Please enable JS

Η εικαστικός Λεώνη Γιαγδζόγλου μιλά για τη νέα έκθεση της “Αφηγήσεις από κεραμικές δημιουργίες”

Πως συνέβη να ασχοληθείτε με τα εικαστικά και πότε αρχίσατε; Τι σας έσπρωξε στην συγκεκριμένη τέχνη; 

Η τέχνη για μένα ήταν πάντα το μόνο που με συγκινούσε βαθιά. Νομίζω ότι ένιωσα από πολύ μικρή το πόσο ανακούφιζε τη ψυχή μου. Την αισθανόμουν πάντα να είναι μια γέφυρα με το κόσμο και με το σύμπαν.

Αν εννοείτε αν με έσπρωξε κάτι στη κεραμική η απάντηση είναι ο εαυτός μου.

Αυτός γνωρίζει. Αρκεί να τον ακούω!

Η κεραμική για μένα είναι ο τρόπος να βουτάω στη δική μου αλήθεια. Είναι μια τέχνη γεμάτη τέχνες και γι΄αυτό είναι ανεξάντλητη.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα έργα σας; Και αν ναι, γιατί; Πόσο δένεται ο κεραμίστας με το κάθε έργο του ξεχωριστά;

Για μένα κάθε έργο αποτυπώνει ένα κομμάτι της πορείας μου. Είναι σαν να αφήνω μέσα από τα έργα μου τα δικά μου ίχνη στη περπατησιά μου στη ζωή.

Κάποια από αυτά έχουν πιο πολύ πόνο. Κάποια πιο πολύ γέλιο. Κάποια ελαφρότητα. Και άλλα δείχνουν πιο αγέρωχα. Έτσι δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιο από όλα αγαπώ περισσότερο.

Αν πάλι σταθώ απέναντι τους με τη κρίση του καλλιτέχνη, ναι τότε ίσως κάποια από αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα μια πιο ώριμης εσωτερικής διεργασίας και για αυτό ίσως με κάποια να δένομαι περισσότερο.

leoni2

Από πού αντλείτε έμπνευση για να δημιουργήσετε τα έργα σας;

Από παντού! Το φίλτρο μου δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και τα πάντα για μένα καταχωρούνται ως έμπνευση. Φυσικά έχω επηρεαστεί από ταξίδια που έχω κάνει από μέρη που έχω επισκεφθεί. Κυρίως για μένα έμπνευση αποτελούν οι άνθρωποι. Η δυσκολία του καθενός μας να υπάρξει με μια ελαφρότητα σε αυτή τη ζωή… με μια χαρά παιδική.

Με απασχολούν όλα αυτά τα καθημερινά αλλά τα τόσο ανθρώπινα. Πως συνδεόμαστε μεταξύ μας; Που ανήκουμε; Γιατί τρωγόμαστε συνεχώς με τα ρούχα μας;

Στην συγκεκριμένη έκθεση τι θέλετε να αφηγηθείτε μέσα από τις κεραμικές σας δημουργίες;

 Εμένα. Θέλω να αφηγηθώ μέρος από τις δικές μου συμπληγάδες… από αυτές που πέρασα και λυτρώθηκα. Η χαρά μου είναι τεράστια διότι μέσα από όλα αυτά νίκη και ήττα ισοδυναμούν με νίκη.

Τα έργα αυτά τα δημιούργησα μέσα από τη πορεία μου… και φυσικά μπορεί να τα “διαβάσει” κανείς όπως θέλει.

Αυτό όμως που με κάνει ευτυχισμένη είναι το γεγονός ότι μέσα από την έκθεση όχι μόνο τα εκθέτω αλλά και τα μοιράζομαι. Ώστε κανείς να μη νιώσει μόνος.

leoni3

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη των εικαστικών τεχνών στον άνθρωπο;

Όχι μόνο οι εικαστικές αλλά όλες οι τέχνες εξευγενίζουν την ανθρώπινη ψυχή και ίσως είναι και οι μόνες που τη “σώζουν”. Μας συνδέουν με την αιώνια ύπαρξη. 

leoni5

 

Σε περιόδους κρίσης – οικονομικής και υγειονομικής – όπως σήμερα αυξάνονται ο ρατσισμός και ο φασισμός. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό εσείς; Τι σκέφτεστε γι΄ αυτό το ζήτημα;

Όλα αυτά είναι σκιές από μια πραγματικότητα που δε με αφορά διότι όσο πιο πολύ ασχολείται κανείς με το σκοτάδι τόσο βυθίζεται μέσα σε αυτό.

Φυσικά και βλέπω τη συμβαίνει γύρω μου και καταδικάζω όλα αυτά τα ακραία και συνάμα χυδαία φαινόμενα που εμφανίζονται.. αλλά όπως λέει και μια φωτεινή ύπαρξη που αγαπώ, τίποτα δεν υπάρχει γύρω μας αν εμείς πρώτα δε το φέρουμε μέσα μας.

Έτσι και εγώ φροντίζω να κρατάω δυνατό το δικό μου φως.

Πιστεύω ότι είναι το μόνο και το πιο ουσιαστικό που οφείλω να κάνω για να συμβάλλω στην αλλαγή.

Το κάνω με τη τέχνη μου αλλά και με ότι συνδέεται με εμένα.

leoni2 185359ed

 

Πληροφορίες για την έκθεση της Λεώνης Γιαγδζόγλου στην Art Appel Gallery EΔΩ

YAGDJOGLOU.CRAZYJAPAN

 

 

Array