Please enable JS

Χριστίνα Κουλουμπή: Η Τέχνη είναι η μόνη αγκαλιά που μπορούμε να δώσουμε!

Αυτή η περιοδεία είναι τελείως διαφορετική από όλες τις προηγούμενες λόγω της κρίσης του κορονοιου. εσύ Πώς βλέπεις να λειτουργεί ο κόσμος και φυσικά τα παιδιά;

Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες, αλλά το παρήγορο είναι ότι το θέατρο ενώνει. Κοινό και ηθοποιοί γινόμαστε ένα κατά τη διάρκεια παράστασης. Εκεί φαίνεται τελικά η αξία της τέχνης. Έχει λείψει σε όλους μας,αυτή η επαφή… Προτεραιότητα μας, η ασφάλεια. Είμαστε οργανωμένοι,και προσεκτικοί. Υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα, η υπεύθυνη της ομάδας μας στα εισιτήρια αλλά και στα βιβλία μας που πωλούνται στον χώρο είναι επανδρωμένες με μάσκες και γάντια. Και η ίδια η Κάρμεν μας,υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους με αγάπη αλλά και αμέριστη προσοχή! Κρατάμε τις αποστάσεις,και μένουμε υγιείς.

Το θέατρο είναι από μόνο του η πιο ακίνδυνη αγκαλιά. Το πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου,και μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να φιλήσουμε και να αγκαλιάσουμε τα παιδιά όπως θα θέλαμε μετά το τέλος της παράστασης, αλλά οι ψυχές μας έχουν έρθει κοντά!Είναι η αξία που μπορεί να σου δώσει μία παράσταση που έχει φτιαχτεί με τόσο κέφι, με τόσο μεράκι και με τόση αγάπη από όλους μας.

2

Για ποιους λόγους κάνετε αλλαγή στην παράσταση και πήγατε στην περιοδεία με τον Θησέα και μινώταυρο και όχι με τον Τσάρο με τη μακριά γενειάδα;

Η μυθολογία επιτέλους ταξιδεύει. Ο μύθος του Θησέα με τον Μινώταυρο,μαγέυει όλη την οικογένεια αυτό το Καλοκαίρι! Έχουμε τη δυνατότητα λοιπόν να φτάσουμε σε κάποια μέρη, δεν μπορούμε να πάμε σε όλα. Σε κάποια μέρη που τα θέατρα μπορούν να υποστηρίξουν τα υγειονομικά μέτρα.

Είναι η παράσταση που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους την σεζόν που μας πέρασε ,και διακόπηκε όπως όλα,άδοξα! Ηταν ευκαιρία για εμάς, να παρουσιάσουμε τον εξαίρετο αυτόν μύθο, και έξω από την Αθήνα.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και εγώ, ενώσαμε το όραμα μας και συνσκηνοθετήσαμε αυτή την παράσταση έχοντας εκλεκτούς συνεργάτες, όπως πάντα, μαζί μας!

Και είναι τόση μεγάλη ευτυχία για μένα, που έχω συνδημιουργό αυτή τη γυναίκα που έχει απέραντη λατρεία για αυτό που κάνει και φυσικά διαθέτει αληθινή γνώση!

Αντιμετωπίσαμε το κείμενο,σαν ένα μικρό σκαλοπάτι για την αρχαία κωμωδία και την αρχαία τραγωδία ταυτόχρονα!Απολαμβάνω και αφηγούμαι μέσα από την μελωδία του Ερωτόκριτου το ταξίδι που κάνει ο έφηβος ήρωας από την Τροιζήνα στην Αθήνα! Εκεί, συναντά και κατατροπώνει τους (αστείους) κακοποιούς που αποτελούν απειλή και κίνδυνο για τον ανυπεράσπιστο λαό!Μας ενδιέφερε να φωτίσουμε, Αριστοφανικά, τις φιγούρες που θυμίζουν κόμικς-τόσο στην εικόνα τους αλλά κινησιολογικά,(με τις πανέξυπνες χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια) τους άθλους του Θησέα, που αναλαμβάνει ως ήρωας – πόσο ανάγκη έχουμε τους ήρωες και σήμερα να σώσει τον κόσμο από τα δεινά. Τους βλέπουμε να κινούνται και να μάχονται και γελάς, σου φτιάχνει τη διάθεση, σου φέρνει κέφι. Ο ιλλιγιώδης ρυθμός,μαζί με την Κρητική μουσική, ξεσηκώνει.(μουσική προσαρμογή του Αντ. Δελαπόρτα και μουσική διδασκαλία της ΑΓ. Διαγγελάκη). Όλα, υποστηριγμένα από τους πανάξιους ηθοποιούς μας – Κατερίνα Γεωργάκη, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Άρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός και Βασίλης Τσιγκριστάρης- ,που ερμηνεύουν το απόλυτα τεκμηριωμένο και γοητευτικό κείμενο της Κάρμεν Ρουγγέρη και τους μοναδικούς στίχους του Ανδρέα Κουλουμπή! Στο δεύτερο μέρος της παράστασης μας,μεταφερόμαστε στην Κνωσσό και στον λαβύρινθο που κρύβει τον Θηριώδη Μινώταυρο!

