Please enable JS

Nίκος Καρακαλπάκης: Ας κατανοήσουμε πως είμαστε μια ανθρώπινη αλυσίδα!

Μίλησέ μας για την επανεκτέλεση του τραγουδιού “Στα Κίτρινα Φώτα” , σε απόδοση στίχων της Λίνα Νικολακοπούλου;

Kυκλοφόρησε στις 5 Απριλίου από την MLK και είμαι χαρούμενος για το πολύ καλό feedback που λαμβάνω καθημερινά. Το επιμελήθηκα με την σταθερή συνεργάτη μου, Αρετή Κοκκίνου, που το ενορχήστρωσε. Είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη μοναξιά. Εύχομαι να φτάσει στα ώτα όσων περισσότερων ακροατών γίνεται και να το αγαπήσουν όπως εμείς.

Tι σηματοδοτεί για σένα το θρυλικό “Famous Blue Raincoat” του Leonard Cohen;

Λειτουργώ με το συναίσθημα στη δουλειά μου και ένιωσα πως αυτό το τραγούδι έπρεπε να είναι η νέα μου πρόταση. Άρεσε στη μητέρα μου που έχασα πρόσφατα. Η εκτέλεση με την Jeniffer Warnes και η ελληνική εκδοχή με την Δήμητρα Γαλάνη είναι οι αγαπημένες μου. Η στιχουργική απόδοση της Λίνας Νικολακοπούλου, ταίριαζε απόλυτα με την διάθεση μου. Κι έτσι η απόφαση μου να το ηχογραφήσω, σηματοδότησε την δημιουργική επιστροφή μου στην δισκογραφία.

Πιστεύεις ότι η τέχνη και ειδικά η μουσική, μπορεί να βοηθήσει σε δύσκολες εποχές κρίσεων και πως;

Οι τέχνες σε όλες τις εποχές και τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής, μας προσδιορίζουν την πνευματική διάσταση αυτής. Υπάρχει όμως πάντα και το προσωπικό κριτήριο στην «ανάγνωση» της οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Με αυτό λοιπόν το προσωπικό και υποκειμενικό κριτήριο, κάποιοι βγαίνουν από τα αδιέξοδα και κάποιοι άλλοι πνίγονται σε αυτά.

Νίκος Καρακαλπάκης1

Τι πιστεύεις ότι θα έρθει μετά την υγειονομική και την νέα οικονομική κρίση που περνάει η ανθρωπότητα στο χώρο της τέχνης;

Δεν γνωρίζω τι μέλλει γενέσθαι, γιατί κακά τα ψέματα, αυτός ο χώρος έχει πολλά λειτουργικά και πρακτικά θέματα που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Εύχομαι να βγούνε δυνατοί πρωτίστως οι άνθρωποι που είχαν ως κύριο επάγγελμα την τέχνη τους και πιστεύω πως οι κρίσεις φέρνουν αλλαγές πάντα προς το καλύτερο αλλά με κόπο, αγώνα και απώλειες, δυστυχώς.

Θεωρείς ότι οι κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης χρησιμοποιούν τον φόβο και επενδύουν σε αυτόν;

Οι κυβερνήσεις είναι η ψήφος της πλειοψηφίας ενός λαού. Μην ρίχνουμε τις προσωπικές μας ευθύνες στις κυβερνήσεις. Πιστεύω πως η Ελλάδα πάντα διοικείται από τους «απέξω» και δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι να υπερασπίσει το δίκιο του μέσου Έλληνα πολίτη. Το μυαλό μας να είναι υγιές και να παρατηρεί σωστά, να αντιλαμβάνεται και να πράττει για το καλό όλων.

Ας κατανοήσουμε πως είμαστε μια ανθρώπινη αλυσίδα και όταν μεταξύ των πολιτών υπάρχει αγένεια, κακότητα, ανευθυνότητα και πονηριά, ας σταθούμε στον καθρέφτη, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, με ενσυναίσθηση!

Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν.

Αυτός ο αποκλεισμός της Τέχνης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, τι πιστεύεις ότι μπορεί να φέρει για τους καλλιτέχνες;

Είναι μια μεταβατική εποχή. Πραγματικά δεν γνωρίζω τι μπορεί να φέρει διότι αν γνώριζα θα δούλευα με την μαγική γυάλα μου ως μάγος και όχι με μικρόφωνο (γέλια). Να κάνω και λίγο χιούμορ γιατί όντως είναι μια πολύ δύσκολη και περίεργη κατάσταση. Πονάω τους ανθρώπους που τους έχει στοιχίσει ανεπανόρθωτα όλο αυτό. Έχουμε όλοι μας ανάγκη την ανάσα της τέχνης.

Ό,τι και να έρθει, εύχομαι να ναι γόνιμο για όλους μας.

Πληροφορίες για το τραγούδι:

“Στα Κίτρινα Φώτα” Ο Νίκος Καρακαλπάκης ερμηνέυει L.Cohen- Λίνα Νικολακοπούλου

Νίκος Καρακαλπάκης Στα κιτρινα φωτα εξωφυλλο 1

Eξώφυλλο: Πολυχρόνης Γεωργακόπουλος

Πορτραίτα : Bαλεντίνα Αναστασοπούλου 

Array