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα παράξενες, στο τέλος γίνονται πιστευτές και το κοινό ταυτίζεται μαζί τους.

Σε ποιους απευθύνεται το έργο;
Γ. Κεντρωτάς: Το έργο δεν είναι σίγουρα μια κλασσική κωμωδία, όμως δεν είναι και μόνο ένα δράμα. Αυτό μας ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τον τρόπο να το επικοινωνήσουμε στο κοινό. Είναι μια ιστορία που κάποιοι θα βρουν σε κάποια σημεία πολύ αστεία,
αργότερα ίσως τρομάξουν, σίγουρα θα συγκινηθούν και ελπίζω στο τέλος να τους μείνει στο μυαλό σαν μια παράσταση που άξιζε τα χρήματα και τον χρόνο που ξόδεψαν.

Alaska 3

Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Κεντρωτάς
Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Παπαθανασίου
Σκηνικά-κοστούμια: Ομάδα Lorem Ipsum
Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Φίλιππος Λούβαρης, Φανή Παλιούρα
Από την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 έως την Τρίτη 19
Νοεμβρίου 2019, για 12 μόνο παραστάσεις , κάθε Δευτέρα &
Τρίτη στις 21:15
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, Πλησιέστερος σταθμός μετρό:
Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (για
τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/theater/polychoros-vault/alaska/
Fb page ομάδας:
https://www.facebook.com/loremipsumtheater/

Array