Please enable JS

Η Βιόλα της «Δωδέκατης Νύχτας», Βέρα Μακρομαρίδου, αποκλειστικά στο artandpress.gr

Η ηθοποιός Βέρα Μακρομαρίδου θα υποδυθεί τη Βιόλα στη «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή» από τα μέσα Φεβρουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Εμείς συναντήσαμε την ηθοποιό, η οποία μας μίλησε για τον ρόλο της και την προσέγγισή του, για τον Σαίξπηρ αλλά και για τη μακρόχρονη συνεργασία της με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη-δάσκαλο υποκριτικής και καλλιτεχνικό διευθυντή της «Αθηναϊκής Σκηνής», Μιχάλη Καλαμπόκη.

Μιλήστε μας για τον ρόλο που υποδύεστε στην παράσταση.

Ο ρόλος μου είναι η Βιόλα. Είναι ένα κορίτσι ευγενικής καταγωγής από την Μασσαλία που μετά από ένα ναυάγιο καταλήγει στις ακτές της Ιλλυρίας (τις σημερινές Δαλματικές ακτές). Έχοντας χάσει επαφή με τον δίδυμο αδερφό της, Σεμπάστιαν αποφασίζει, για να προστατευθεί, να μεταμορφωθεί σε αγόρι και να υπηρετήσει τον Δούκα της χώρας, τον Ορσίνο. Από εκεί ξεκινάει και όλη η πλοκή του έργου…αρχικά είναι ένα κορίτσι φοβισμένο, που όμως λόγω των συνθηκών γίνεται αποφασιστική και δυναμική !

Σε ποιό βαθμό ταυτίζεστε με την Βιόλα;

Διαφέρω μαζί της στον τρόπο, τη θέση της, την ευγενική της καταγωγή, την εποχή της αλλά όχι στην ουσία της. Ταυτίζομαι μαζί της μπορώ να πω και πολλές φορές έχω σκεφτεί πως, αν ήμουν στην θέση της, θα έκανα το ίδιο.

Πόσο εύκολη ήταν η προσέγγιση του ρόλου και η μεταμφίεσή σας σε αγόρι;

Νομίζω ότι αυτό είχε την δυσκολία του φωνητικά και κινησιολογικά. Επίσης, το έργο ως δομή είναι μια σύνθεση που δεν έχω ξαναπαίξει σε αντίστοιχη …η ροή είναι γρήγορη, οι σκηνές μπλέκονται και αυτό άλλωστε είναι και το γοητευτικό. Επίσης, όσο πιο γνωστά είναι ο ρόλος και το έργο που παίζεις, τόσο πιο εγκλωβισμένος νιώθεις στην αρχή μεχρι να αρχίσεις να τον “ξεκλειδώνεις”.

Τι σας γοητεύει στον Σαίξπηρ;

Με γοητεύει η πλοκή σε όλα του τα έργα – κωμωδίες και τραγωδίες – ο ποιητικός του λόγος, ο ύμνος στον έρωτα και στον θάνατο, η σκιαγράφηση των ηρώων του και η διαχρονικότητα του μέσα στους αιώνες.

Αγαπημένη σκηνή της παράστασης;

Νομίζω ότι είναι όλες οι στιγμές που η ηρωίδα ξεχνιέται -λόγω του συναισθήματος της- και εκφράζεται ειλικρινά ως Βιόλα, ενώ είναι μεταμορφωμένη σε Σεζάριο. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα χορευτικά της παράστασης!

Η συνεργασία σας με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη-δάσκαλο υποκριτικής και καλλιτεχνικό διευθυντή της Αθηναϊκής Σκηνής, Μιχάλη Καλαμπόκη, μετρά χρόνια. Μιλήστε μας γι’αυτήν.

Μέσα στα χρόνια η συνεργασία μου με τον Μιχάλη έχει αλλάξει επίπεδα .Ήμουν μαθήτριά του ως το 2012, που αποφοίτησα από την σχολή του .Το 2015, το 2016 και το 2018 με σκηνοθέτησε στις παιδικές παραστάσεις του Αριστοφάνη για τον Θίασο Καρουζέλ-Θωμά Πανδή και τώρα -το 2020- μου εμπιστεύτηκε αυτόν τον ρόλο στην «Δεωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ. Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που παίζω σε δίκη του βραδινή παραγωγή στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό. Είναι ένας σκηνοθέτης με καλούς τρόπους, αισθητική και μέθοδο που νοιάζεται τόσο για τους ηθοποιούς του ως μονάδες, όσο και για το σύνολο της παράστασης.

ΒΕΡΑ ΜΑΚΡΟΜΑΡΙΔΟΥ ΓΙΑ ARTANDPRESS

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλαμπόκης

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Σκηνογραφική επιμέλεια: Λία Ασβεστά

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη

Βοηθός Σκηνοθέτη – Παραγωγής: Γιάννης Τριαντάκης

Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή

Ερμηνεύουν :

Τρελός Φέστε: Μιχάλης Καλαμπόκης

Δούκας Ορσίνο: Θωμάς Πανδής

Βιόλα: Βέρα Μακρομαρίδου

Σερ Τόμπυ: Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου

Μαρία: Νίνα Τουμαζάτου

Σερ Άντριου: Λυκούργος Μπάδρας

Ολίβια: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Μαλβόλιο: Γιάννης Τσουρουνάκης

Σεμπάστιαν: Γιάννης Τριαντάκης

Αντόνιο: Θάνος Σκόπας

Φωτο 1 : Χαρούλα Σταματιάδου
Φωτο 2: Αντρέας Θεολογίτης
Array