Please enable JS

Ο Βασίλης Ραφαήλ, ψυχολόγος στο CONNECT YOUR CITY μιλάει στην Art and Press

1) Τί είναι το Connect your City και σε ποιους απευθύνεται;

Το Connect your City είναι ένα κέντρο νέων το οποίο προσφέρει εθελοντικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες από νέους για νέους. Ουσιαστικά προσφέρουμε μια ολιστική ανάπτυξη στις δεξιότητες των νέων μέσα από το παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση τους, καλλιεργώντας από την ομαδικότητα μέχρι και την διαπροσωπική επικοινωνία. Προσκαλούμε τους ίδιους τους νέους να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα μέσα από δράσεις που οι ίδιοι διοργανώνουν με την υποστήριξη μας, οι οποίες καλύπτουν τις κατηγορίες του εθελοντισμού, της επιχειρηματικότητας, της κουλτούρας και του αθλητισμού.

 

2) Πως προέκυψε η ιδέα μιας τέτοιας οργάνωσης και πόσο εύκολες είναι τέτοιες πρωτοβουλίες στην Ελληνική πραγματικότητα;

Οι ρίζες του Connect your City βρίσκονται στην ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, έναν φορέα που προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Από τη διάγνωση αναγκών που γίνονται στο πλαίσιο του φορέα, παρατηρήσαμε πως οι νέοι χρειάζονται έναν χώρο έκφρασης και ανάπτυξης, όπου μπορούν να καλλιεργήσουν τις ικανότητες τους και να αλληλοεπιδράσουν χωρίς κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς. Έτσι, οι ίδιοι οι εθελοντές της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ δημιούργησαν το Connect Αθήνα (έτσι ήταν το πρώτο όνομα), το οποίο από ένα υπόγειο με τραπεζάκι pink ponk μπόρεσε μέσα σε τρία χρόνια να φτάσει μέχρι και στις Βρυξέλλες. Αν και θεωρώ ότι υπάρχουν διάφορα κέντρα απασχόλησης νέων σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορείς που υποστηρίζουν την ολιστική εκπαίδευση των νέων σε διαφορετικούς τομείς δεν είναι αρκετοί. Η δυσμενής κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία δυσκολεύουν τέτοιες πρωτοβουλίες να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν, ωστόσο εμείς συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια.

 

3) Έχετε τη στήριξη της πολιτείας;

Όσες δυσκολίες και να προσφέρει η Ελληνική πραγματικότητα, υπάρχουν δημόσιοι φορείς και προγράμματα που έχουν προσφέρει σημαντική υποστήριξη στο Connect your City. Πολλοί Δήμοι μας έχουν παραχωρήσει την αιγίδα τους για φεστιβάλ και δράσεις ενημέρωσης που έχουμε διεξάγει σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους.

 rafail3

4) Ο Έλληνας έχει τη συνείδηση του εθελοντισμού;

Κανείς δεν έχει γεννηθεί ποτέ με τη συνείδηση του εθελοντισμού. Πιστεύουμε πως είναι μια συνήθεια που καλλιεργείται δίνοντας τις κατάλληλες ευκαιρίες σε κάποιον για να βιώσει τη πραγματική ανάγκη της κοινωνίας, δηλαδή “learning by doing”.

Πολλοί νέοι που έχουν βρεθεί σε δράση για πρώτη φορά είναι σκεπτικοί και διστακτικοί, ωστόσο ο «πάγος σπάει» όλο και περισσότερο με τη διάδραση τους και στο τέλος κατανοούν τη σημαντικότητα της συνεισφοράς τους, όποια κι αν είναι αυτή. Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει σχετικά με τη μαζική αίσθηση της συλλογικότητας, με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να υλοποιούν πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού στους νέους και σε μεγαλύτερους πολίτες. Εμείς ως Connect your City βρισκόμαστε σε επαφή με τέτοιους φορείς και υποστηρίζουμε το έργο τους, δημιουργώντας και από κοινού ευκαιρίες για να γνωρίσουν οι νέοι τον εθελοντισμό.