Μεταδίδουμε λοιπόν στον κόσμο αυτό που του λείπει, κέφι, χαρά, ψυχαγωγία και φυσικά γνώση. Ο πλούτος της Ελληνικής Μυθολογίας ανεξάντλητος!

Φεύγοντας τα παιδιά από την παράσταση νιώθω ότι είναι γεμάτα. Και αυτό προφανώς γιατί μιλάει στο ένστικτό τους ο Θησέας, καθώς το κάθε παιδί κρύβει έναν ήρωα μέσα του.Είναι τόσο σημαντικό να βρίσκουμε ερεθίσματα και αξίες όπως ο αλτρουισμός,η γενναιότητα,η καλοσύνη,στο Αρχέτυπο του Ήρωα! Αυτή την ικανοποίηση μας προσφέρει το Θέατρο!

  kouloumpi1

Δεύτερη κρίση μέσα σε δέκα χρόνια. Υγειονομική, οικονομική και ρατσιστική. Πώς πιστεύεις, δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, ότι θα έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε;

Χρειάζεται να αναπτύξουμε τον Σεβασμό και την Αγάπη! Ό,τι πρεσβεύουν αυτές οι δύο λέξεις οδηγούν σε πράξεις. .Ο σεβασμός και η αγάπη ωφελεί να είναι οδηγός και για τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και για τους ίδιους τους γονείς που έχουν αυτό το θείο δώρο να μεγαλώνουν μικρούς ανθρώπους.Τα παιδιά χρειάζονται το παράδειγμα των γονιών τους για να κατανοήσουν το μεγαλείο αυτό.

Ας αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη του και ας συνειδητοποιήσουμε ότι σε αυτό τον κόσμο που ζούμε όλοι χωράμε !Είναι υπέροχο να αναπτυσσόμαστε και να έχει ο καθένας τον δικό του ζωτικό χώρο και το δικό του φως για να μπορέσουμε να εξελίξουμε όλοι ,τα πιο υγιή Και τα πιο θετικά στοιχεία μας. Πιστεύω πάρα πολύ στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Ας υπάρχει λοιπόν μία αγκαλιά Η τέχνη είναι μία αγκαλιά που χωράει όλους μας.

Δίνει ανάσα, δίνει ζωή γιατί ουσιαστικά πραγματεύεται την ίδια ανθρώπινη φύση.

Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό το κάθε παιδί να βλέπει θέατρο, να ακούει Καλή μουσική , Να βλέπει ωραίες ταινίες.Να μην βομβαρδιζόμαστε μόνο με τα αρνητικά και τις ειδήσεις. Okay είμαστε πολίτες, αλλά χρειαζόμαστε και ένα αντίβαρο. Χρειάζεται μία ομορφιά ένα φως και ένας ρομαντισμός στη ζωή.

Δεν είναι δυνατόν τώρα στο 2020 να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα, ανάλογα με το χρώμα μας ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι ουσιαστικά αυτό που ωφελεί εμένα, ωφελεί και εσένα;

Πρώτη φορά κανείς περιοδεία ως σκηνοθέτης γιατί ως ηθοποιός με άλλους σκηνοθέτες σε άλλες παραγωγές.

kouloumpikentr

Πόσο διαφορετικό είναι αυτό;

