Please enable JS

Δημήτρης Τσίκλης: Η ποίηση συναντά το πεπρωμένο!

 Μίλησέ μας για αυτήν την ιδιαίτερη σκηνική σύνθεση του “Ιππόλυτου” του Ευριπίδη και της “ΦΑΙΔΡΑ” του Ρακίνα με σκηνοθέτη τον Μάνο Καρατζογιάννη. 

Μέσα στον δαιδαλώδη λαβύρινθο των συναισθημάτων, οι ήρωες της ιστορίας εγκλωβίζονται μέσα στα επαναληπτικά μοτίβα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έτσι ξεκινά η αφήγηση της δικής μας, προσωπικής, Φαίδρας.

Ακριβώς στο σημείο που η ποίηση συναντά την ατέρμονη πάλη με το πεπρωμένο.

Βουτηγμένοι στην αμφιθυμία ενός άνομου έρωτα, οι ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Την αγάπη και το μίσος. Με οδηγό την απόλυτη πίστη, τολμούν και διαπραγματεύονται μέχρι τέλους για την ελευθερία και το δικαίωμα να ζήσουν με τα πάθη τους. Κι ας καούν μέσα σ’ αυτά.

Πως νοιώθεις μετά 14 μήνες με κλειστά τα θέατρα, τώρα που προσπαθούμε να επανέλθουμε;

Θα σου περιγράψω ένα περιστατικό που νομίζω εκφράζει εύγλωττα τα συναισθήματα μου. Συνέβη το βράδυ της εικοστής έκτης Ιουνίου. Κατά την διάρκεια της πρεμιέρας της “Φαίδρας”.

Με μετακίνησε τόσο πολύ η συνάντηση με τον κόσμο, που στην τελευταία πράξη, εκεί που κείτεται το νεκρό σώμα του Ιππόλυτου(δηλ. το δικό μου), παρατηρώ δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο μου.

-Θα σε δουν. Σκέφτηκα. Ένα νεκρό σώμα δεν μπορεί να κλάψει.

Το δικό μου σκηνικό σώμα όμως, μπορεί. Να κλαίει, να δονείται, να αισθάνεται. Μου είχε λείψει τόσο πολύ η επαφή. Η συγκίνηση ήταν τεράστια. Λες και είδα τους φίλους μου μετά από καιρό.

tsiklis1

Πως είναι να δουλεύεις μαζί με την πολύ μεγάλη συνθέτη και τραγουδίστρια Σαββίνα Γιαννάτου.

Η Σαβίνα Γιαννάτου με έχει συντροφεύσει σε πολλές στιγμές της ζωής μου, με την μουσική της. Απ’ τις μοναχικές βόλτες τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας, στα καλοκαίρια των ατέλειωτων πόθων, απ’ τους ανεκπλήρωτους έρωτες, μέχρι τους πιο μεγάλους χωρισμούς.

Όπως καταλαβαίνετε, η συνεργασία αυτή μου δίνει μεγάλη χαρά.

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο γνωρίζοντας την, είναι πως η Σαβίνα, πέρα από μεγάλη καλλιτέχνης, είναι και μια υπέροχη γυναίκα. Η ομορφιά της πηγάζει από τον ψυχικό και συναισθηματικό πλούτο που κρύβει μέσα της. Μια γυναίκα ευγενική, με ήθος και αξίες, με απόλυτο σεβασμό προς όλους. Στοιχεία που δεν συναντάς εύκολα σε έναν άνθρωπο. Ούτε σε έναν συνεργάτη. Εύχομαι να μας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά καλλιτεχνικά.

Πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης βρίσκουν τρόπους για να καταπατούν τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Δεν θα μπορούσα ή μάλλον δεν θα ήθελα με τίποτα να πιστέψω κάτι τέτοιο. Σίγουρα σε περιόδους κρίσης υπάρχουν δυσκολίες και λάθος χειρισμοί. Θέλω να εστιάζω όμως στην καθαρότερη πρόθεση που θα μπορούσε κανείς να έχει.

Όπως και να ‘χει, θεωρώ πως κάθε εργαζόμενος και κάθε κλάδος που σέβεται τον εαυτό του, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, οφείλει να θωρακιστεί δημιουργώντας τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Όπου θα διασφαλίζουν και θα θεσμοθετούν ένα πλαίσιο, που θα παρέχει ασφάλεια και θα εξασφαλίζει τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι κι αν συμβεί.

Πώς νομίζεις ότι μπορεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά ένας καλλιτέχνης στη σημερινή εποχή, άσχετα με την υγειονομική κρίση;

Το να αποκατασταθεί ένας καλλιτέχνης, υπήρξε δύσκολο κατόρθωμα ανά τους αιώνες. Κάποιοι από τους πιο σπουδαίους μάλιστα, έφυγαν φτωχοί και αναγνωρίστηκαν μετά τον θάνατο τους. Παρόλα αυτά πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης, ανεξαρτήτως δυσχερειών, οφείλει να μένει πιστός στις αξίες και την διερεύνηση του οράματος του. Να μένει προσηλωμένος στην μεγάλη ιδέα. Επ’ ουδενί δεν είναι εύκολο. Πιθανόν να χρειαστεί πολύ χρόνο. Όμως τα όνειρα χτίζονται με επιμονή και υπομονή.


tsiklis3

Φωτογράφιση: Μάρκου Τσίκλη

Η “ΦΑΙΔΡΑ” στο Θέατρο Βράχων την Τετάρτη 28 Ιουλίου // νέα πλάνα

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΥΡΙΠΙΔΗ – ΡΑΚΙΝΑ ΦΑΙΔΡΑ & την περιοδεία ΕΔΩ

FAIDRA 3cf62dab

Array