Please enable JS

Ελένη Θεοδοσοπούλου: Σε μια κρίση υπάρχουν δυο δρόμοι. Δυο τρόποι!

Γιατί αποδέχτηκες την πρόταση του Γιώργου Καλογερόπουλου να παίξεις στην συγκεκριμένη παράσταση;

Η παράστασή αυτή ξεκίνησε να υλοποιείται από την ανάγκη όλης της ομάδας τόσο για δημιουργία όσο και για την καλλιτεχνική έκφραση της αγάπης χωρίς περιορισμούς. Είναι μια πρόταση που κάναμε ο ένας στον άλλον μετά από συζητήσεις ανάμεσα σε φίλους και ανθρώπους που αγαπιούνται. Είναι η απόδειξη ότι αυτές οι κουβέντες μπορούν να γίνουν κάτι, να φύγουν από τα πλαίσια μιας παρέας και να αγγίξουν πολλούς. Ως καλλιτέχνες θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση μέσω της τέχνης μας και της δουλειάς μας να μιλάμε στον κόσμο.

Τι διαπραγματεύεται ακριβώς η παράσταση;

Το θέμα της παράστασης αφορά την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολό τους, τον σεβασμό στον άνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας.

 

Μίλησέ μας για τον δικό σου ρόλο.

Όποιος έρθει να δει την παράσταση θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ρόλοι με την κλασσική έννοια του όρου. Το σύνολο και η ομάδα είναι αυτό που σου μένει μετά από το τέλος της παράστασης, το «μαζί» που έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε πάνω στην σκηνή.

 eleni2

Τι θα ήθελες να πάρει μαζί του ο θεατής, φεύγοντας από την παράσταση;

Για μένα, αν έστω και ένας άνθρωπος φύγει από την παράσταση λίγο πιο ανοιχτόμυαλος από ότι ήρθε, τότε έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Να κρατήσει το «μαζί» που νιώθουμε και εμείς πάνω στην σκηνή. Να αγαπάει λίγο πιο πολύ, όχι μόνο τους γύρω του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Σε περιόδους κρίσης ο ρατσισμός και ο φασισμός διογκώνεται. Πως πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις καταστάσεις αυτές;

Θα ήθελα πολύ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Τυχαίνει όμως και απαντάω μετά από ένα συμβάν λεκτικής ομοφοβικής επίθεσης σε δύο κορίτσια 18 ετών στην οποία ήμουν μάρτυρας στο μετρό της Αθήνας όπου προσπάθησα να βοηθήσω. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να μην μένουμε σιωπηλοί μπροστά στον ρατσισμό, με προσοχή και σύνεση να παρεμβαίνουμε και να ακουγόμαστε τόσο στη ζωή μας όσο και μέσα από την δουλειά μας.

 

Το χειμώνα – δεδομένων των συνθηκών – θα σε δούμε κάπου;

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι διαφορετικός από τους άλλους, αλλά στην ομάδα είμαστε της άποψης ότι πρέπει να μείνουμε στην δημιουργική διαδικασία, που θα μας οδηγήσει στην επόμενη δουλειά. Έτσι έγινε και με τα Γράμματα, αφήσαμε τις συνθήκες να μας οδηγήσουν στην συγκεκριμένη παράσταση και θέλω να πιστεύω ότι μας βγήκε σε καλό.

Τι πιστεύεις για την υγειονομική και οικονομική κρίση, στις οποίες έχει ήδη μπει και η χώρα μας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με «κρίση». Είτε μιλάμε για οικονομική κρίση, είτε μιλάμε για κρίση αξιών, είτε μιλάμε πλέον για μια υγειονομική κρίση νομίζω πως η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη μονίμως σε μια κρίση. Το τι πιστεύω μπορεί να αναλυθεί σε μια τεράστια κουβέντα, νομίζω όλοι το έχουμε στο μυαλό μας κάπως. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι σε μια κρίση υπάρχουν δυο δρόμοι. Δυο τρόποι. Ή ο κόσμος θα αρχίσει να λειτουργεί ως σύνολο, ή θα διασπαστεί και τελικά θα υπερτερήσει η δυνατότερη μονάδα. Αυτό που με θλίβει είναι ότι στην Ελλάδα τείνουμε να κάνουμε το δεύτερο… Ο πρώτος δρόμος μπορεί να έρθει και μέσω της τέχνης, η οποία σε περιόδους κρίσης υποτιμάται και οι καλλιτέχνες αδικούνται παρόλο που σε όλες της τις μορφές της η τέχνη μας στηρίζει, μας εμψυχώνει και εν τέλει μας κρατάει καθημερινή συντροφιά.

eleni3

Πληροφορίες για την παράσταση Γράμματα [1,5 μέτρο μακριά]   στο Θέατρο Εμπρός ΕΔΩ

119203518 2746776672278070 4631129137517519207 n

 

Array