Ναι,είμαι συνσκηνοθέτης πέρα από ηθοποιός στην παράσταση μας!Για αυτόν τον λόγο, έχω αυξημένα καθήκοντα επειδή στο κάθε θέατρο που πηγαίνουμε, σίγουρα γίνονται αλλαγές και προσαρμογές. Είμαστε παρεΐτσα με την Κάρμεν στην περιοδεία ,και το καταευχαριστιόμαστε. Συγχρόνως,μιλώντας για τους υπόλοιπους συναδέλφους μου στην παράσταση, μου αρέσει να συνεργάζομαι με ηθοποιούς που σέβονται αυτό που κάνουνε, που το γουστάρουνε, που το υποστηρίζουν και που δίνουν την ψυχή τους, Γιατί μόνο έτσι βγαίνει ένα σωστό αποτέλεσμα ομαδικά. Για την Κάρμεν, και μένα μαζί, αυτό που κάνουμε είναι ένα έργο ζωής και κοιτάμε να μην είμαστε στάσιμοι. Προχωράμε εξελισσόμαστε και ταξιδεύουμε κάθε χρόνο σε όσο περισσότερα μέρη της Ελλάδας μπορούμε. Είναι ευτυχία να ταξιδεύεις στην υπέροχη Ελλάδα μας,να συναντάς υπέροχους ανθρώπους, έχοντας πρόθεση να μεταφέρεις τον πολιτισμό που χαρίζει η τέχνη ,χωρίς συμβιβασμούς,με σεβασμό και φροντίδα για το καλύτερο αποτέλεσμα!

Kάρμεν Χριστίνα. Πως δουλεύετε μαζί, με την μητέρα σου; Δεν έχετε αντιθέσεις, ακομα και γενιάς;

Είμαστε δύο καλλιτέχνες που δίνει η κάθε μια το προσωπικό της στίγμα στην συνδημιουργία ,με παθιασμένη επιθυμία για το καλύτερο αποτέλεσμα ,πάντα!Αυτή η κοινή πρόθεση,βοηθάει στην σύνδεση των ιδεών μας! Είναι αφάνταστα αναζωογονητικό επειδή ο στόχος είναι το ρητό που για μένα είναι οδηγός ‘’Η ισχύς εν τη ενώσει’’. Ετσι έχουμε μάθει από τους γονείς μας,και εγώ και ο μουσικός Βίκτωρ Κουλουμπής,ο αγαπημένος μου αδερφος! Υπάρχουν αυτές οι δύο μαγικές λέξεις που σου είπα και πριν σεβασμός και αγάπη. Αυτό δέν σημαινει οτι δεν έχουμε διαφορετικές γνώμες και αντιθέσεις αλλά είμαστε σαν δυο πέτρες που με την τριβή ανάβει η σπίθα! Μια φωτιά που δεν καίει, αλλά ζεσταίνει. Δημιουργία!!!!

Πως νοιώθεις όλα αυτά τα χρόνια στην επαφή με τον κόσμο μέσα από τις παραστάσεις της Κάρμεν και τώρα πια και δικές σου;

Είμαστε τυχεροί που ερχόμαστε όλα αυτά τα χρόνια σε επαφή με τον κόσμο !Υπάρχει ‘’ένας μίτος’’(για να θυμίσω τον Θησέα μας) που μας κρατάει ενωμένους με τους θεατές των παραστάσεων μας !Φροντίζουμε οι θεατρικές μας παραστάσεις να προσφέρουν ομορφιά(η προσεγμένη αισθητική προτεραιότητα μας),γνώση,χιούμορ,πολυποίκιλλα ερεθίσματα οπτικά,ακουστικά!Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία,όλα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και μελέτης!Πολλά παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι διαπιστώνουν ότι τους αρέσουν οι παραστασεις μας επειδή ‘’δέν είναι παιδικές’’. Η Αλήθεια είναι το ζητούμενο μας,κι αυτή η αλήθεια συγκινεί όλους ,ανεξαρτήτως ηλικίας!

Το χειμώνα τι ακολουθεί;

Nα είμαστε καλά, και θα ανεβάσουμε τον ‘’Μικρό Πρίγκιπα.’’ Το αριστούργημα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους σε μια εκπληκτική θεατρική διασκευή της Κάρμεν! Είναι ένα έργο που σκηνοθετούμε πάλι, μαζί, είναι όνειρο μου! Έχω αρχίσει να φαντάζομαι τα σκηνικά και τα κοστούμια μας, την μουσική μας υπογράφει ο υπέροχος Στέφανος Κορκολής, και κάτι μου λέει ότι θα μαγέψουμε και…θα μαγευτούμε!!!!!Επίσης,συνεργαζόμαστε με το Christmas Theatre,και γοητευόμαστε απο τον Ηρακλή και τους Αθλους του,φτιάχνοντας μια υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια!!!!!

 Πρόγραμμα περιοδείας ΕΔΩ

Πληροφορίες για την περιοδεία την παράσταση “Ο Θήσεας και Ο Μινώταυρος” ΕΔΩ

 11 

Array