 

5) Ποια είναι τα projects που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής και τι ετοιμάζετε για το 2020;

Στόχος μας ως Connect είναι να κάνουμε τον εθελοντισμό αλλά και την εκπαίδευση «παιχνίδι», ώστε η κοινωνική και περιβαλλοντική προσφορά να γίνει πιο προσβάσιμη στους νέους, το ίδιο και η καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων σε αυτούς. Με αυτό το σκεπτικό στο νου, δημιουργούμε -σε συνεργασία με εθελοντές- διάφορες δράσεις εθελοντισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Οι δυο πιο σημειωτέες είναι το Guinness World Record Attempt και το Connected we Stand Festival. Στο Guinness World Record Attempt φτιάξαμε το μεγαλύτερο μωσαϊκό με ανακυκλώσιμα υλικά το οποίο έφτασε τα 358 τετραγωνικά μέτρα! Το Connected we Stand Festival είναι το ετήσιο φεστιβάλ μας, πέρσι έλαβε τόπο στη πλατεία Συντάγματος, στην Κύπρο και το Βέλγιο με 10.000 μοναδικούς επισκέπτες. Τώρα, το μεγαλύτερο μας εγχείρημα είναι η mobile εφαρμογή που αναπτύσσουμε, η οποία προσφέρει στους νέους αποστολές (challenges) που ολοκληρώνουν στο φυσικό κόσμο που στοχεύουν στην «παιχνιδοποίηση» του εθελοντισμού, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Με την ολοκλήρωση αποστολών, ο νέος κερδίζει πόντους που τους εξαργυρώνει σε διάφορα προνόμια από το φορέα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για λειτουργικό Android εδώ και για iOS εδώ.

 

6) Τι θα λέγατε ώστε να προτρέψετε κάποιον να έρθει στην ομάδα σας και πως μπορεί να συμμετέχει στις δράσεις σας;

Στο Connect your City δεν είμαστε καλοί στα λόγια όσο στις πράξεις! Η βιωματική εμπειρία που προσφέρει το Connect your City δε μπορεί να περιγράφει με λόγια. Πρέπει κανείς να συμμετάσχει σε κάποια δράση για να συνειδητοποιήσει τη δυναμική της ομάδας του Connect, καθώς και τα εφόδια που μπορεί να αποκομίσει ο ίδιος μέσα από τη συμμετοχή του στην ομάδα. Για να ενημερωθεί κανείς για τις διαθέσιμες δράσεις και ευκαιρίες, μπορεί να επισκεφτεί την επίσημη σελίδα Facebook του Connect your City. Είμαστε πάντα ανοιχτοί για κάθε νέο που αναζητά ένα μέρος να υλοποιήσει τις ιδέες του!

 

7) Το σύνθημα σας;

Together is Better!”

 connect for a clean beach

 

ONNECT YOUR CITY APP

http://www.connectathens.gr/index.php/blog/142-connect-your-city-app

2ος Διαγωνισμός

10 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2020

 

Ένας μήνας δράσεων για τον εθελοντισμό κερδίζοντας πλούσια δώρα !

Βόλτα με τους τετράποδους φίλους σου, Ανακύκλωση Ρούχων, Προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες και άλλες πρωτότυπες ιδέες & δράσεις !

 

Το CONNECT YOUR CITY κάνει τον εθελοντισμό παιχνίδι και προ(σ)καλεί τους νέους να αλλάξουν την κοινωνία μέσα από βιωματικές δράσεις!

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι έρχεται το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020.

Οι νέοι καλούνται να ενεργοποιηθούν ως μέλη της κοινότητας τους υλοποιώντας εθελοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την προαγωγή της προσφοράς στην κοινότητα και ταυτόχρονα την ολιστική εξέλιξη των νέων.

Το CONNECT YOUR CITY app απευθύνεται σε όλους τους νέους, αφού μπορούν να ανακαλύψουν τη δράση που τους ταιριάζει καθώς και μια μεθοδολογία (gamification), όπου θα τους προσελκύσει να εξερευνήσουν νέες πτυχές του κοινωνικού τους εαυτού μέσα από το παιχνίδι.

Στόχος του CONNECT YOUR CITY app είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού δικτύου μεταξύ νέων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Για την εγκαθίδρυση αυτού του δικτύου, καλούμε φορείς που ασχολούνται με τη νεολαία και τον εθελοντισμό και προασπίζονται την κοινωνία των πολιτών να περάσουν το δικό τους κάλεσμα για δράση μέσα από το app και να γίνουν μέλος του δικτύου σύμπραξης φορέων και νέων.

Από την παρακολούθηση διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη δημιουργία γλυπτών και φωτογραφιών, στην προσφορά ρούχων και τροφίμων μέχρι και στην εθελοντική προσφορά, οι συνεργαζόμενοι φορείς καλύπτουν κάθε πτυχή της κοινωνίας των πολιτών.

Ο διαγωνισμός έχει στόχο να συμπεριλάβει τη δράση τουλάχιστον 20 φορέων στο ψηφιακό περιβάλλον του app καλώντας το κοινό του CONNECT YOUR CITY να γνωρίσει το έργο αξιόλογων φορέων και να συνδράμει στην ολοκλήρωση του.

Αυτό που κάνει το app μοναδικό είναι η ποικιλομορφία των δράσεων.

 

Οι πρώτοι 20 νικητές θα λάβουν πλούσια δώρα από το φορέα και από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

 

rafail2